Home » Norge: Et nytt naturgassfelt er identifisert. Orlen er involvert

Norge: Et nytt naturgassfelt er identifisert. Orlen er involvert

by Gunnar Garfors

PGNiG Upstream Norway, medlem av Orlen Capital Group siden 2022, kunngjorde fullføringen av leting av Adriana-forekomsten under PL211 CS-lisensen i Norge, hvor selskapet eier 11,92 % av aksjene. Det viste seg at de utvinnbare reservene av naturgass og gasskondensat er betydelig høyere enn tidligere antatt. Mengden kan nå opptil 43 millioner fat oljeekvivalenter.

Orlen, i årevis et drivstoff- og petrokjemikonsern og nå, etter fusjonene og oppkjøpene som er gjennomført de siste årene, et de facto energi- og kjemiselskap, har i årevis vært plaget av et fundamentalt problem som har påvirket selskapets økonomiske resultater og verdivurderingen av aksjemarkedet. – i forhold til de neste to store sentraleuropeiske selskapene, nemlig det ungarske Mol og det østerrikske OMV. Dette problemet var det svært underutviklede området for leting og utvinning av hydrokarboner. Situasjonen endret seg i 2022 etter fusjonen med PGNiG. Selskapet har vært engasjert i utvinning av hydrokarbonforekomster både i Polen og i utlandet i årevis, med fokus på næringsutvikling i Norge.

Alle lisenser for utvinning av hydrokarbon i Norge ble konsolidert inn i PGNiG Upstream Norway, som også mottok eiendeler historisk eid av det tidligere Lotos Group, som også ble kjøpt opp av Plock-giganten i 2022. Selskapet rapporterte nok en suksess i leting etter forekomster, som resulterte i en økning i basen av utvinnbare hydrokarboner – i dette tilfellet naturgass og gasskondensat, en blanding av tyngre hydrokarboner, primært propan og butan.

Oppdaget i 2021 i PL211 CS lisensområdet, vil Adriana-feltet, hvis utvinnbare hydrokarbonressurser da ble estimert til 19-31 millioner fat oljeekvivalenter, mest sannsynlig til slutt inneholde 28-43 millioner fat, viser dyptgående forskning. Det er viktig at forskningen også peker på svært høye parametere for forekomstene når det gjelder råvarekvalitet, noe som utvilsomt er et positivt signal med tanke på den økonomiske levedyktigheten til prosjektet. PGNiG Upstream Norway eier 11,92 % av aksjene i den aktuelle lisensen, som også inkluderer det uutforskede Sabina-forekomsten. Konsesjonsområdet ligger 20 kilometer fra Skarv-forekomsten som er utnyttet av selskapet, noe som også lover godt for lønnsomheten til prosjektet – det er en sjanse for at det vil gi bedre utnyttelse av eksisterende infrastruktur, og dermed redusere kapitalkostnader og forkorte gjennomføringstiden og redusere CO2-utslipp.

ORLEN forventes i henhold til gjeldende strategi å øke naturgassproduksjonen til 12 milliarder m3 per år, hvor halvparten av dette råstoffet skal hentes fra norske forekomster (i dag er det ca. 3,5 milliarder m3), som er knyttet til Polen gjennom landets baltiske gassrørledningssystem Pipe inkluderer nye seksjoner av offshore gassrørledninger og økt kapasitet i det danske overføringsnettet. Som selskapet melder om i sin pressemelding, implementeres strategien om å konsentrere eiendeler så nær hverandre som mulig konsekvent med hensyn til norske innskudd. For tiden har PGNiG Upstream Norway interesser i Alve, Alve Nord, Aerfugl Nord, Idun Nord, Marulk, Ørn og Verdande forekomstene nær Skarv-området, samt de nevnte Adriana- og Sabina-forekomstene.

You may also like

Leave a Comment