Home » Norge har funnet skatter på bunnen av havet. Dette inkluderer verdifulle råvarer fra listen over kritiske mineraler

Norge har funnet skatter på bunnen av havet. Dette inkluderer verdifulle råvarer fra listen over kritiske mineraler

by Catherine Monroe

Sjeldne jordmetaller er en gruppe på 17 metaller som brukes i nye teknologier, inkludert produksjon av elektronikk (smarttelefoner, datamaskinerfjernsyn), fornybar energi (elektriske bilbatterier, solcellepaneler, vindturbiner) og forsvar (jetmotorer, veilednings- og missilforsvarssystemer, satellitter, GPS).

Med utviklingen av slike teknologier vokser etterspørselen etter sjeldne jordmetaller. Nå er produksjonen deres hovedsakelig konsentrert i én hånd – kineserne. Kina står for omtrent 60 % av produksjonen av disse metallene (etterfulgt av: USA – 16 prosent, Myanmar – 9 prosent i Australia – 8 prosent). Ikke rart at andre land, med USA i spissen, prøver å øke sine evner på dette området. Av denne grunn er meldinger om nye forekomster av verdifulle råvarer av stor interesse. Og nylig mottok vi to slike rapporter, begge fra Europa, begge fra nord på kontinentet.

Kommersiell TGV. Hvis du husker noe fra denne uken, foreslår jeg dette

Verdifulle ressurser i mål. Norge med et potensielt betydelig funn

Den siste er for Norge. Sist fredag ​​27. januar offentliggjorde Oljedirektoratet (OD og Oljedirektoratet) en uttalelse om vurdering av mineralressurser på norsk kontinentalsokkel. Dette er den første slike respekt. I tillegg har studier vist at havbunnen som tilhører Norge inneholder betydelige mengder metaller og mineraler.

«ODs vurdering av mineralressurser på havbunnen inkluderer estimater av eksisterende ressurser; med andre ord ressurser som er demonstrert eller forventes å eksistere», heter det i pressemeldingen.

Dette inkluderte blant annet kobber, som sies å være 38 millioner tonn på norsk sokkel – ifølge Reuters-byrået er det dobbelt så mye som det utvinnes årlig på verdensbasis. Nordmenn skriver også at det er sink, gull og sølv på hyllen deres.

– Av metallene som er funnet på havbunnen i studieområdet er magnesium, niob, kobolt og sjeldne jordarter på EU-kommisjonens liste over kritiske mineraler, heter det i OD i sin uttalelse.

Problematisk bunnboring

Reuters melder at Norge fortsatt diskuterer om de skal tillate undervannsgruvedrift på sokkelen. Det må først godkjennes av Stortinget Tema det motarbeides av miljø- og klimaaktivister. Landets forhold til gruvespørsmål er komplisert. På den ene siden tjener nordmenn på å eksportere fossilt brensel, råolje og naturgass, som er kilden til deres rikdom. På den annen side bryr de seg om natur og klimavern.

Australia.  Jakten på en savnet radioaktiv kapsel.En merkelig historie med en radioaktiv kapsel. Australia på jakt

som sagt Reuters Miljøorganisasjoner har tatt til orde for utsettelse av aktiv leting og utvinning av mineraler fra havbunnen, og understreker behovet for ytterligere forskning på virkningen av slike aktiviteter på livet i havet.

«For å bekrefte om mineralressursene er utvinnbare og kan utvinnes med akseptable miljøpåvirkninger, er det nødvendig med ytterligere havbunnsleting og teknologisk utvikling knyttet til gruvemetoder», heter det i en pressemelding. Når det er sagt, ser ting bra ut så langt, men det er fortsatt en lang vei å gå fra estimering til utvinning.

Sverige har også oppdaget sjeldne jordmetaller

For bare to uker siden om oppdagelsen av en enorm forekomst av sjeldne jordmetaller, den største i Europa melder Sverige. De verdifulle råvarene – mer enn en million tonn av dem – ble funnet nord i landet, nær Kiruna, en by kjent for sine svært store jernmalmforekomster. Det svenske statseide gruveselskapet LKAB skrøt av at funnet kan være avgjørende for den grønne omstillingen i Europa.

Høres fint ut, men det er ikke så lett. Dessverre er utvinning av sjeldne jordmetaller problematisk av to grunner. For det første er det bare vanskelig, og det kan også være veldig dårlig for miljøet. For noen dager siden en journalist fra Financial Times Richard Milne etter hans mening publisert på tidsskriftets nettside, understreket at «det er grunn til å være skeptisk» til omfanget av det svenske funnet. «Det er spørsmål om hvor lang tid utviklingen kan ta [wydobycia – red.]hvor stor forekomsten er, innvirkningen på lokalmiljøet og hvor realistisk det er at Europa vil avvenne seg fra kinesiske forsyninger.» Per Kalvig, en ekspert på sjeldne jordmetaller sitert av Milne, sier at eksistensen av Per Geijer-forekomsten, det svenske selskapet har faktisk visst i flere tiår, og selskapet selv ga i kunngjøringen for få detaljer til at geologer kan vurdere kvaliteten på funnet.

Den europeiske union importerer nesten alle de sjeldne jordmetallene den bruker (98 prosent – ​​ifølge 2021-data) fra Kina.

se videoen
Store selskaper investerer i gruvedrift. Bedriftene deres kunne ikke eksistere uten sjeldne jordmetaller

You may also like

Leave a Comment