Home » Lærerkort: Et initiativ fra det omreisende MO-museet hjelper deg å bli kjent med deg selv gjennom kunst

Lærerkort: Et initiativ fra det omreisende MO-museet hjelper deg å bli kjent med deg selv gjennom kunst

by Thure Lindhardt

I år har MO-museet, sammen med litauiske lærere, analysert hvordan emosjonell kompetanse kan utvikles fra en tidlig alder, med særlig oppmerksomhet på emosjonell og mental helse. Hvorfor er det viktig å fokusere på barns emosjonelle intelligens, hvilke utfordringer lærere møter, og hvordan kunst kan hjelpe dem å identifisere og snakke om følelser?

Kulturopplevelser dyrker mening

«De siste årene har vist hvor viktig det er å fremme mental og følelsesmessig velvære. Du må gjøre dette fra en tidlig alder. Vi ønsker at lærere skal se museet som et sted de kan snakke med barna om ting som er viktige for dem. Kunst kan bli et middel til å snakke med studenter i alle aldre om ulike emner, sier Jurgita Zigmantė, utdanningsdirektør ved MO-museet, som arrangerte konferansen.



Jurgita Zigmantė (MO museums arkivfoto)

Hun legger til at en undersøkelse av befolkningens tilfredshet med kultur i fjor viste at barn med kulturopplevelser opplever større følelse av selvtilfredshet og formål og bedre kan integreres i samfunnet etter hvert som de blir eldre. Det merker også lærerne som deltok på konferansen.

Hvordan kan et museum bidra til utvikling av selvinnsikt, kommunikasjons- og samarbeidsevner og hvilke muligheter og veier åpner for lærere? Disse temaene ble utarbeidet i ulike diskusjoner med litauiske lærere av psykologen Simona Košinskaitė, nevroforskeren Emilė Radytė, MO museumspedagog Evelina Jokštė og MO museumspartnere fra Island.

Utvikle sosiale og emosjonelle ferdigheter

Å besøke et annet rom – et museum – gir ikke bare muligheten til å tilbringe enda en leksjon eller leksjon, men også å utvikle sosiale og emosjonelle ferdigheter.

Psykologen Simona Košinskaitė uttaler: «MO-utdanning kombinerer kompetanseheving og kunst. Ved å se på, diskutere og debattere kunstverk, utføre oppgaver og leke får elevene mulighet til å utvikle sine sosiale og emosjonelle ferdigheter. Det er også en flott mulighet til å revurdere mine erfaringer når jeg kommer tilbake til timen: hva jeg har forstått, hva jeg har lært, hva jeg vil oppleve.

MO-pedagog Evelina Jokštė bekrefter også at kunstverk er utgangspunktet for å snakke med barn i alle aldre om aktuelle tema.

«Kunsten fungerer som en formidler, og inviterer oss personlig til å snakke om personlige ting. Når barn snakker om følelsene karakterene opplever i kunstverkene, kombinerer de dette med personlige følelsesmessige opplevelser og forestiller seg hvordan det ville vært om de gjorde det. Ved å tenke fritt om kunst og skildre følelser i kroppsspråket, viser barn hvordan de ser verden, hva som er viktig for dem, hvilke relasjoner de ser i omgivelsene, sier E. Jokštė.


MO Museumslærerpasskonferanse

MO Museumslærerpasskonferanse

Ulike stadier av hjernens utvikling – ulike oppfatninger av miljøet

Emilė Radytė, en spesialist i nevrovitenskap og antropologi, introduserte lærerne til hjernen til et ungdomsbarn og utviklingen av dets utvikling.

«Når et barn vokser opp, går de gjennom forskjellige stadier av hjerneutvikling. Barn opp til 2 år vet og tenker ved å analysere egenskapene til ting, så ved 7 års alderen begynner deres symbolske tenkning å dannes, de forstår og identifiserer ulike egenskaper ved ting, selv om de ikke nødvendigvis ser dem. Barn mellom 7 og 12 år begynner å tenke logisk, og fra de er 12 år er det en fase med abstrakt tenkning, sier E. Radytė, PhD-student i nevropsykiatri ved Oxford University.

Nevrovitenskapsmannen legger til at hvert barn kan oppleve disse fasene på forskjellige stadier. Men når lærere eller foreldre kjenner dem, kan de finne måter å presentere emner for barn på en forståelig og relevant måte.

Neste år – spesialopplæring og videreutdanning ved MO reisemuseum

Litauiske lærere var de første som fikk høre MO Museum-nyhetene – neste år får opptil 8 litauiske byer besøk av MO-museets prosjekt «Traveling Museum: Get to Know Yourself Through Art». MO Museum vil besøke Marijampolė, Biržai, Šalčininkai, Druskininkai, Antalieptė, Naujoji Akmenė, Molėtai og Šilutė med en spesiell utstilling, utdanning og opplæringsprogram.

Fra april 2022 vil en spesielt utvalgt bearbeiding av fotoutstillingen «Festival of Change» på MO-museet reise gjennom ulike steder. Det er også familiesøndagskurs for hele familien, utdanningskurs for barn og videregående opplæring for lærere og kulturarbeidere. MO-museet utvikler hele kulturopplæringsprogrammet i samarbeid med partnere: Reykjavik Art Museum og Museum of Everyday Life på Island.

MO-museets prosjekt «Traveling Museum: Know Yourself through Art» gjennomføres innenfor rammen av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet og det norske finansieringsinstrumentet «Utvikle kulturell tilgjengelighet og styrking av kulturopplæringen».

Relevante temaer for lærere hvert år

Årlig tradisjon er en konferanse for lærere i MO-museet. Konferansen er åpen for alle litauiske lærere som har sluttet seg til MO Passport Community organisert av MO Museum. Det er for tiden nesten 2500 lærere i dette fellesskapet.

For medlemmer av lærerpasssamfunnet tilbyr museet gratis tilgang til utstillinger og integrerer utstillingsinnhold i klasserommet. Mer om lærerpasset HER.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment