Home » Mangelen på arbeidskraft tvinger bedriftene til å ta nye tiltak: De henvender seg til folket i regionene

Mangelen på arbeidskraft tvinger bedriftene til å ta nye tiltak: De henvender seg til folket i regionene

by Thure Lindhardt

I begynnelsen av juli kunngjorde Danske Bank at de var på utkikk etter talenter fra hele Litauen og ga dem muligheten til å jobbe hjemmefra. Indrė Sakalauskienė, selskapets HR-sjef i Litauen, sa at fjernarbeid hadde vist at de ansattes produktivitet ikke hadde gått ned, og ledergruppen mente også at det var mulig å jobbe effektivt med teammedlemmer uten å sitte i samme rom.

Oppstarten Omnisend har også ansatte fra hele Litauen. I følge administrerende direktør Rimantė Ribačiauskaitė har selskapet i dag to ansatte i Klaipėda og en hver i Panevėžys, Kėdainiai, Utena og Trakai.

«Vi valgte ikke å se etter arbeidere i regionene, men det er det. Tidligere var det mer sannsynlig at spesialister valgte Vilnius eller Kaunas, og det var ikke mange kandidater fra andre byer. Men tilsynelatende har de siste årene vist at folk faktisk kan jobbe fra hvor som helst. Jeg tror at pandemien også bidro, sa samtalepartneren.

På spørsmål om det er noen vanskeligheter i bedriftskulturen når kolleger nesten aldri møtes live, sa R. Ribačiauskaitė at selskapet hennes er vant til det fordi de jobber globalt.

«Vi har individuelle ansatte ikke bare i Litauen og andre byer, men også i utlandet. I USA har vi for eksempel et kontor i én by, men de ansatte kommer fra forskjellige stater. Vi er vant til det, sa sjefen. – Selvfølgelig er det en risiko på grunn av teamkulturen, men vi arrangerer mange lagaktiviteter: både fester og teambuildingsarrangementer. Vi inviterer også jevnlig ansatte som jobber i andre byer til å komme til oss og ordne hotellet for natten.»



Rimante Ribačiauskaitė

© Bilde fra et personlig album

Selskapet hjelper programmerere i andre byer med å sette opp arbeidsplassene sine hjemme og sørger for at de får samme oppmerksomhet og aksept når de starter arbeidet som ansatte som kommer til kontoret. «På denne måten prøver vi å skape opplevelser som om de var kolleger på kontoret,» la R. Ribačiauskaitė til.

Endring ble drevet av en nytenkning

Ramūnas Volkovas, administrerende partner i rekrutteringsselskapet Indigroup, bemerker at det er flere grunner for arbeidsgivere til å se etter ansatte i regionene og å jobbe eksternt.

«Først av alt, før pandemien, var det virkelig den teknologiske evnen til å jobbe eksternt. Hvis vi ser på verktøyene som arbeidsplanleggingsplattformer, intranett, hadde bedrifter dem før pandemien. Jeg vil si at den største endringen i pandemien ikke var i teknologien, men i organisasjonskulturen, dens impulser, «kommenterte samtalepartneren.

Slike fakta, ifølge ham, at selskaper over hele Litauen ser etter ansatte til tjenestesektoren, viser at markedet virkelig har endret seg: «Og endringen vil ikke stoppe etter pandemien, som vil ende før eller siden. Begrepene fjernarbeid og ferie utvides bare. Dette er påvirket av skiftende tankesett hos arbeidsgivere og arbeidstakere. Når det gjelder IT-sektoren, er det stor konkurranse.»

På spørsmål om det søkes etter fjernarbeid i regionene, da noen av talentene kanskje har valgt et roligere liv i regionene eller kanskje også prøver å utnytte potensialet i mindre byer? Volkov mener det andre alternativet er mer sannsynlig.


De fleste ansatte forventer å jobbe hjemmefra i det minste en del av tiden

De fleste ansatte forventer å jobbe hjemmefra i det minste en del av tiden

«Det er for tiden stor konkurranse på arbeidsmarkedet, det er mangel på arbeidskraft og bedrifter ser nå virkelig muligheten til å utnytte potensialet i regionene. Det er en markedsdrevet impuls som har hatt muligheter tidligere, den var bare ikke følelsesmessig klar for det, sa han.

Rekrutteringsspesialisten nevnte at kunder til selskapet han representerer har hatt forståelse for fjernarbeid en stund. Og her snakker vi ikke bare om fjernarbeid ved valg av arbeidskraft i regionene: «Den samme regelen gjelder for menneskene som bor i hovedstaden. IT-spesialister ønsker også å jobbe eksternt i Vilnius, selv om de har 15 minutter på seg.

På spørsmål om risikoen for et selskap med bare fjerne teammedlemmer, var Volkov enig i at det, som alltid, er risikoer. Du må bare kunne administrere dem.

«Selvfølgelig er teamarbeid vanskeligere å organisere eller kontrollere, det er vanskeligere å se fremgang, men det er ikke en sentral risiko å stille spørsmål ved effektiviteten og nytten av slikt arbeid. Vi bør forstå desto mer at etter hvert som teknologien utvikler seg, ønsker folk å ta mer vare på seg selv, familiene sine og hobbyene sine. Og selv pendling til jobb blir for lite attraktivt. Selvfølgelig er risikoen lav og fordelene er overvunnet, sa intervjuobjektet.

Trenden var der før, men nå vinner den terreng

Tatjana Andrejeva, administrerende direktør i Atranka360, bemerker også at bedrifter i økende grad ser etter ansatte som ikke bare jobber eksternt, men som heller ikke nødvendigvis bor i samme by som selskapets kontor ligger.

«I utgangspunktet var denne trenden i fortiden, men nå har den tatt seg,» kommenterte intervjueren. – Det er mye enklere og enklere for arbeidsgivere å sjekke dette. Folk har sett at det virkelig er mulig å jobbe effektivt og få resultater uten å være på kontoret.»


Mangelen på arbeidskraft tvinger bedriftene til å ta nye tiltak: De henvender seg til folket i regionene

Samtidig bemerket T. Andrejeva at fjernarbeid ikke bare tilbys i den mest konkurranseutsatte IT-bransjen, men også i andre tjenesteområder.

På spørsmål om rekrutteringsselskapets kunder kun ser etter fjernarbeidsansatte fra hele Litauen eller fra hele verden, sa lederen at så langt ser flere arbeidsgivere kun på det litauiske markedet.

Intervjuobjektet fant også at kandidater fra regionene er mer interessert i bedriftene selv enn talenter fra regionene aktivt vil tilby å jobbe i bedrifter i storbyområder.

Ifølge Andreieva hjelper bedrifter som har funnet talent i regionene med å etablere jobber hjemme hos fagarbeidere eller, om mulig, tilby dem en jobb i samarbeidsrom.

Det er strengt forbudt å bruke informasjon publisert av DELFI på andre nettsteder, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og dersom samtykke er innhentet, må DELFI oppgis som kilde.

You may also like

Leave a Comment