På bare 18 måneder falt verdien av norsk olje med 72 prosent. Som næringslivsavisen «Dagens Næringsliv» advarer basert på beregninger fra Finansdepartementet, kan Norge miste inntil to tredjedeler av formuen dersom prisene på svart gull holder seg på dagens nivå.
På verdensmarkedene koster et fat Brent-råolje for tiden rundt 32 dollar. Den fra Nordsjøregionen var verdt litt over 27 dollar i januar, mens den kostet 110 dollar våren 2014. Rekordlave priser setter økonomien til Vest-Europas største oljeprodusent i fare. Dette skyldes sammenhengen mellom norsk økonomi og oljenæringen – spesielt siden overskudd fra råvarer utgjør en femtedel av landets BNP.
Påvirkningen merkes ikke bare i gruveindustrien, som sysselsetter rundt 250 000 personer, men også i relaterte norske universiteter og tjeneste- og utstyrsleverandører. Krisen merkes også i banksektoren. Permitteringer og nedskjæringer i drivstoffindustrien, som også rammet innenlandske Statoil, betyr også redusert finansflyt og nedgang i formuen i bankene – advarer representanter for Nordea Bank.
Pressen varmer også opp situasjonen. Dagens Næringsliv beregnet i fjor høst at verdien av ubrukt olje var 4,2 milliarder norske kroner, hvorav 3,75 milliarder tilhører staten. Hvis råvareprisene holder seg lave lenger, vil to tredjedeler av denne formuen rett og slett forsvinne.
Sjekk gjeldende oljepriser
Av den grunn besluttet statsminister Erna Solberg å innkalle til et ekstraordinært møte, hvor også finansminister Siv Jensen og en representant fra Norges Bank deltok, melder Bloomberg.
– Selv om norske myndigheter etter møtet ikke skjønte at situasjonen krevde vidtrekkende intervensjonstiltak, er situasjonen faktisk kompleks og ikke enkel – sier Dr. Jakub Bogucki, markedsanalytiker for e-bensindrivstoff. – Kostnadene ved gruvedrift i Norge er uforlignelig høyere enn i billig utnyttede forekomster, for eksempel i Midtøsten, men systemet med reserver ble bygget over mange år og er et resultat av mange års forvaltning av overskudd fra råvareproduksjon – han legger vekt på.
Norges økonomiske situasjon forverres imidlertid betydelig. Et av kongerikets problemer er økende arbeidsledighet. Sammenlignet med november 2014 steg den til og med med 25 prosent. Mens arbeidsledigheten var 3,7 prosent ved utgangen av 2014, var den 4,6 prosent ved utgangen av 2015. Selv om den fortsatt er blant de laveste i Europa, bekymrer den stigende trenden analytikere. Spesielt siden dette er den høyeste satsen for dette landet på minst 12 år.
Situasjonen er så alvorlig at Finansdepartementet i august i fjor vurderte et skritt uten sidestykke, nemlig å strekke seg etter reserver for første gang i landets historie – som vi allerede har skrevet om i Money.pl. Ifølge Bloomberg har det suverene formuesfondet samlet rundt 875 milliarder dollar i løpet av årene med sparing til en regnværsdag. Til syvende og sist var det ingen nedgang i sparingen, men i en tid har det vært høylytt snakk i Norge om behovet for å gjøre økonomien helt uavhengig av olje og gass.
– På dette tidspunktet er det vanskelig å snakke om fullstendig avhengighet av det skandinaviske riket inntekt fra olje. Dette kan utvilsomt være en vanskelig situasjon, men det bør ikke lamme norsk økonomi – forklarer Dr. Bogucki i et intervju med Money.pl.
Sjekk kursen på norsk valuta mot dollar og euro
Til tross for kollapsen i oljemarkedet, beroliger statsminister Erna Solberg investorer og opinion. – Det kan ikke være snakk om en økonomisk krise. «Vi registrerer økonomisk vekst,» forklarte hun i Davos i et intervju med Blooberg-byrået. Hun argumenterte for at lave oljepriser også betyr vekst i andre sektorer av norsk økonomi.
Tap av verdi på olje mot kursen til norske kroner. Siden mai har den kongelige valutaen blitt jevnt svekket mot dollar og euro. En svakere valuta betyr i sin tur høyere fortjeneste fra eksport, f.eks. B. fra sjømat eller reiselivsnæringen.
– Dette er ikke lenger et land helt avhengig av utvinningsprofitt, selv om disse absolutt er en bærebjelke i nordmenns nasjonalformue – avslutter Dr. Bogucki sammen.
Vurder kvaliteten på varen vår:
Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»