Home » Mali: Juntaen støtter sine vestlige partnere

Mali: Juntaen støtter sine vestlige partnere

by Gunnar Garfors

Skrevet 28. januar 2022 16:11Oppdatert 31. januar 2022 kl. 16.30

«Bare stillhet er flott, alt annet er svakhet». Du kan være en putschist og fortsatt ha (franske) bokstaver. Som siterer Alfred de Vigny, beordret talsmann for Mali-juntaen oberst Abdoulaye Maïa den franske forsvarsministeren Florence Parly om å tie.

Sistnevnte hadde fordømt juntaens «provokasjoner» etter at den krevde tilbaketrekning av hundrevis av danske kommandosoldater som hadde kommet for å hjelpe til i kampen mot jihadistene. Grunnen til at København ikke ville ha signert en spesifikk bilateral avtale, og med god grunn, da Danmark handler innenfor den den såkalte multinasjonale styrken Takuba, perfekt validert av Bamako i fjor sommer.

Takuba, sammensatt av spesialstyrker fra rundt ti europeiske land (Nederland, Estland, Sverige, Belgia, Tsjekkia, Norge, Portugal, Italia, Ungarn), under fransk kommando, er ansvarlig for å støtte FN-styrken Minusma og den franske kontingenten av Operasjon Barkhane, uten hvilken jihadistene ville ha tatt makten for lenge siden.

En enhet å tilpasse

Som et resultat fordømte København, hvis soldater vil bli trukket tilbake, Bamakos «skitne politiske spill» og Frankrikes utenriksminister Jean Yves Le Drian vurderte fredag ​​morgen at franske og europeiske styrker «ikke kan holde seg slik i Mali». . De undersøker også hvordan de kan «justere systemet» deres for anti-jihadistisk kamp i regionen.

«Denne juntaen er illegitim og tar uansvarlige handlinger […]. Den bærer det fulle ansvaret for tilbaketrekningen av danske styrker og fortsetter å isolere seg fra sine internasjonale partnere, til tross for forpliktelsene som er gjort, sa lederen for fransk diplomati sammen med sin nigerianske kollega Hassoumi Massoudou i Paris.

Han kunngjorde også «samtaler med alle våre partnere for å trekke konsekvensene av dette doble bruddet som juntaen har markert både politisk og militært». En pause som ville rettferdiggjøre et svar fra Malis partnere «enstemmig, bestemt, resolutt».

Malias utenriksminister Abdoulaye Diop svarte fredag ​​at landet hans «ikke utelukker noe» i forholdet til Paris, og la til at en forespørsel om å trekke ut franske styrker «ikke er på bordet foreløpig», selv om det var mulig hvis de gjorde tilstedeværelse er i strid med Malis interesser.

dype forskjeller

Forskjellene er dype. På den ene siden gjennomførte juntaen «ett kupp for mye» i mai i fjor, noe som ga den nye sanksjoner fra Organisasjonen av vestafrikanske stater (ECOWAS) 9. januar. Bamako fordømmer ECOWAS som underdanig til Paris mens de har suverene og viktige land som Nigeria, påpeker en Bamako-innsider.

En annen grunnleggende uenighet: juntaen ønsker å forhandle frem en politisk avtale med jihadistene, mens dens militære støttespillere, inkludert Frankrike (som har mistet 53 soldater siden den begynte å gripe inn i 2013), ikke hører det. En jihadistisk seier, også forkledd som en forsoningsavtale, kan ha en dominoeffekt i regionen, hvis andre regimer er skjøre.

Feilen i kampen mot jihadistene, til tross for utplassering av franske, FN og afrikanske styrker og internasjonal økonomisk støtte, har også fått militæret til å ta makten i august 2020 i Guinea, Mali og forrige mandag i Burkina Faso. ECOWAS diskuterte sanksjoner mot Burkina Faso fredag.

Det internasjonale samfunnet er også bekymret for tilstedeværelsen på malisk jord av paramilitære som tilhører den svovelholdige gruppen til den russiske leiesoldaten Wagner. En gruppe «som ikke er der for å hjelpe Mali eller bekjempe jihadistene, men for å tjene som en nær vakt for juntaen», anslår den samme observatøren i Bamako. Hassoumi Massoudou var overrasket over at de maliske soldatene «etter å ha mislyktes i krigsfeltet, tok politisk makt og henvendte seg til russiske leiesoldater i falsk patriotismes navn».

Juntaens oppførsel ville rettferdiggjøre en tilbaketrekning av utenlandske styrker, som også ble initiert av Paris for et år siden gitt den økende upopulariteten til den franske tilstedeværelsen i regioner i Mali som er lite truet av jihadistene og regimets egen mangel på vilje til å konfrontere terroristene. Men vestlige og europeere står overfor et dilemma: en tilbaketrekning vil tjene jihadistene, hvis 2012-fremstøt fra det nordlige Mali nådde store deler av Burkina, Niger og nord i kystlandene i Øst-Afrika.

You may also like

Leave a Comment