Home » Norge vil gi opp forbrenningsmotorer tidligere enn annonsert

Norge vil gi opp forbrenningsmotorer tidligere enn annonsert

by Thure Lindhardt

På presentasjonen hørte vi fra en nordmann at i dag kjøper alle der elbiler og hybrider, men hvis regjeringen bestemmer seg for å gi fortrinnspriser på diesel, så … vil de begynne å kjøpe diesel. Man kan selvsagt ikke generalisere, men denne samtalen viser tydelig at nordmenns bilsmak er mer formet av systemet med avgifter, godtgjørelser og privilegier enn av faktisk omtanke for miljøet, selv om dette absolutt ikke er uten betydning, som i alle Skandinavia .

Kjøp av elbiler i Norge har vært gjennomført på svært gunstige vilkår i flere år. Og det handler ikke engang om store rabatter, men om lavere skatter som staten krever inn fra de motoriserte innbyggerne i dette landet. Biler er mye dyrere i Norge enn i andre europeiske land fordi prisen er forbundet med høye avgifter. Innbyggerne i fjordenes land betaler blant annet høye bilkjøp og eiendomsskatter, bompenger og CO2-avgifter. Alt dette gjør at forhandlerens fastsatte pris på selve bilen er en del av sluttprisen.

Den viser også inntektsbeløpet for husholdningen. Fra 2007 til 2019 falt kjøretøyavgiften fra 72 milliarder kroner til nesten 47 milliarder kroner. Statistikken viser at det var en kraftig nedgang allerede i 2012.

Å kjøpe elbil i Norge har en stund betydd betydelige skattelettelser, noe som betyr at «elektrisk» er det samme eller til og med billigere enn forbrenningsbiler. I tillegg kunne innbyggere i norske byer nyte godt av flere tilleggsprivilegier, som å kjøre på bussfelt og gratis parkering i byene. Slike insentiver førte til en rask boom i nullutslippsbiler, som har blitt en stadig sterkere trend.

Norge ble nylig det første landet hvor salget av elektrisk ladede kjøretøy oversteg salget av forbrenningsmotorer. De siste dataene fra år 2021, som Opplysningsrådet gjorde tilgjengelig for Veitrafikkrådet veitrafikken, viser at klassiske «dieselbiler» kun utgjorde 5 prosent av det totale antallet biler. (!) Generelt salg av nye biler. Resten er elbiler og plug-in hybrider. Dette viser at du ikke trenger myndighetsvedtak for å fullføre salg av forbrenningsmotorer. Markedet viste at på grunn av mangel på kjøpere, vil handelsmenn sannsynligvis trekke dem fra tilbudet selv.

Foreløpig inkluderer de 10 bestselgende bilene i Norge kun elbiler og hybrider, med Tesla Model 3 på topp.

merke modell Drive type
Tesla Modell 3 Elektrisk
Toyota RAV4 Prime Hybryda plug-in
Volkswagen ID.4 Elektrisk
Volvo XC40 Elektrisk
Ford Mustang Mach-E Elektrisk
Audi e-tron Elektrisk
Mercedes Benz EQC Elektrisk
Nissan ark Elektrisk
Skoda Enyaq Elektrisk
Polstjerne 2 Elektrisk

You may also like

Leave a Comment