Home » mBank har to dårlige nyheter for regjeringen. Polakker vil få det vanskelig på dommedag

mBank har to dårlige nyheter for regjeringen. Polakker vil få det vanskelig på dommedag

by Gunnar Garfors

Valgåret for PiS blir ikke lett. Marcin Mazurek, sjeføkonom i mBank, anslår at 2023 vil bringe en kraftig nedgang i den polske økonomien – BNP-dynamikken vil avta til 0,7 prosent. Dette er en av de laveste markedsprognosene. På den annen side ventes prisene å stige med 9 prosent. Nøkkelfaktoren vil imidlertid være opprettholdelsen av kjerneinflasjonen (beregnet uten mat- og energipriser) annonsert av NBP.

BNP-vekst i 2023 er et problem for regjeringen

mBanks nåværende prognose setter Polens BNP-vekst på 4,8 % i 2022, men de neste 12 månedene vil bli dårligere.

– Banen til økonomien er utvilsomt nedadgående. Hvert påfølgende kvartal i forhold til y/y vil være dårligere. Vi spår også et svært svakt 2023 – her avviker vi trolig fra markedskonsensus. Vi forventer at veksten avtar til 0,7 prosent neste år. Dette er trolig den laveste prognosen på markedet – understreket økonomen i et intervju med PAP.

– På den ene siden vil økonomien gradvis avta, vi går jevnt inn i resesjonen. På den annen side – og dette virker viktigere – ser vi ingen faktorer som vil føre til en sterk bedring i 2023. Det er vanskelig å finne en entydig faktor som antyder at økonomien til slutt vil ta av på en vedvarende basis. Det er også viktig å huske at 2023 vil se den største negative effekten av pengeinnstramminger og økonomien vil fungere på et stramt tilbudsgrunnlag. – la til.

Den polske økonomien bremser allerede opp

– Du må være klar over at månedsverdiene har vært svært volatile den siste tiden, men viser allerede en viss trendvending. På produksjonssiden er det verdt å se på selve industriell prosessering, som kanskje ikke kommer tilbake dynamisk ennå, vi har ikke sesongjustert, negativ dynamikk, men du kan se at den vokser i et lavere tempo enn trenden vi har vært observerer nylig. Du kan se at noe skjer. Industrien bremser opp verden over, og Polen vil også bevege seg i denne retningen – sa økonomen.

– Når det gjelder detaljhandel, har vi endelig en viss konsistens med økonomiske indikatorer. Dataene viser også flere engangseffekter som kan blåse opp avlesningen – Polske forbrukere forbruker stadig på vegne av flyktninger. Hvis det ikke var noen tilstrømning av folk fra Ukraina, kunne den polske forbrukeren allerede vært i resesjon. Med flyktninger og lønnsvekst som holder seg ganske bra, er forbruket fortsatt sterkt. Den endelige starten på tjenestene venter fortsatt – dette kan ses av de økonomiske tallene. Jeg er imidlertid redd for at vi først vil se det etter en tid, etter ytterligere BNP-revisjoner – la han til.

Serien heller olje på bålet

Ifølge Mazurek vil den ekspansive finanspolitikken ikke gi noen vesentlige effekter på økonomien i reelle termer – det vil heller drive opp inflasjonen.

– Når det gjelder finanspolitiske lettelser akkurat nå, vil det ikke gjøre mye reelt på toppen av syklusen og over potensialet. En fortsatt svært ekspansiv finanspolitikk vil ha en tendens til å drive opp inflasjonen og vil ikke gi noen spektakulære effekter i reelle termer. Vi er fortsatt i et slags «forsyningsgap» som vi ikke kommer oss ut av. Vi vil holde det slik i mange kvartaler, om ikke år, spår økonomen.

Ifølge ham la han på dette tidspunktet til kravet, selv om det ender med store økninger i nominelt BNP, vil det ikke levere noe spektakulært i reelle termer.

Som han forklarte, tviler han derfor på at finanspolitikken vil bli kjernen i en ny vekkelse i 2023. – Ser man det fra den andre siden, kan finanspolitikken bli et svært effektivt virkemiddel for å kjøle ned og balansere økonomien – oppsummerer han.

Kjerneinflasjon er en nøkkelfaktor

– Vi forventer at gjennomsnittlig årlig inflasjon vil være over 13 % i år. Det ser ut til at etter sommerferien vil toppen falle tidlig på høsten. Hvor høy denne toppen er, avhenger imidlertid av råvarene – her er svingningene veldig store. Vi vet ikke nøyaktig hvordan prisoverføringsmekanismen til forbrukeren vil fungere. Jeg ville ikke by på tipsbeløpet – paradoksalt nok et hvilket som helst tall mellom 15 og 20 prosent. er mulig – anslår Mazurek.

– Med tanke på at det er vanskelig å forutsi i dagens miljø, er det bedre å være oppmerksom på hva vi egentlig bør se på om inflasjon for å bekrefte eller avkrefte tesen vår. Selv om dette kan virke åpenbart, er det vi må fokusere på her kjerneinflasjon. Enhver påfølgende økning i KPI-inflasjonen må følge mindre og mindre av kjerneinflasjonen. Med andre ord bør de sekundære priseffektene avta, la han til.

I sin makroøkonomiske grunnlinje forventer Mazurek at kjerneinflasjonen vil avta i de kommende månedene, og at Pengepolitisk Råd avslutter renteøkningssyklusen med en hastighet på 7 prosent i september.

– Den siste sesongjusterte kjerneinflasjonen viste en økning på rundt 1 %. på månedlig basis. I utgangspunktet antar jeg at vi kommer ned den bakken. Jo mer tiden går, jo raskere. Men skjer ikke dette, betyr det at etterspørselen i økonomien, kjøpekraften til forbrukerne og muligheten for å velte kostnadene over på bedriftene fortsatt er så store at dette ikke vil være mulig uten en langsiktig og dyp innstramming. av pengepolitikken – sa økonomen.

Mazurek understreket dette i samtalen I 2023 vil inflasjonen ha en bestemt struktur, i økende grad drevet av endringer i energiprisene.

– Vi spår at inflasjonen i snitt vil være 9 % i 2023, men i bakgrunnen vil vi ha svært fallende kjerneinflasjon, og hovedårsaken til denne inflasjonen vil være endringer i energiprisene – vurderte økonomen.

– Rentekorreksjoner er mulig allerede i andre halvdel av 2023. Viktig for denne prognosen er at vi ikke ser noen vesentlig støtte til økonomien i 2023, så vi antar automatisk at normaliseringen av etterspørselen i økonomien vil skje raskere enn alle nå forventer, konkluderte han.

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment