Det er mindre enn 100 dager til starten av neste utgave av verdenscupen i langrenn. Mens vi venter utålmodig på cupkonkurransen har vi utarbeidet en del av siste informasjon om hva som har skjedd i løpeverdenen den siste tiden. Interessert? Vi inviterer deg til å lese!
BlinkFestivalen 2022 har gått over i historien
En annen utgave av det populære rulleskiarrangementet BlinkFestivalen fant sted fra 3. til 6. august 2022. På de norske rutene denne gangen var de beste som presterte: Simen Hegstad Krueger (fjellløp) og John Hoel (dobbelt skyv kategori) fra Norge, Max Novak fra Sverige (52 km masseløp), Arnaud Chautemps fra Frankrike (15 km løp) og Andrew Young (fredagsprolog) og James Matthieu Clugnet fra Storbritannia (lørdagsprolog og sprint).
Amerikaneren Sophie Ireland Laukli vant fjellløpet for kvinner. I konkurransen med den såkalte «Double Push»-teknikken var norske Astrid Oeyre Slind uovertruffen, mens de tre andre konkurransene (dvs. masseløpet, som ble arrangert i klassisk teknikk over en distanse på 52 kilometer, et løp over 10 kilometer og en sprint ) ble offer for den utmerkede svensken Linn Soemskar.
Representanten for «Trzy Korony» senker ikke farten
OEMSkars flotte prestasjoner tidligere i måneden var ingen tilfeldighet. Den 33 år gamle svensken bekreftet sin fantastiske prestasjon under verdenscuppen i rulleski i Otepää 19.-21. august. Hun vant alle tre løpene (freestyle sprint og 16K, samt 10K klassisk), noe som betydelig økte sjansene hennes for å vinne den samlede klassifiseringen for hele syklusen.
Resultater kvinner: sprint | et løp på 16 kilometer | 10 km løp
I tillegg til kvinnene konkurrerte også mennene på estisk jord. Latvieren Raimo Vigants var best i sprintkampen. Løpet på 29 km i hver teknikk var den raskeste av Norges Patrick Fossum Kristoffersen. På den tredje – og siste – konkurransedagen sto representanten for «Fjordenes land» igjen på det øverste trinnet på pallen. Denne gangen feiret Amund Korsaeth sin seier i klassisk stilrenn over en distanse på 15 kilometer.
Resultater menn: sprint | en løpetur på 29 kilometer | et løp på 15 kilometer
Problemet med Marcisz
La oss gå til Landsretten et øyeblikk. Som langrennsfansen sikkert vet, har ikke Polens toppløper, Izabela Marcisz, trent med resten av landslaget på en stund. Han refererte til denne situasjonen i et intervju med sport.pl ny president i det polske skiforbundet (PZN), Adam Małysz. – Det er et veldig stort problem at hun vil jobbe separat. Vanskelig situasjon. Vi får se hvordan det løser seg. Foreløpig har den forrige presidenten latt henne forberede seg alene, men bare til slutten av september. Da må han være med på laget – ifølge den tidligere topphopperen.
Et medlem av PZN-styret bør bistå i mekling med konkurrenten hvis hovedoppgave er utviklingen av langrenn i Polen. – Vi kan røpe at Stanisław Szymanik vil være ansvarlig for disse sakene. Han har allerede begynt og snart skal han utarbeide en plan for hvordan alt skal se ut, slik at det får armer og ben – la Małysz til. Han innrømmet også å allerede ha sett Marcisz. – Det var under arrangementet Wings for Life. Vi snakket med manageren hennes en stund fordi hun er en kandidat for Red Bull-laget. Det var forresten et møte. Det kan alltid være personalkonflikter, det er normalt. Vår oppgave er å løse dem, og det er jeg klar over – konkluderte den firedobbelte OL-medaljevinneren.
Dårlige konsekvenser av å møte kongen
Kanskje Heidi Weng snakker om uflaks. I et intervju med norske medier fortalte den 31 år gamle skiløperen om problemene hun har måttet forholde seg til de siste månedene. For det første klarte hun ikke å konkurrere i OL på grunn av et positivt testresultat for koronaviruset. Så (i mars i år) fikk hun en hjernerystelse, og konsekvensene av dette fortsetter hun til i dag.
Det så ut til at muligheten til å spise middag med kong Harald V ville være et lykkelig øyeblikk for henne, som ville tillate henne, i det minste for et øyeblikk, å glemme hverdagens problemer. Dessverre var det ikke bra for nordmannen denne gangen heller. – Det var en utrolig vanskelig tid for psyken min. […] Etter middag med kongen måtte jeg tilbringe tre dager i sengen fordi hodepinen holdt meg i live. Da gikk jeg glipp av Ragnhild Hagas bryllup. Jeg har virkelig tapt mye de siste månedene – sa løperen og håpet at hun allerede har presset grensen for uflaks. «Jeg håper kartet endelig snur,» la Weng til.
tragedie på trening
Den fatale hendelsen skjedde i Botsheitunnelen i Norge. Et medlem av den slovenske A-troppen i langrenn, Hanna Mazi Dachnik, som trente der på rulleski, kjørte en lastebilsjåfør med en impuls. Til tross for legehjelp og frakt av spilleren til Stavanger universitetssykehus, sto ikke 19-åringens liv til å redde.
Gjerningsmannen til tragedien ble fratatt førerkortet. Han var også tiltalt for brudd på veitrafikklovens paragraf tre, som omhandler aktsomhet på veiene. Det ble tatt blodprøve av mannen for å sjekke om han var påvirket av alkohol da ulykken skjedde.
Lastebilsjåførens forsvarsadvokat bekreftet at hans klient allerede hadde hørt og tilsto å ha slått sloveneren. – Det er ingen tvil om at han slo henne, men han innrømmer ikke at han ikke var forsiktig – sa advokatenSigurd Rønningen.
Therese Johaug kommer tilbake til temaet doping
I oktober vil den etterlengtede selvbiografien om en av historiens beste langrennsløpere presenteres for langrennsfans. «Therese Johaug – hele historien» er en stilling som helt sikkert vil få bred gjennomslag i idrettsmiljøet. Boka hadde premiere sist torsdag (18. august) i Gylendal. Under arrangementet leste Therese Johaug et utdrag fra det. Det handlet om dagen da konkurrenten fikk beskjeden om at hun hadde fått et positivt dopingprøvesvar.
«Da jeg tok telefonen så jeg at jeg hadde et tapt anrop fra Vidar Loefshus [przedstawiciela Norweskiego Związku Narciarskiego – przyp. red.]. Han ringte ikke ofte, så jeg ble litt overrasket over hva det kunne være. Så oppdaget jeg at jeg hadde noen meldinger som jeg ikke svarte på. Det beste var Antidoping Norge. Jeg kan ikke huske å ha fått en melding fra dem før» – hun leste Johaugsnakket om frykten som umiddelbart overveldet henne.
«Ingenting kunne ha forberedt meg på det som dukket opp på skjermen.< Positives Testergebnis erhalten >>. Min første tanke var at det var en misforståelse», fortsatte eks-spilleren. Hun innrømmet at hun i det øyeblikket umiddelbart stivnet av frykt og vantro. Hun skjønte imidlertid snart at meldingen var ment for henne. Da hun så sine egne øyne i speilet, begynte hun umiddelbart å gråte. «Jeg bare sto stiv av frykt og stirret på meg selv i speilet og fortsatte å skrike,< Ich habe nichts falsch gemacht, ich habe nichts falsch gemacht >> – atleten husket fra Rooros mens han absorberte lesingen hennes.
Fest i stedet for å gå på ski
Etter å ha hengt opp skiene gjorde Johaug mer enn bare å skrive boken. Tittelløperen kastet seg også ut i begivenhetenes virvel. Senest var hun å se i blant annet Frankrike og Ibiza. Som hun innrømmer, nyter hun bare livet sitt for øyeblikket. – Ikke bare litt, men mye. Jeg har byttet ut sportsdrikkene mine med rosevin. Jeg har et nytt liv – innrømmet multimediamesteren i verdensmesterskapet og de olympiske leker.
Norske medier spurte Therese om mulige planer om å utvide familien. – Kombinasjonen av graviditet og rosévin fungerer ikke. Jeg lever livet – her og nå. Det er min prioritet for øyeblikket. Om et år eller to skal vi behandle sistnevnte sak – sa 34-åringen.
Mesterens retur
For noen uker siden informerte vi om helseproblemene til Johannes Hoesflot Klaebo. Under en av treningsøktene pådro den trondheimsfødte skiløperen seg en setemuskelskade. Selv om det i utgangspunktet ble hevdet at restitusjonen til den femdobbelte olympiske mesteren kunne ta seks til tolv uker, taklet kroppen til den ikke engang 26 år gamle atleten denne sykdommen raskere. Takket være dette skal nordmannen delta i den prestisjetunge Toppidrettsveka rulleskikonkurranse. De vil finne sted fra 25. til 27. august i år.
I følge den tre ganger Crystal Globe-vinneren, vil han dukke opp i to runder av nevnte begivenhet. – Jeg skal gjøre mitt beste i begge konkurransene. Jeg gikk glipp av noen treningsøkter, men jeg tror fortsatt at alt blir bra til sesongstart, ikke selve verdenscupen [odbędą się one w dniach 21 lutego – 5 marca 2023 roku w Planicy – przyp. red.]som er vinterens høydepunkt. Jeg føler at jeg har god kontroll – sa Klaebo i et intervju med sg.nr. Foruten ham vil også Petter Northug, Maja Dahlqvist, Frida Karlsson og Iivo Niskanen delta i konkurransen.
En sjanse til forsoning?
Vi avslutter dagens rapport med informasjon direkte fra Sverige. Da Frida Karlsson og Maja Dahlqvist for noen måneder siden annonserte at de forbereder seg til neste sesong borte fra landslaget, virket det nesten umulig å komme til enighet mellom spillerne og forbundet. Nå innrømmet imidlertid begge utøverne at de ønsker å forhandle tilbake til Trzy Korony-laget. Forutsetningen som stilles av spillerne er en sterkere involvering av den personlige treneren i forberedelsesprogrammet og frihet til å designe sin egen trening.
Som rapportert aftonbladet.seDenne uken skal løperne møte med HR-talsmannen. – Vi ønsker endring for å se langsiktige forbedringer. De bør innse at utøvere i dag også har muligheter til å trene utenfor troppen i mye større grad enn de gjorde for bare noen år siden, sa Dahlqvist.
– Landslaget er utdatert (…). Jeg vil at landslaget vårt skal være best, nå er det en veldig stor gruppe med flere trenere. Skal man forandre seg og vokse, må man prøve på alle måter, og jeg føler at jeg har prøvd. Mitt siste forsøk i år var trening utenfor laget, la Karlsson til.
Kommer de svenske racingstjernene tilbake til landslaget etter hvert? Det finner vi ut snart!
Kilde: egne opplysninger; aftonbladet.se; sg.nr; abcnyheter.no; fis-ski.com; sport.pl; blinkfestivalen.no
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»