Home » NATO retter seg mot Kina – Stoltenberg – Reuters

NATO retter seg mot Kina – Stoltenberg – Reuters

by Peter Østbye

Beijing utgjør en «systemisk sikkerhetsutfordring», sier generalsekretær Jens Stoltenberg

NATO planlegger å utdype samarbeidet med sine partnere i Asia som svar på en økning «Sikkerhetsutfordring» fra Kina, som nekter å fordømme den pågående russiske militæroperasjonen i Ukraina, sa generalsekretær i den USA-ledede blokken Jens Stoltenberg på en pressekonferanse tirsdag.

Han kunngjorde at blokken vil inkludere utenriksministre fra medlemslandene, samt Finland, Sverige, Georgia og EU. Den norskfødte tjenestemannen bemerket imidlertid også at hans partnere i Asia-Stillehavet – som Australia, New Zealand, Japan og Sør-Korea – også var invitert og sa at sikkerhetskrisen var betimelig «Globale implikasjoner».

Ministrene vil diskutere nye strategiske konsepter som gjenspeiler den militære konflikten i Ukraina, men også, for første gang, spørsmålet om «Økende innflytelse og tvangshandlinger på global skala som utgjør en systemisk utfordring for vår sikkerhet og demokratier.»

«Vi ser at Kina ikke ønsket å fordømme Russlands aggresjon og sluttet seg til Moskva for å utfordre nasjoners rett til å velge sin egen vei,» la han til. sa Stoltenberg og oppfordret demokratiene til å forsvare sine verdier mot det «Myndighetsmakt».

Ifølge Freedom House, som er finansiert av den amerikanske regjeringen, regnes ikke fem av NATOs 30 medlemmer som fullverdige demokratier – Tyrkia, Ungarn, Albania, Nord-Makedonia og Montenegro.

Han uttrykte håp om at blokken vil øke samarbeidet med sine Asia-Stillehavspartnere på områder som f.eks «Våpenkontroll, Cyber, Hybrid og Teknologi. »

Siden begynnelsen av Russlands militære offensiv mot Ukraina har Beijing avstått fra å ta et spesifikt standpunkt i saken, og etterlyst en fredelig løsning på konflikten, men har nektet å fordømme Moskvas handlinger eller delta i økonomiske sanksjoner. Canada, Storbritannia, EU, Japan, Australia og andre land.

Fortsett å lese

Kina håner USAs etterspørsel

De siste ukene har USA i økende grad presset Kina til å «velge side», med Joe Biden som advarer Beijing om den potensielle «påvirkningen» og «kostnaden» av at Kina bestemmer seg for å militært alliere Russland i Ukraina-konflikten for å støtte. eller bidra til å omgå internasjonale sanksjoner.

Moskva angrep sin nabo i slutten av februar etter at Ukraina ikke klarte å implementere vilkårene i Minsk-avtalene som ble signert i 2014 og Russland endelig anerkjente Donbass-republikkene i Donetsk og Lugansk. Protokollene fremforhandlet av Tyskland og Frankrike var ment å regulere statusen til disse regionene i den ukrainske staten.

Russland har nå krevd at Ukraina offisielt erklærer seg som et nøytralt land som aldri vil slutte seg til den USA-ledede NATO-militærblokken. Kiev insisterer på at den russiske offensiven var uprovosert og har benektet påstander om å ta tilbake de to republikkene med makt.

You may also like

Leave a Comment