Home » Norge. DB Schenker skal sjøsette et utslippsfritt containerskip

Norge. DB Schenker skal sjøsette et utslippsfritt containerskip

by Gunnar Garfors

DB Schenker planlegger å lansere et nullutslipp offshore containerskip i Norge. Den helelektriske enheten har en unik design. Dette er den første løsningen av denne typen på verdensbasis. Flere institusjoner samarbeider med ham.

Etter å ha signert forstudien tok DB Schenker og partnerne deres – møbelgiganten Ekornes og skipsdesigner Naval Dynamics – sammen med KONGSBERG og Massterly de første stegene i et ambisiøst joint venture. Målet er å erstatte de tradisjonelle skipene som opererer langs de norske kystlinjene rundt Ikornnes og Ålesund. Det nye autonome elektriske containerskipet med kort rekkevidde er basert på Naval Dynamics NDS AutoBarge 250-konseptet, utviklet i samarbeid med KONGSBERG og Massterly.

Skipet skal seile mellom hjemmehavnene Ekornes, Ikornnes og Ålesund, som betjener de viktigste sjøfrakthavnene i Europa. Skipet skal tilbakelegge en distanse på 43 km (23 NM) på tre timer med en hastighet på 7,7 knop. Lengden på skipet er 50 meter, total bæreevne er 300 tonn. Fra kjølen er det en struktur designet for autonom og utslippsfri drift. Det er et ubemannet fartøy, men overvåkes og kontrolleres av ansatte ved Massterly Remote Service Center. Teammedlemmer inkluderer sertifiserte navigatører og ingeniører.

Den planlagte løsningen for toveis dataoverføring mellom skip og eksternt servicesenter har sjansen til å bli en revolusjonerende løsning innen sjøtransport.

– Vi er glade for å styrke vårt allerede sterke forhold til vår kunde Ekornes ytterligere. Dette er et unikt prosjekt og nok et viktig skritt mot grønnere forsyningskjeder. Det passer perfekt inn i vårt overordnede maritime bærekraftsprogram, der vi tar ledelsen sammen med våre partnere, sa Knut Eriksmoen, administrerende direktør i DB Schenker i Norge.

– Vi jobber hele tiden for å nå målet vårt, som er posisjonen til en ledende produsent av premium økologiske møbler. Denne banebrytende bestrebelsen vil hjelpe oss å nå våre bærekraftsmål ved å bruke de mest innovative teknologiene som er tilgjengelige. Ved å hente våre Stressless-produkter direkte fra lastekaia i Ikornnes med et autonomt og elektrisk skip, vil vi redusere vårt totale karbonavtrykk betydelig. Vi vil også få bedre kontroll over egen logistikk samt mer fleksibilitet, sier Roger Lunde, administrerende direktør i Ekornes AS.

Geir Håøy, administrerende direktør i KONGSBERG ASA, la til: «Vi ser et skifte fra godstransport på vei – med et betydelig karbonavtrykk – mot ren, energieffektiv nærskipsfart. Med tanke på vår mange års erfaring med å lage og forbedre systemer for skipshåndtering, kan vi være banebrytende i dette prosjektet. I dag er KONGSBERG involvert i driften av flere helelektriske og autonome fartøy, inkludert Yara Birkeleand og ASKO. Det er en stor glede for oss å bringe vår kompetanse og erfaring inn i samarbeidet med DB Schenker og Ekornes.

Som Tom Eystø, administrerende direktør i Massterly, bemerker, vil det lille, helelektriske og energieffektive lasteskipet seile uten mannskap. – Massterly vil kjøre den fra et eksternt operasjonssenter. Det er svært optimistisk at en av verdens største logistikkere, DB Schenker, ser fordelene med ubemannet og utslippsfri frakt. Vi håper dette prosjektet vil stimulere til opprettelse av andre lignende enheter, sier han.

Øystein Jaer, administrerende direktør i Naval Dynamics AS, uttalte: «AutoBarge 250 Coast Feeder er designet fra kjølen for effektiv, utslippsfri og autonom drift. I samarbeid med Massterly AS, fartøyets operatør og tekniske sjef, og Kongsberg Maritime AS, teknologileverandøren, er vi sikre på at DB Schenker og Ekornes vil være i stand til å operere i en optimal og kostnadseffektiv forsyningskjede som er i stand til å møte fremtidige krav. som henvender seg til kunder over hele verden.

De mange fordelene med denne løsningen inkluderer null eksosutslipp, raskere og mer effektiv transport og effekten av å redusere veitrafikken. Ettersom alt dette fører til klimanøytralitet, er det i partenes felles interesse å ta de neste viktige skritt etter presentasjonen av denne banebrytende løsningen i Norge for å få godkjenning fra Sjøfartstilsynet samt statlige insentiver for videre bærekraftig utvikling og teknologi.

You may also like

Leave a Comment