Home » Norge: Minst 16 døde i eksplosjon og skyting

Norge: Minst 16 døde i eksplosjon og skyting

by Catherine Monroe

Minst syv mennesker ble drept i et bombeangrep i regjeringsdistriktet i Oslo fredag. Minst ni mennesker ble drept i skytingen kort tid etter på sommerleiren for unge sosialdemokrater på øya Utoya.

Politiet mistenker en sammenheng mellom disse hendelsene. Ifølge norske eksperter kan landet ha blitt offer for et terrorangrep ledet av jihadister.

Fredag ​​klokken 15.20 var det en voldsom eksplosjon i Oslo sentrum som kunne høres over hele byen. Ifølge NRK radio lignet eksplosjonen på et jordskjelv.

Eksplosjonen skadet: En 17-etasjers bygning som huser Statsministerens kontor og den nærliggende departementsbygningen handel og industri samt Finansdepartementet bygg. Fasaden til det nærliggende hovedkvarteret til en av de største tabloidavisene, «Verdens Gang» («VG»), ble også ødelagt. Gatene var fulle av knust glass og vinduer.

Nabobygg ble evakuert, blant annet: Redaksjoner i Norges største dagsaviser. Militært politi dukket opp i området for eksplosjonen. Røykskyer steg over byen. Ifølge regjeringsrepresentant Hans Kristian Amundsen er det fortsatt folk fastklemt på eksplosjonsstedet.

Statsminister Jens Stoltenberg var ikke på kontoret sitt da eksplosjonen skjedde. Ifølge hans rådgiver Oivind Ostang jobbet regjeringssjefen hjemmefra.

Ifølge politiet kan ikke bare én, men flere bomber ha eksplodert. Øyenvitner sier at bilen trolig har eksplodert. Det står en havarert bil foran en av bygningene.

Politiet bekreftet dødsfallet til syv personer. Tilstanden til to av de skadde er alvorlig.

Ifølge Aftenposten frykter politiet at det kan komme flere eksplosjoner i Oslo. Han appellerer til innbyggerne om ikke å gå til senteret og ikke danne store forsamlinger.

Stortinget, sentralstasjonen, kjøpesentrene Oslo City og Byporten ble evakuert, samt kontorene til det norske nyhetsbyrået NTB, dagsavisene «VG» og «Aftenposten» og TV2 foran. pakken ble funnet.

I et intervju med denne kanalen forsikret statsministeren at alle statsråder var trygge. «Det er veldig alvorlig,» la han til og kommenterte hendelsene. Han påpekte imidlertid at det ennå var for tidlig å snakke om et terrorangrep.

I henhold til politiets anbefalinger har ikke Stoltenberg opplyst hvor han befinner seg.

Det er imidlertid kjent at han skulle til Utoya-øya, omtrent 30 km nordvest for den norske hovedstaden, fredag. Der skulle han holde en tale til medlemmene av Arbeidernes Ungdomslag, ungdomsfløyen i gruppen hans, Norsk Arbeiderparti (AP), som deltok i leiren.

Etter arbeidstid 17 åpnet en angriper forkledd som en politimann ild mot leirdeltakerne. På den tiden bodde det mellom 560 og 700 mennesker på øya, for det meste tenåringer mellom 14 og 18 år.

Ifølge NRK radio brukte mannen flere typer våpen, blant annet: hagle, pistol og automatvåpen. «Kom hit,» sa han til dem og skjøt deretter. Ifølge vitner kunngjorde han at «dette var bare begynnelsen». Leirdeltakerne, på flukt fra angriperen, kastet seg i vannet og forsøkte å svømme til bredden av innsjøen.

Gjerningsmannen til skytingen ble pågrepet. Det er kjent at han var en høy mann av nordisk skjønnhet. Politiet mener han mest sannsynlig er knyttet til Oslo-eksplosjonen. Han frykter også at det kan være gjemt eksplosiver på øya.

Politiet meldte at 9-10 mennesker døde.

Ifølge media, som siterer vitner, kunne gjerningsmannen ha skutt opptil 20 personer. Andre Skeie (26), som tok båten til øya for å hjelpe til med evakueringen, sa til Reuters: «Jeg så med mine egne øyne minst 20 kropper flytende i vannet.»

Norske eksperter mener det var et terrorangrep, muligens ledet av jihadister. – Det er vanskelig å forestille seg at det var noe annet enn et terrorangrep, sier Tore Bjørgo, terrorekspert ved politihøgskolen, til NRK. Han la til at regjeringsdistriktet der eksplosjonen skjedde «først og fremst var et symbol på politisk makt i Norge».

Den norske regjeringen møtes fredag ​​for å diskutere krisen. Lørdag vil statsministeren snakke med lederne for de viktigste politiske partiene om samme sak.

Angrepet ble fordømt av blant annet USA, EU og NATO. Washington kalte det «en skammelig voldshandling», Brussel – «en feighetshandling som det ikke er noen rettferdiggjørelse for», og alliansen beskrev angrepet som «motbydelig».

Som dagsavisen «Aftenposten» melder, vurderer myndighetene å stenge luftrommet over Norge.

You may also like

Leave a Comment