Home » Krigen i Ukraina truer tredje verdenskrig

Krigen i Ukraina truer tredje verdenskrig

by Catherine Monroe

– Russiske troppers invasjon av Ukraina kan sees på som utgangspunktet for tredje verdenskrig, mener den amerikanske milliardæren George Soros. – Denne krigen er et ventespill mellom Europa og Russland – sa USAs president Joe Biden.

  • Ifølge George Soros er Kina og Russland de største truslene mot et åpent samfunn i verden i dag. Selv om kampene i Ukraina til slutt stopper, vil ikke situasjonen gå tilbake til sin tidligere tilstand.
  • Jo svakere Vladimir Putin er, jo mer uforutsigbar er han, advarer den amerikanske milliardæren.
  • Jeg er ikke redd for splittelser i den vestlige alliansen om holdninger til Russland, men det blir et tålmodighetsspill mellom Europa og Russland – dømte USAs president Joe Biden i forkant av juni-toppmøtet i Madrid.

Det var en av de sterkeste talene om situasjonen i Ukraina på World Economic Forum i Davos i mai 2022. Forfatteren var den amerikanske milliardærinvestoren George Soros, som sa på den årlige gallamiddagen at den beste, og kanskje eneste, måten å spare på sivilisasjonen er i dette er å beseire Vladimir Putin så raskt som mulig.

Den russiske invasjonen kan være starten på tredje verdenskrig

Han la til at andre viktige spørsmål som berører menneskeheten, som pandemien, klimaendringer og unngåelse av atomkrig, må børstes til side.

– Det er derfor jeg sier at sivilisasjonen vår kanskje ikke vil overleve. Russland har angrepet Ukraina med væpnede styrker. Dette rystet Europa til kjernen. Den europeiske union ble opprettet for å forhindre dette, for selv om kampene stopper, som til slutt må skje, vil ikke situasjonen gå tilbake til status quo ante. Faktisk kan den russiske invasjonen vise seg å være starten på tredje verdenskrig, estimerte George Soros.

– Undertrykkende regimer er på fremmarsj og åpne samfunn er under angrep. I dag utgjør Kina og Russland den største trusselen mot et åpent samfunn, kommenterte Soros.

Med henvisning til de militære operasjonene utført av russiske tropper i Ukraina sa milliardæren at den russiske lederen hadde kommet til den konklusjon at invasjonen hadde vist seg å være en feil og at han ville søke en våpenhvile, men våpenhvilen var uoppnåelig fordi han kunne ikke stole på. «Jo svakere Putin er, jo mer uforutsigbar er han,» sa Soros.

En splittelse i NATO er ikke å frykte

– Nei, jeg er ikke redd for splittelser i den vestlige alliansen. Men jeg tror det på et tidspunkt vil være et ventespill – hva Russland kan ta og hva Europa kan ta. Jeg tror det kommer til å være en av tingene vi skal snakke om i Spania, sa USAs president Joe Biden i forkant av NATO-toppmøtet i Madrid i slutten av juni.

Hvor lenge vil denne krigen vare? Ifølge NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg må vi forberede oss på dette i årevis. – Vi kan ikke slutte å støtte ukrainerne. Selv om kostnadene er høye, ikke bare for militær støtte, men også for økende energi- og matvarepriser. Men: Vi kan ikke sammenligne det med mange menneskers liv, prisen som ukrainere må betale hver dag – sa Stoltenberg i et intervju for «Bild am Sonntag» i midten av juni.

Han la til: «Hvis Putin lærer av denne krigen at han kan gjøre det han gjorde etter krigen med Georgia i 2008 og etter okkupasjonen av Krim i 2014, vil vi betale en mye høyere pris.»

Han vurderte også at ukrainere modig forsvarer seg i Donbass, til tross for at russiske tropper blir mer og mer brutale. – Med mer moderne våpen øker sannsynligheten for at ukrainere vil klare å drive Putins tropper ut av Donbass igjen – la han til.

Gjør deg uavhengig av Russland, men ikke avhengig av Kina

Krigen i Ukraina har gjort alle oppmerksomme på faren for å bli avhengig av autoritære regimer, i dette tilfellet Russland, for energikilder, sa Jens Stoltenberg før NATO-toppmøtet i Madrid.

– Vi opplever en teknologisk revolusjon. Den grønne energirevolusjonen kan også gi enorme fordeler for militæret. De beste bilene i dag er elbiler. Jeg tror at i fremtiden vil de mest avanserte kampkjøretøyene og de mest motstandsdyktige væpnede styrkene være uavhengige av fossilt brensel, vurderte generalsekretæren i Den nordatlantiske allianse.

Han påpekte også at krigen i Ukraina gjorde alle oppmerksomme på faren for overavhengighet av importerte varer fra autoritære regimer.

– Måten Russland bruker energi på – bruker den som våpen – viser at vi må bli uavhengige av russisk olje og gass. Samtidig kan vi ikke bytte ut en avhengighet med en annen. Mange av de nye grønne teknologiene og sjeldne jordmetaller som trengs for å få dem til å komme fra Kina. Vi må diversifisere våre energikilder og våre leverandører, hevdet nordmannen.

Samtidig hevdet han forbeholdet at NATO ikke ser på Kina som en fiende, men er bekymret for Beijings stadig tettere bånd med Moskva siden Russlands invasjon av Ukraina.

You may also like

Leave a Comment