Innseilingene til havnen i Klaipeda er renset – det er ikke flere gamle skipsvrak, og nordmennene står fortsatt overfor dem.
En hundre år gammel rest av krig
I den lille norske havnebyen Svolver ble det debatt om hva man skulle gjøre med restene av andre verdenskrig – et sunket skip.
Den tyske dampbåten Hamburg sank i mars 1941 under Operasjon Claymore i Norge eller Lofot-raidet.
Det sunkne skipet Hamburg ligger nær kysten på en dybde på 5 til 25 m. Svolver fergekai og andre lasteplasser er i nærheten. Kommunen, som også eier havnen i Svolver, ønsker å utvikle den og fjerne restene av skipet. Kapteinen på denne havnen har gjentatte ganger uttalt at de sunkne restene av skipet setter sikkerheten til havnen og skipsfarten i fare. Norske miljøvernere ønsker også å kvitte seg med restene av skipet.
Fjerningen av levningene har vært mest motstandere av norske arkeologer. Hamburg-damperen ble bygget for mer enn hundre år siden. Etter norsk lov blir det et statsbeskyttet kulturgode.
Skannet: posisjonen til det sunkne skipet Hamburg i bunnen av bukten.
Opplev en vellykket operasjon
Noen nordmenn ser ingen høyere verdi for dampbåten Hamburg. En dampbåt fra Nazi-Tyskland regnes ikke som et krigsskip. Hamburg-damperen produserte fiskeolje for den nazistiske tyske hæren.
«Hva kan være verdien av en gammel fiskehandler?» – spør et par nordmenn.
Damperen Hamburg er imidlertid ikke bare en fiskehandler. Dette er et av vitnene til Lofot-raidet eller Operasjon Claymore. Denne operasjonen er svært viktig for nordmenn da den var en av de første norske og allierte koordinerte motstandskampene mot Nazi-Tyskland.
Operasjon Claymore er en av to operasjoner som fant sted som en del av de såkalte Lofoten-flyangrepene. 1941 4. mars Et team på rundt 550 briter og 52 nordmenn gikk i land på Lofotkysten og angrep sildoljefabrikker og skip i områdene Svolver, Stamsund og Henningswer.
Denne operasjonen er svært viktig for nordmenn da den var en av de første norske og allierte koordinerte motstandskampene mot Nazi-Tyskland.
Mange skip ble senket og ødela oppdrettsanlegg og sildoljeanlegg. Da druknet 9000 mennesker i havnen i Svolver. Bruttotonnasjeskipet Hamburg, som var et av de mest moderne fiskeforedlingsanleggene.
Skipet tiltrekker seg turister
Noen norske tjenestemenn tar til orde for å bevare Hamburgs levninger. Marinarkeolog Stefan Vickler fra Tromsø Universitetsmuseum mener vraket har stor kulturell og historisk verdi.
Bukten der skipet Hamburg sank er også en turistattraksjon. På en solrik dag er vraket av skipet, nærmere bestemt fronten, synlig fra land.
Dykkere vil heller ikke ha båten fjernet fordi det er et populært dykkested.
Det norske båndet til hamburgerne er delvis forståelig. De har få gjenlevende utstillinger fra andre verdenskrig, da Norges engasjement i krigen var mer episodisk.
På den annen side har det gått 80 år siden disse hendelsene, og nye generasjoner har vokst opp som ser på krig som eksotisk. Det er derfor det er så vanskelig å bestemme seg for om man skal beholde restene av krig eller ikke?
Redaksjonelt arkivbilde
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»