Hovedkilden til naturgassforsyninger til Polen er forsyninger fra utlandet (omtrent 80 % i 2018-2020). Polen har gradvis redusert sin avhengighet av forsyninger fra øst til fordel for økte forsyninger av LPG og EU-handel fra Tyskland og Tsjekkia. I 2020 importerte Polen rundt 18 milliarder m33 gass, hvorav 9,8 milliarder m3 den kom fra øst. Kontrakten for forsyninger fra Russland går ut i slutten av dette året. De skal forsynes av LNG-leveranser via den utvidede terminalen i Świnoujście (8,3 milliarder euro).3) og den nye gassrørledningen Baltic Pipe (transport på 10 milliarder3/År). The Baltic Pipe er et strategisk prosjekt som tar sikte på å skape en ny gassforsyningskorridor i det europeiske markedet. Det vil gjøre det mulig å transportere gass fra forekomster i Norge til Danmark og Polen og nabolandene.
Ifølge Riksrevisjonen tyder alt på at bygging og utvidelse av prioriterte investeringer for naturgass (fra slutten av august 2021) vil tillate oppstart av gasstransport i 2022 via nye gassrørledninger og installasjon av LNG-terminalen i Świnoujście. Etter opphør av forsyninger fra Russland vil den nye infrastrukturen dekke Polens behov fra 2023, selv om gassrørledningen Baltic Pipe ikke når full overføringskapasitet.
Klima- og miljøministeren har den ledende rollen i utformingen av landets energipolitikk. Treasury’s enkeltpersonforetak, operatør Gazociągów Komunikowych Gaz-System SA, er direkte ansvarlig for utviklingen av overføringsinfrastruktur.
NIK gjennomførte tilsyn ved Klima- og miljødepartementet, Servicekontoret til Statens fullmektig for strategisk energiinfrastruktur og OGP Gaz-System SA. Perioden fra 2018 til september 2021 ble undersøkt.
Baltisk fløyte
Byggingen av Baltic Pipe vil bli utført av Gaz-System og Energinet – den danske operatøren av gass- og kraftoverføringssystemet. Gassrørledningen skal koble feltene i Norge til Polen via Danmark. Den er 900 km lang. Det vil sikre toveis gassoverføring – 10 milliarder m til Polen3 per år og fra Polen til Danmark 3 milliarder millioner3 per år. Gaz-System er ansvarlig for byggingen av den 275 km lange offshoreseksjonen på bunnen av Østersjøen og utvidelsen av det polske overføringsnettet. Seksjonen på land i Polen inkluderer: en gassrørledning som forbinder gassrørledningen til havs til det polske overføringsnettet, gassrørledningen Goleniów – Lwówek og tre gasskompressorstasjoner: Goleniów, Odolanów og Gustorzyn. Gasstransport skal etter planen starte 1. oktober 2022. En forsinkelse i ferdigstillelsen av den polske seksjonen er ikke å frykte fra synspunktet til Supreme Chamber of Control.
Det oppsto vanskeligheter i Danmark. Den lokale miljø- og matkommisjonen omgjorde miljøvedtaket 31. mai 2021, noe som resulterte i stans av arbeidet på to seksjoner. I september forsikret Energinet Gaz-System om at kapasiteten på rundt 2,75 – 3 milliarder m³ ville bli gjort tilgjengelig i fjerde kvartal 20223 årlig. Full kapasitet, dvs. 10 milliarder m3 Gass, tilgjengelig fra 1. januar 2023.
Allerede etter gjennomføringen av NIK-revisjonen, 18. november 2021, fullførte Gaz-System leggingen av offshore-delen av gassrørledningen, og 1. mars 2022 fikk Energinet en ny miljøtillatelse, startet arbeidet på nytt og bekreftet erklæringsdatoer for lanseringen av Baltic Pipe.
LNG-terminal i Swinoujscie
I den første fasen inkluderer utvidelsesprogrammet til LNG-terminalen bygging av et ekstra regassifiseringsanlegg, som vil øke evnen til å omdanne flytende naturgass til gass med halvparten til 8,3 milliarder m³.3 årlig, med en kapasitet på 6,2 milliarder kubikkmeter som skal være tilgjengelig innen utgangen av 20233 per år. Fullføringsdatoen for investeringen (trinn I) var planlagt til slutten av 2021. Fristen ble imidlertid ikke overholdt. Den månedlige forsinkelsen oppsto på det forberedende stadiet, men vil ikke påvirke sikkerheten for naturgassforsyningen til Polen betydelig etter 2022. Som bemerket av det øverste kontrollkammeret, har Gaz-System pålitelig og med nødvendig engasjement utført oppgavene knyttet til utvidelsen av forgassingsanlegget. Han overvåket kontinuerlig fremdriften i arbeidet med dette prosjektet, kontrollerte fremdriften og reagerte på nye forstyrrelser på en slik måte at deres negative konsekvenser ble eliminert.
Den andre fasen skal etter planen avsluttes i slutten av 2023. Da vil den tredje LNG-tanken stå ferdig og det skal bygges en ekstra kai, som vil tillate lossing og lasting av tankskip og omlasting av LNG fra skip til skip.
Forbindelseslinje mellom Polen og Litauen
Gassrørledningen er en toveis forbindelse (sammenkobling) med en transportkapasitet til Polen på ca 1,9 milliarder m3 og fra Polen ca. 2,4 milliarder m3 naturgass per år. Lengden er omtrent 340 km i Polen og omtrent 165 km i Litauen.
Etter å ha signert kontrakter med entreprenører i september 2020, skulle rørledningen etter planen settes i drift i mai 2022. I følge data fra juli 2021 har det ikke vært vesentlige forsinkelser i fremdriften av arbeidet. Gaz-System oppfylte behørig sine forpliktelser knyttet til konstruksjon av investeringer, inkludert analyse og diagnostisering av risikoer og iverksetting av utbedrende tiltak.
Allerede etter å ha fullført inspeksjonen 28. februar 2022 kunngjorde Gaz-System at fra 1. mai i år vil en delkapasitet av gassrørledningen være tilgjengelig: fra Litauen til Polen 1,9 milliarder m.3/ år og fra Polen til Litauen 2 milliarder m3/ r. Full kapasitet forventes å være nådd i oktober 2022.
Forbindelseslinje mellom Polen og Slovakia
Gassrørledningen Polen-Slovakia er en toveis forbindelse (sammenkobling) med en transportkapasitet til Polen på ca 5,7 milliarder m3 og fra Polen om lag 4,7 milliarder m3 naturgass per år. Lengden er omtrent 60 km i Polen og omtrent 100 km i Slovakia. I henhold til avtalen er ferdigstillelse planlagt til november 2022. Den tekniske igangkjøringen av gassrørledningen startet parallelt med den pågående inspeksjonen (i september 2021).
Det var forsinkelser under byggingen, noe Gaz-System med hell motvirket. Arbeidsrekkefølgen på enkeltstrekninger er endret og byggelagene er styrket.
Statlig tilsyn med sikkerheten for naturgassforsyning
Ministeren med ansvar for energispørsmål har overvåket sikkerheten til landets gassbrenselforsyning og funksjonen til de nasjonale energisystemene. Sikkerhetsdokumenter for gassforsyning er godt utarbeidet, risikoene er grundig vurdert, en forebyggende handlingsplan og en beredskapsplan er utarbeidet.
Ministeren overvåket potensielle trusler knyttet til gjennomføringen av viktige investeringer, inkludert forsinkelser i byggingen av gassrørledningen Baltic Pipe og muligheten for å stoppe gassforsyningen fra øst. Basert på informasjonen mottatt fra gassnettoperatørene og sin egen analyse, konkluderte den med at de potensielle truslene ikke vil påvirke sikkerheten for naturgassforsyning til forbrukere og nivået på innenlandsk produksjon og gassimport (fra ulike kilder) vil møte de antatte behov.
I perioden tilsynet omfattet var det ingen situasjon da statsministeren måtte informeres av regjeringsfullmektig for strategisk energiinfrastruktur om mulige trusler knyttet til levering av naturgass til Polen. I følge Riksrevisjonen var Generalfullmektigs tilsyn med utvidelse av LNG-terminalen og bygging av gassrørledninger riktig, det samme var støtten gitt til Gaz-System i realiseringen av prioriterte gassinstallasjoner. I tilfelle av hendelser som kunne påvirke rettidig gjennomføring av investeringen, organiserte han møter i selskapet med entreprenører, noen aktiviteter hadde karakter av diplomatisk støtte. Kommissæren ledet med rette det interdepartementale teamet om nøkkelinvesteringer innen strategisk energiinfrastruktur.
NEDLASTING /videresending/ NIK for utarbeidelse og gjennomføring av infrastrukturinvesteringer for naturgass – detaljert informasjon (PDF-fil) Størrelse: 3,22 MB; 67 sider;
Det øverste kontrollkammeret
Lastet opp / publisert: 26.04.2022
Foto: © OGP Gaz-System SA / fotokollasje: suskiDlaWas.info
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»