Home » Norske økonomer vurderer valutaomregning. «Vi vil bevege oss mot et eurosamfunn, ikke en krone»

Norske økonomer vurderer valutaomregning. «Vi vil bevege oss mot et eurosamfunn, ikke en krone»

by Connie Nielsen

– Det er viktig at verdien på kronen stopper opp og ikke fortsetter å gå ned. Vi kan diskutere hva det optimale kursnivået vil være. Det viktigste er imidlertid at det ikke er så ustabilt og vanskelig å akseptere i markedet, kommenterte Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, i Børsen.

Han påpekte også at en usikker valuta fraråder potensielle investorer og skaper problemer for innenlandske gründere. «Det blir et større problem.» Norske selskaper vil begynne å verdsette kontrakter i euro. «Vi skal komme nærmere og nærmere selskapet til euroen, ikke kronen,» la han til.

Økonomer advarer om at etter hvert som flere problemer med den norske kronen dukker opp, vil diskusjonen om å endre valuta intensiveres. – Hvis de internasjonale markedene fortsetter å se ut som de er nå og forårsaker kostnader for oss, så vil det garantert bli en slik diskusjon – innrømmet Nils Kristian Knudsen, spesialist i kommersielle banker, i et intervju med E24. Fordelene ved å ta i bruk euro inkluderer en stabil valutakurs og eliminering av valutakonverteringskostnader. Ulempene inkluderer for det første den lave innflytelsen på utformingen av pengepolitikken og mangelen på evne til å sette rentene.

You may also like

Leave a Comment