Home » Mediefrihet, rangering 2022 Polen hvilken plass

Mediefrihet, rangering 2022 Polen hvilken plass

by Gabriel Scott

I den nye listen over pressefrihet (som omfatter praktisk talt alle medier) fikk Polen 65,64 poeng. Med det endte han på 66. like bak Kypros, Mauritius og Montenegro og like foran Bosnia-Hercegovina, Ecuador, Kenya, Haiti og Japan


I 2015 forble Polen 20. i mediefrihetsrangeringen, ifølge Reporters Without Borders. I 2013 var det den 22., i 2014 den 19. og et år senere de 18. endringene som ble introdusert av den nåværende regjerende leiren i offentlige medier.





I årene som fulgte, okkuperte landet vårt mye lavere stillinger:
– den 47. i 2016,
– 54. plass i 2017,
– 58. plass i 2018,
– 59. i 2019,
– 62. plass i 2020,
– 64. i 2021,


Mediefriheten i den politiske dimensjonen er lavest i Polen


Reportere uten grenser i år utviklet etter reviderte prinsipper basert på en vurdering av mediefrihet i fem hoveddimensjoner: politisk, økonomisk, juridisk, sosial og sikkerhet. Dataene ble samlet inn frem til januar i år og oppdatert frem til mars.


I den globale rangeringen ligger Polen definitivt nederst i den politiske dimensjonen av mediefrihet (110. plass) og bare litt høyere i sikkerhetsdimensjonen (86. plass). På den annen side ble den rangert mye høyere når det gjelder sosial (rang 36) og økonomisk (rang 40).



Et notat om Polen bemerket at mediemarkedet er mangfoldig og offentlig bevissthet om mediefrihet vil forbli lav. Etter å ha gjort offentlige medier til propagandaverktøy, mangedoblet regjeringen forsøk på å endre den redaksjonelle linjen til private medier og kontrollere informasjon om sensitive saker, understreket hun.


Dette ble påpekt i politisk sammenheng det statseide selskapet Orlen overtok våren i fjor Polska Press, som gir ut regionale dagsaviser, og TVN måtte forholde seg til politiserte lovbestemmelser som ble utviklet med tanke på kanalen. (Notet nevnte ikke «lex TVN» og nevnte ikke TVN24- og TVN7-lisensene, som ble fornyet rett før den forrige utløp).


I den juridiske dimensjonen Det ble bemerket at i september i fjor ble journalister forbudt å jobbe i stripen på grensen til Hviterussland (det ble erklært unntakstilstand der i flere måneder, restriksjoner i henhold til den endrede loven om statlig grensebeskyttelse har vært gjeldende siden desember). Det ble funnet at myndighetene i noen tilfeller forsøkte å undergrave journalisters rett til beskyttelse av informasjonskilder og at fornærmelse av visse institusjoner kan straffes med fengsel i det polske rettssystemet.


I økonomiske termer ble det bemerket at offentlige medier mottar midler fra statsbudsjettet og alle pro-statlige medier – reklamekontrakter fra det offentlige (den ble bedømt som ugjennomsiktig). Det ble minnet om at regjeringen i begynnelsen av fjoråret foreslo en skatt på annonseinntekter for å belaste uavhengige medier. Ifølge Reportere uten grenser kan slike medier velge abonnement fordi markedet vårt er relativt stort.






Når det gjelder Sosialt område, Det ble påpekt at verbale angrep på journalister blir mer vanlig i vårt polariserte samfunn. Det ble notert Konservative kretser prøver å fraråde å beskrive spørsmål knyttet til seksuelle minoriteter og risikerer fengsel for å krenke religiøse følelser. På den annen side ble det understreket at uavhengige medier hadde stor støtte fra deler av samfunnetsom ble tydelig under protestene mot «lex TVN».


Beskrive Når det gjelder sikkerhetsdimensjonen ble det understreket at det hadde vært færre tilfeller av vold enn i 2020.da det toppet seg under kvinnestreikedemonstrasjonen etter innstrammingen av abortlovene. Det ble funnet at journalister som dekket flyktningkrisen på grensen til Hviterussland var arrestert.





Rekordmange land med en svært dårlig situasjon


Norge topper konsekvent Reportere uten grenser-rangeringer (det ble også rangert på førsteplass i Politikk, Økonomi og Juss, på andreplass i Samfunn og på 11. plass i Sikkerhet). Danmark rykket opp fra fjerde til andreplass, Sverige er fortsatt tredje, mens Finland har falt fra andre til femte plass.



Dette ble understreket i Rapporter uten grenser at Moldova har steget fra 89. til 40. plass og Bulgaria fra 112. til 91. plass – takket være regjeringsskiftet, som ga håp om en bedring i journalistenes situasjon, selv om oligarkene fortsatt eier eller kontrollerer mediene, ble notert.



Det understreker Reportere uten grenser Mediefrihetens tilstand ble vurdert som svært dårlig i et rekordantall land – 28.


Sist på rangeringen er Nord-Korea med 13,92 poeng, og nest siste – Eritrea med 19,62 poeng (de byttet plass i forhold til i fjor). De neste plassene fra bunnen av listen ble tatt av Iran, Turkmenistan, Myanmar, Kina, Vietnam, Cuba og Irak.


Russland har falt fem plasser til 155 og Ukraina med ni til 106. Når det gjelder journalistsikkerhet, rangerte førstnevnte land 157 og sistnevnte 165.




Rangeringen ble publisert på World Media Freedom Day. Lederen for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, forklarte i et Facebook-innlegg at å beskytte mediefrihet og pluralisme betyr å beskytte demokratiet.


– Ingen journalist skal tie eller skremmes – understreket hun. Hun bemerket at av disse grunnene forbereder EU-kommisjonen en europeisk lov om mediefrihet (loven ble sendt på offentlig høring i januar i år).










You may also like

Leave a Comment