Home » Latvisk selskap krever 388 millioner euro fra Norge i snøkrabbefall – samfunn og politikk – Nyheter

Latvisk selskap krever 388 millioner euro fra Norge i snøkrabbefall – samfunn og politikk – Nyheter

by Gabriel Scott

Pēteris Pildegovičs, eieren av North Star LTD, bekreftet overfor LETA at tapsbeløpet for tiden er estimert til 388 millioner euro og består av både tapte investeringer og uopptjent fortjeneste i en periode. «Tapene er betydelige og store,» la Pildegovich til. Han påpekte at saksbehandlingen var under behandling, så det var ikke mulig å kommentere fremdriften eller beløpet som ble bedt om.

Eieren av North Star LTD husket også at søksmålet kun gjelder erstatning og ikke er relatert til gjenopptakelse av fisket.

I august 2020 ble det opprettet en domstol ved International Center for the Settlement of Investment Disputes i Washington for å behandle den såkalte snøkrabbesaken.

Rettens president er Christopher Greenwood, en britisk statsborger. Klagerne er representert av Yves Fortress, en kanadisk statsborger, og de saksøkte av Donald McRray, en dobbelt kanadisk og New Zealand-borger.

Det ble også rapportert at Pildegovich og hans selskap North Star LTD, hvis skip ble beslaglagt av Norge mens de fisket i farvannet utenfor Svalbard, har sendt inn en klage mot Norge.

Søkeren hevder at Norge har brutt den latvisk-norske avtalen om fremme og beskyttelse av gjensidige investeringer.

Samtidig ble det rapportert at norske myndigheter tidlig i januar 2017 arresterte Senator-fiskefartøyet, eid av det latviske selskapet North Star LTD, som fisket etter snøkrabber i Svalbard (Spitsbergen) etter en tidligere konkludert beslutning.

Norge har reist søksmål mot rederen for brudd på fiskebestemmelsene, som den latviske rederen ikke anerkjente, med den begrunnelse at snøkrabbefisket i Svalbards farvann var i samsvar med den internasjonale avtalen som ble inngått i Paris i 1920, som var i i samsvar med EU-forordningen (EU).

I etterkant av hendelsen sendte det latviske utenriksdepartementet den norske ambassaden en forespørsel om å rydde fartøyet og ikke forstyrre fisket under en internasjonal avtale. I mellomtiden understreket den norske ambassadøren i Latvia, Steinar Egil Hagen, at Norge har mulighet til å gi lisens til snøkrabbefiske på sin kontinentalsokkel, da EU og Latvia ikke kan utstede slike lisenser uten Norges viten.

I 2019 dømte Norges Høyesterett Pildegovich og North Star LTD.

Avisen «Latvijas Avīze» rapporterte i februar i fjor at EU-domstolen hadde avvist Latvias krav om beskyttelse av fiskerettigheter i en sak om å fange snøkrabber.

You may also like

Leave a Comment