Home » Norge har strammet inn migrasjonsreglene for ukrainere. Du kan ikke reise hjem i ferien

Norge har strammet inn migrasjonsreglene for ukrainere. Du kan ikke reise hjem i ferien

by Gabriel Scott

– Hvis ukrainere reiser frem og tilbake mellom Norge, betyr det at de ikke lenger trenger beskyttelse, understreker justisminister Emilie Enger Mehl i en uttalelse. Hun la til at målet med endringene er å behandle flyktninger fra Ukraina på samme måte som andre nasjonale grupper som søker asyl i Norge.

Andre restriksjoner som er innført eller snart skal tre i kraft for ankomster fra Ukraina inkluderer: en mindre gunstig metode for å beregne barnetrygd og muligheten for ikke å motta rettsbeskyttelse dersom du har statsborgerskap i et trygt land. For å få permanent opphold i Norge må ukrainere bo i landet i fem år i stedet for nå tre år.

Så langt har 70.000 mennesker ankommet Norge etter den russiske invasjonen av Ukraina. Ukrainere, inkludert 20.000 i høst, da det var nok en betydelig økning i flyktningankomster fra dette landet. Norge har tatt imot flest innvandrere fra Ukraina blant de nordiske landene. Til sammenligning: 44.000 ble registrert i Sverige, som har dobbelt så mange innbyggere som Norge. Flyktninger fra Ukraina.

Svaret fra pressekontoret til Utlendingskontoret (UDI) til PAP viser at det er nesten 30.000. Ukrainske statsborgere kom til Norge fra Polen, nemlig 3,3 tusen hadde oppholdstillatelse i Polen. Som allerede nevnt er disse dataene basert på frivillige erklæringer og ikke på dokumenter.

Ifølge UDI kan den siste økningen i antall ukrainske flyktninger forklares med den «pågående krigen i Ukraina». – Mens det før var mulig å tenke midlertidig oppgjør, dominerer nå langsiktigheten. I denne sammenheng er det naturlig å analysere mulighetene som enkeltland gir», ble det understreket. Det ble bemerket at «den massive tilstrømningen av flyktninger fra Ukraina til nabolandene har ført til press på enkelte land og en nedgang i kvaliteten på tjenestene (flyktningomsorg).»

Ifølge det norske kontoret understreker ukrainerne i samtaler med politiet som mottar dokumentene at de kom til Norge fordi «de blir behandlet godt her» og har «bedre rettigheter». «Noen hevder at de ikke lenger har en jobb i landet de kom til etter at krigen brøt ut,» understreket det.

Daniel Zyśk (PAP)

fortjeneste / ganger /

You may also like

Leave a Comment