Home » Myndigheter fra 15 europeiske land bekymret over planene om å bygge flere boliger på Vestbredden

Myndigheter fra 15 europeiske land bekymret over planene om å bygge flere boliger på Vestbredden

by Gabriel Scott

Utenriksdepartementets talsmenn for 14 EU-land og Norge uttrykte fredag ​​dyp bekymring over israelske myndigheters beslutning om å bygge mer enn 4000 boliger på palestinsk land på Vestbredden. De ba myndighetene i Jerusalem om å trekke seg fra denne avgjørelsen.

Ifølge Peace Now, en organisasjon som fører tilsyn med israelsk bosetting i Palestina, er det det største israelske bosettingsprosjektet siden Joe Biden tok over det amerikanske presidentskapet. Peace Now understreker at Det hvite hus er imot byggingen av nye israelske bosetninger på palestinske landområder og ser på dem som et hinder for en fredsavtale med palestinerne. En ekspert fra organisasjonen Hagit Ofran forklarte at det siste prosjektet inkluderte 4.427 nye leiligheter for jødiske bosettere.

Planene til myndighetene i Jerusalem skremte også europeiske land. Fredag ​​ga presseansvarlige fra 14 EU-land (Frankrike, Belgia, Danmark, Finland, Hellas, Spania, Nederland, Irland, Luxembourg, Malta, Tyskland, Polen, Sverige, Italia) og Norge en felles uttalelse om saken.

«Vi er dypt bekymret over det israelske høyeste planleggingsrådets beslutning om å fremskynde planene om å bygge mer enn 4000 boligenheter på Vestbredden. Vi ber israelske myndigheter om å trekke denne avgjørelsen tilbake», skrev talsmenn i en uttalelse.

Etter hennes mening vil «nye boenheter kunne representere et ytterligere hinder for tostatsløsningen». «Israelske bosetninger bryter helt klart internasjonal lov og hindrer oppnåelsen av en rettferdig, varig og omfattende fred mellom israelere og palestinere,» understreket underskriverne av uttalelsen fra det polske utenriksdepartementet som ble offentliggjort fredag.

Ifølge dem, «en slik avgjørelse, samt rivinger og fordrivelser mot den palestinske befolkningen i Øst-Jerusalem og område C, truer direkte bærekraften til en fremtidig palestinsk stat.» «I forbindelse med dette appellerer vi til israelske myndigheter om ikke å gjennomføre planlagte rivinger eller utkastelser, spesielt i Masafer Yatta,» sa talsmenn.

Israelske myndigheters avgjørelse kom dagen etter at det israelske militæret revet minst 18 bygninger på Vestbredden etter at Høyesterett i Tel Aviv tvang rundt 1000 palestinere til å forlate det Israel hadde utpekt som en «skytesone».

Forrige ukes høyesterettsdom gjaldt en ordre om å kaste ut innbyggere i beduinsamfunn i Masafer Jatta fylke, hvor de har bodd i flere tiår. Dommerne henviste til militære avgjørelser som erklærte dette området som en «skytesone» på 1980-tallet.

B’Tselem, en annen israelsk gruppe som kjemper for palestinske rettigheter, sa i en uttalelse onsdag at grensevakter og det israelske militæret jevnet med jorden totalt 18 bygninger, inkludert 12 hjem i landsbyer på bakketoppene sør for byen Hebron på Vestbredden.

Det bor for tiden rundt 400 000 mennesker på Vestbredden. Israelske bosettere, og hvis du legger til israelerne som bor i Øst-Jerusalem, stiger tallet til 700 000. Omtrent 3 millioner palestinere bor i disse landene.

Det store flertallet av det internasjonale samfunnet anser israelske bosetninger på palestinsk land som ulovlige. I denne situasjonen vises det til den 4. Genève-konvensjonen, som forbyr okkupanten å flytte sivilbefolkningen til okkupert territorium.

You may also like

Leave a Comment