Home » Norge har stadig flere problemer med GPS-systemer. Media: Russland gjør det

Norge har stadig flere problemer med GPS-systemer. Media: Russland gjør det

by Gunnar Garfors

I følge Nkoms analyse var det i 2022 til og med 16. november totalt 81 dager med GPS-systemproblemer. I 2021 skjedde tapet av GPS-signal innen 21 dager og i 2020 innen 22 dager.

Intensiteten av fenomenet ble bekreftet overfor iFinnmark av en talskvinne for kortdistansepassasjerflyselskapet Widerøe, som opererer i nord Norge på grensen til Russland.

– Siden 2018 er GPS-problemer lagt merke til av våre piloter ca 2-3 ganger i uken. I november i år rapporterte vi et GPS-tap 17 ganger. Det er enda verre i desember, så langt (20. desember) har det vært 27 ganger. Så vi har å gjøre med en virkelig eksplosiv vekst, understreker Catharina Solli. Hun la til at dette er en utfordring fordi «vi mister et av systemene som vi vanligvis bruker for navigasjon».

«Signalene blir svakere og nøyaktigheten blir dårligere»

En av Widerøe-pilotene, Aleksander Wasland, sammenlignet tapet av GPS-signal med tap av mobilrekkevidde i et intervju med Nordlys. – Signalene blir svakere og nøyaktigheten blir dårligere. Andre systemer advarer oss om problemer og viser unøyaktigheter, sa han.

Ifølge nettavisen Nettavisen er roten til problemet den økte aktiviteten til russiske styrker, som begynte å forstyrre luftrommet for å beskytte luftrommet mot langdistanse presisjonsvåpen etter ukrainske droneangrep mot militære mål langt inne i Russland. Forstyrrelsen omfatter også region Nord-Norge.

Dette er tidligere rapportert av Barents Observer Russland elektroniske kamptropper stasjonert på Kolahalvøya (nabolandet Norge og Finland) som jevnlig øver på jamming-ferdighetene sine.

Hør podcasten!

You may also like

Leave a Comment