Home » Minneplakett på graven til maj. Piotr Szewczyk, politimann og den stille mørke mannen

Minneplakett på graven til maj. Piotr Szewczyk, politimann og den stille mørke mannen

by Catherine Monroe

En gravstein som informerer om at major Piotr Szewczyk var en statspolitiekandidat før krigen ble avduket på lørdag ved graven hans på kirkegården i Oświęcim, fortalte en talskvinne for Oświęcim, en polsk kandidat, til PAP. St. Malgorzata Jurecka.

Påmelding til vår siste konferanse har startet. PRECOP 27, i regi av WNP.PL, finner sted 18.-19. oktober og går foran COP27 klimatoppmøtet i Egypt. Vi inviterer!

«Den eneste informasjonen på gravsteinen var at Piotr Szewczyk var major i den polske hæren. Plaketten vi avduket på lørdag inneholdt informasjon om at han også var en politimann med rang som aspirant, sa Jurecka til PAP.

Seremonien i Oświęcim nekropolis ble innledet av en messe. i Jomfru Marias himmelfartskirke i Oświęcim.

I følge Piotr Tarczyński fra innbyggerne i Museum of Oświęcim-regionen, var Piotr Szewczyk en politimann, en deltaker i septemberkampanjen, kjempet med tyskerne for Narvik og deretter for Frankrike i Bretagne. «Han tjenestegjorde i England i general Sosabowskis uavhengige fallskjermbrigade. Han tilhørte senere elitegruppen på 316 Cichociemni – spesialtrente fallskjermhoppere som ble droppet på polsk territorium under den tyske okkupasjonen. Han var en avledningsoffiser i hjemmehæren. Han opererte i Lviv og deltok i frigjøringen. Under krigen forble han under jorden «- delte han.

I 1947 ble han dømt til døden av kommunistiske myndigheter. «Etter inngrep fra innbyggerne i Babice, byttet Bolesław Bierut dem ut med 15 års fengsel. Piotr Szewczyk ble løslatt i 1956. Han døde i Oświęcim i 1988.» – sa Piotr Tarczyński.

I 2000 ble major Piotr Szewczyk beskytter av Gymnasium i Rajsko nær Oświęcim.

Samlingen til Museum of Memory of the Oświęcim Region beboere inkluderer suvenirer fra Maj. Szewczyk. Disse inkluderer et pass utstedt under falskt navn, Sølvkorset av Virtuti Militari og Krigskorset med sverd, Kongeriket Norges høyeste utmerkelse, mottatt av 12 polakker som kjempet ved Narvik, inkludert Piotr Szewczyk, og en skje ble brukt av Cichociemny under fengslingen i Wronki og brillene hans.

«Arrangørene av seremonien var provinspolitiets hovedkvarter i Kraków og distriktspolitiet i Oświęcim, samt representanter for den historiske gjenoppbyggingsgruppen, statspolitistasjonen i Oświęcim, som initierte plasseringen av gravsteinen,» sa Jurecka.

Sjekk ut vår siste «The Power of Opinion». Vi snakket i over en time med presidentkandidatene Ruda Śląska, Michał Pierończyk og Krzysztof Mejer. Stemmegivning i en by i sentrum av Schlesien – ifølge statsvitere – det viktigste valget i år.

KOMMENTARER (0)

Gå til artikkelen: Oświęcim: minneplakett på graven til major Piotr Szewczyk, en politimann og en stille obskur mann

You may also like

Leave a Comment