Home » Norge avgjør denne søndagen om det skal boikottes eller ikke

Norge avgjør denne søndagen om det skal boikottes eller ikke

by Thure Lindhardt

Den ekstraordinære kongressen innkalt av Norges Fotballforbund (NFF) lover å bli en thriller: Hvis den kvalifiserer seg, kan Norge bli det første landet som gir avkall på VM neste år (21.11.2022-18.12.2022).

Å spille i Qatar foregår «dessverre på en kirkegård», utropte talsmann for Norsk Supporterallianse (NSA) Ole Kristian Sandvik, ved å bruke en metafor brukt av mange motstandere.

Det hele startet i slutten av februar nord for polarsirkelen med en oppfordring fra Tromsø IL som ba NFF boikotte dette store rundballmøtet.

«Vi kan ikke lenger se og gjøre ingenting mens folk dør i fotballens navn,» sa førstedivisjonsklubben.

Gassemiratet blir jevnlig kritisert av frivillige organisasjoner for sin omgang med utenlandske arbeidere fra Afrika og Asia på lokasjoner i forbindelse med fotball-VM.

Doha hevder de har gjort mer enn noe annet land i regionen for å forbedre forholdene.

– Det er ingen tvil om at dette VM aldri burde vært tilskrevet Qatar, sier AFP, en av initiativtakerne til boikottbevegelsen, Tom Høgli, en tidligere fagmann som ble PR-sjef for Tromsø IL.

«Forholdene er forferdelige og mange har mistet livet der,» argumenterer han.

I mars estimerte en talsmann for Qatar-arrangørene antallet dødsfall på byggeplasser siden 2014 til «tre», med 35 andre som omkom utenfor arbeidsplassene deres.

Et initiativ som støttes av støttespillere

Tromsø-satsingen driver allerede med snøball i Norge, hvor klubbene er svært demokratiske: mange lag sier nei når supporterne blir presset av dem.

For støttetalsmann Ole Kristian Sandvik ville dødsfall på verdens nettsteder i 2022 vært unngått «hvis de ikke hadde måttet bygge hoteller, toglinjer og stadioner».

Nesten én av to nordmenn (49 %) sier i dag at de er for boikott, mens 29 % er imot, viser en meningsmåling publisert onsdag i avisen VG.

Uten å gå så langt markerer også landslaget slaget.

Før hver kamp bærer superstjernen Erling Braut Haaland, kaptein Martin Ødegaard og resten av laget T-skjorter med påskrifter som «Menneskerettigheter på og utenfor banen». En gest som blir imitert av andre land som Tyskland, Nederland og Danmark.

Fifa argumenterer med sosial fremgang som organiseringen av fotball-VM i emiratet gjør mulig.

«Vi vet at det fortsatt er mye å gjøre, men vi må sette pris på den betydelige fremgangen som har blitt gjort på veldig kort tid,» sa presidenten Gianni Infantino i mai.

Liten sjanse for å lykkes

Mens de sier at de alltid angrer på Emirates valg om å være vertskap for arrangementet, er de styrende organene i NFF mot en boikott.

– Ikke det rette instrumentet for å forbedre menneskerettighetene eller arbeidsforholdene i Qatar, sa president Terje Svendsen.

Ifølge forbundet kan en boikott koste norsk fotball 205 millioner kroner (over 20 millioner euro) i form av bøter, erstatning og inntektstap.

Forlegent overrakte NFF pengene til et ekstraordinært stevne som vil samle de åtte medlemmene av dets eksekutivkomité og representanter fra 18 distrikter og hundrevis av profesjonelle og amatørklubber på søndag.

Debattene er preget av konklusjonene til et ekspertpanel som, med unntak av to støttespillere, også har tatt til orde mot en boikott.

«For at en boikott skal lykkes, må du ha en kritisk masse bak deg, en opposisjon som krever dette i landet, FN, som utøver langsiktig press på myndighetene, økonomien, fagforeningene og samfunnet,» sa komiteens leder Sven Mollekleiv bestemt.

– Historisk sett har det vært få suksesser, fortsatte han på TV2 Nyhetskanalen.

I stedet for en boikott anbefalte komiteen derfor 26 tiltak rettet mot å konsolidere og utvide fremgangen som er observert i Qatar, men også for å hjelpe FIFA med å kjempe mot «sportswashing» (vaskingen av et lands rykte med omdømmet til en større sportsbegivenhet) med å slå tilbake .

I likhet med flere andre boikotttilhengere har Tom Høgli siden sluttet seg til resultatene, men motstanden er fortsatt på plass, ifølge en av NSA-ene.

Norge, som ikke har deltatt i en stor internasjonal konkurranse siden EM 2000, ligger for tiden på fjerde plass i gruppe G-kvalifiseringen til verdenscuppen i Qatar, bak Tyrkia, Nederland og Montenegro.

You may also like

Leave a Comment