Home » Litauen tar imot de siste bokserne til sommeren. Kontrakt for en til høsten

Litauen tar imot de siste bokserne til sommeren. Kontrakt for en til høsten

by Gabriel Scott

Det litauiske forsvarsdepartementet annonserte at det siste partiet med 23 Boxer pansrede personellskip – lokalt betegnet Vilkas – vil bli levert til Litauen til sommeren. I tillegg er forhandlinger om anskaffelse av ytterligere 120 varebiler i neste fase og ny kontrakt forventes signert høsten i år.

– Etter å ha bestemt oss for å kjøpe et våpensystem som ikke tidligere var på markedet, måtte vi veie opp de mulige risikoene. Nå kan vi være glade for at takket være det intensive samarbeidet til Litauen med tyske og israelske selskaper og organisasjoner som administrerer bestillingen, vil kjøretøyene bli levert til landet vårt uten restriksjoner i bruk – han snakket Forsvarsminister i Republikken Litauen Arvydas Anušauskas.

I fjor kunngjorde Anušauskas at hans departement hadde startet forhandlinger om å anskaffe ytterligere 120 boksere i forbindelse med krigsutbruddet i Ukraina. Den opprinnelige planen var å signere kontrakten i fjor sommer.

Beslutningen om å kjøpe ytterligere transportører ble innledet av en markedsanalyse og evaluering av alternative plattformer og deres vedlikeholdskostnader. Militære meninger ble også innhentet. Til slutt ble det bestemt å holde seg til Boxer-plattformen.

Litauiske væpnede styrker bestilte det første partiet Vilkas i 2016. Da ble det kjøpt inn 88 kjøretøy, 84 av dem i kampvarianten og fire i kommandobilversjonen. Kampvarianten av Vilka er bevæpnet med det israelske Samson Mk 2 ubemannede tårnet produsert av Rafael Advanced Defense Systems, bevæpnet med en 30 mm Mk44S Bushmaster II automatisk kanon, en 7,62 mm koaksial maskingevær og en Spike LR ATGM-utskytningskaster utstyrt . Ordrevolumet var 385,6 millioner euro, leveransene startet i 2019.

Vilkas tillot opprustning av to av fire bataljoner av den mekaniserte brigaden «Geležinis Vilkas» (Iron Wolf). Kjøpet av flere boksere vil tillate brigaden å bli fullstendig oppgradert med moderne kjøretøy og å trekke tilbake de utdaterte M113A1 / A2 pansrede personellvognene og M577 kommandokjøretøyer. Transaksjonsbeløpet og leveringsdatoer ble imidlertid ikke offentliggjort. I fjor meldte departementet at leveransene kunne starte rundt årsskiftet 2023 og 2024. Denne datoen er foreløpig usannsynlig, og tidsplanen vil garantert bli forsinket med minst ett år.

Litauere har intensivt modernisert landstyrkene sine i mange år. Tidligere kjøpte de tjueen PzH 2000 selvgående haubitser (hvorav seksten ble satt i vanlig tjeneste) for 58,3 millioner euro og 200 JLTV-biler for 145 millioner dollar.

Ytterligere 300 JLTV-er ble kjøpt i fjor. De skal blant annet erstatte noen av de pansrede personellskipene M113 som er overført til Ukraina. I desember signerte litauerne en kontrakt for levering av åtte M142 HIMARS rakettartillerisystemer og økte antallet tønneartilleri. Regjeringen i Vilnius har signert en kontrakt med det franske selskapet Nexter Group om kjøp av atten hjul selvgående haubitser CAESAR NG, som er en videreutvikling av de velkjente CAESARene. Dette gjorde Litauen til den tredje brukeren av CAESAR i den siste varianten og den tiende totalt.

En snorkel for tanker

Forrige måned forsvarssjefen generalløytnant Valdemaras Rupšys har han bekreftetat det er planer om å gjøre om en av tungbrigadens fire mekaniserte bataljoner til en stridsvognbataljon. Det er snakk om kjøp av inntil 54 kampvogner samt tekniske støttekjøretøyer og tilhørende bruer (rundt ti kjøretøy totalt).

Det ble også påpekt at dette er stridsvogner av den typen de allierte brukte. Den nøyaktige typen er imidlertid ikke spesifisert. Kanskje vil regjeringen i Vilnius, i likhet med Norge, bestemme seg for å anskaffe tyske Leopard 2. Italienere og tsjekkere vurderer en lignende vei for å modernisere sine egne panserstyrker. Litauerne bruker allerede tysk bevæpning, som er grunnutstyret til deres landstyrker.

Det andre alternativet kan være å kjøpe amerikanske Abrams, som ble bestemt av Polen. Romania planlegger også å skaffe stridsvogner fra amerikanerne. En søknad om kjøpet deres er for tiden til behandling i Stortinget. Fordelen med det amerikanske alternativet er at Vilnius på et budsjett kan kjøpe brukte biler for et mindre beløp og stole på at Washington subsidierer kjøpet. Dette fører til raskere leveringstider enn ved kjøp av splitter nye tanker. Det er også spekulasjoner om muligheten for å skaffe seg koreanske K2 Black Panthers.

I tillegg kunngjorde Forsvarsdepartementet at det var planer om å utvide de litauiske landstyrkene til divisjonsstørrelse. For tiden består de av tre brigader: mekanisert «Geležinis Vilkas», motorisert infanteri «Žemaitija» og lett infanteri «Aukštaitija».

Rupšys la til at det ville være en lett divisjon, som samler de fleste av de litauiske landstyrkene. Det ville være basert på de tre eksisterende brigadene, forsterket av en tankbataljon og en rekognoseringsenhet.

I følge general Rupšys fikk konseptet politisk støtte og finansiering i årene som kommer. Divisjonen sies å ha rundt 17,5 tusen soldater. For tiden er det rundt 11,5 tusen profesjonelle soldater og nesten 3500 vernepliktige og 5400 frivillige på vakt. Prosessen med å danne en taktisk fagforening ville ta omtrent et tiår, men ifølge generalen ville den nåværende staben tillate at divisjonen var 75 % fullført.

Se også: Harrier-pilot anklaget for å ha smuglet fly og trent kinesere

Det litauiske forsvarsdepartementet

You may also like

Leave a Comment