Home » Kortfilmene vil tiltrekke seg fans av subtil komedie

Kortfilmene vil tiltrekke seg fans av subtil komedie

by Connie Nielsen

Vilnius internasjonale kortfilmfestival, som åpner filmsesongen fra 12. til 18. januar, presenterer seksten programmer, hvorav ett er dedikert til fans av en litt annerledes komedie. Filmene i programmet vil le, forvirre, kanskje overraske edle øyenbryn, og noen ganger spør seeren til og med: «Og hva er morsomt her?»

«En venn av meg har ikke sett komedier siden jeg innså at de morsomste filmene alltid handler om ulykkelige mennesker. Jeg prøvde å overtale ham, men jeg valgte feil eksempel – jeg ga ham filmen» Asterix and Obelisk 2: Mission Cleopatra «vist Vennen min er psykiater, så jeg la merke til noe jeg aldri har tenkt på selv – så Asterix er en desperat arbeidsnarkoman, og den morsomme Obelix har bipolar lidelse!» Sier Titas Laucius, skaper, regissør og manusforfatter av «Hva er morsomt her? «

«Vi la merke til det da. Alle mennesker er forskjellige. Dette komedieprogrammet handler om oss mennesker. Alle som ser verden annerledes, ler derfor av forskjellige ting. Noen ler av morsomme dialoger, andre av pinlige situasjoner. Noen liker å le høyt, andre smiler bare noen få ganger. Noen ler av ordene som ble sagt, andre av stillheten som følger dem. For noen er komedie avslapning. For andre, hardt og slitsomt arbeid. Og det er ikke noe lignende her, smiler Titas Laucius.

Fem subtilt rare filmer

Programmet åpnes av komiteen (Dir. Jenni Toivoniemi, Gunhild Enger), der tre seriøse delegater fra Sverige, Norge og Finland møtes i Lappland for å diskutere et svært viktig spørsmål: Hva slags kunst vil være i krysset mellom de tre landene ? Alle har svært viktige argumenter og kommentarer, men til komiteens overraskelse presenterer vinnerkunstneren en dans i stedet for en skulptur.

Stopp opptak av filmkomiteen

Ved første øyekast virker det som om regissør Jannis Alexander Kiefer i sin kortfilm «Colleagues» frivillig går inn i brennesle med et tema han berører. Mesterne Ulis og Didi lager hakekors i verkstedene sine og forteller om merkelige besøkende til landsbyen deres, omgitt av idyllisk natur og ro. Filmet av Kitao Sakurai på «Passage», hovner Phil opp fra en hedensk sekt. Forfølgerne demonterer ham, og fellene er over hele verden – han flyr, flyr, går og får nye problemer.

I kortfilmen Eplemos av regissør Alexander Gratzer filosoferer dyr over viktige eksistensielle spørsmål. Endelig er løsningen på alle verdens store problemer klar – bare vask, skrell, skjær og kvern eplet. Programmet avsluttes med filmen «Beklager, jeg leter etter et bordtennisrom og kjæresten min» av regissør Bernhard Wenger. Når paret drar for å slappe av og unne seg spabehandlinger, forsvinner jenta. Fyren ser ut til å lete etter henne, men hun forstår ikke helt om det virkelig er henne eller henne selv? I den merkelige verdenen til et alpinanlegg åpner Aaron et nytt blad i livet sitt.

Stopp holdningen «Jeg beklager, jeg leter etter et bordtennisrom og kjæresten min.»

Andre spesialprogrammer

12-18 Januar Kortfilmfestivalen i Vilnius, som finner sted på litauiske kinoer og hjemmekinoplattformer, tilbyr som alltid et bredt utvalg av temaer for enhver smak – fra kjærlighetshistorier, animasjon for barn til betagende skarpe kortfilmer. I tillegg til de tradisjonelle internasjonale og litauiske konkurranseprogrammene, hvor filmer konkurrerer om de beste titlene, har festivalen utarbeidet interessante spesialprogrammer.

Arrangørene av festivalen har bestemt seg for å minnes en viktig begivenhet – den første prestisjetunge prisen som ble gitt til litauerne på filmfestivalen i Venezia, og ved denne anledningen vil de invitere til å minnes de tidligere verkene til vinneren, regissøren Laurynas Bareiša. I år vil kortfilmfestivalen i Vilnius også være vertskap for den skeive festivalen Kreivės, som viser frem sine beste filmer om LHBTQ+-emner. «When Stories Meet»-programmet tar et nytt blikk på livene til migranter og «European Stories» fremhever temaene som er mest relevante for kontinentets yngre generasjon i dag. Tradisjonelt inviteres ikke bare voksne, men også små seere til skjermene – programmet «Animated Adventures» vil tiltrekke seg oppmerksomheten til opptil ti kortfilmer.

Stopp eplemosen

Seere av alle filmene på den 15. Vilnius internasjonale kortfilmfestival fra 12.-18. Januar. vil bli vist på kinoer i Vilnius, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Marijampolė, Ukmergė, Gargždai og på de virtuelle hjemmekinoplattformene til ŽMONĖS Cinema, GO3, Cgates og Skalvija.

Om Vilnius internasjonale kortfilmfestival

Vilnius internasjonale kortfilmfestival er en av de største festivalene som kun viser kortfilmer i de baltiske statene. Festivalen ble grunnlagt i 2006 og har blitt en av få filmbegivenheter i Litauen hvor du kan se et så bredt program med de siste kortfilmene fra hele verden. Hvert år presenterer festivalen flere programmer for publikum som viser de sterkeste verkene de siste årene. Den er organisert av det litauiske kortfilmbyrået Lithuanian Shorts.

You may also like

Leave a Comment