Home » Ny art oppdaget i Norge. Men dette tallet kommer ikke ofte opp

Ny art oppdaget i Norge. Men dette tallet kommer ikke ofte opp

by Catherine Monroe

De fleste av dere kjenner nok til følelsen av å bli forstyrret av en sverm av bittesmå bitende «fluer» en rolig sommerkveld. Du kan nesten ikke se dem, men de etterlater utallige kløende bitt på huden din. Disse såkalte myggene. De er svært tallrike mange steder i verden og blir noen ganger til og med ansett som en plage for reiselivsnæringen. Forskere ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) oppdaget 58 nye myggarter, ikke alle lever av menneskeblod.

Les også: En enhjørning blant fisk. En ny art er oppdaget som reiser mange spørsmål

Prof. Elisabeth Stur fra NTNU sier:

I dette prosjektet studerte vi mygg, mygg og vannmidd på rundt 100 lokaliteter i Sør-Norge. Vi har også sett på tidligere rapporterte funn og satt sammen artslister over norske mygg og vannmidd.

Forskerne fant også 47 arter av vannmidd som aldri har vært sett i Norge før. De fleste artene som er samlet inn har fått tildelt en DNA-strekkode, som er en DNA-sekvens i et utvalgt standardområde av genomet som kan brukes til å identifisere arten.

Ny vannmiddart oppdaget i Norge / foto. NTNU

Prof. Elisabeth Stur forklarer:

DNA-strekkoden er en struktur som er karakteristisk for en bestemt art. Takket være dette kan vi sammenligne de genetiske egenskapene til arter og stammer fra forskjellige steder i verden. Internasjonalt samarbeid om DNA-strekkodedatabaser gjør at vi kan sammenligne artsfunn på tvers av land på en helt annen måte enn før.

Nye arter – men hvem trenger dem?

Oppdagelsen av nye arter av mygg og vannmidd er kanskje ikke den viktigste nyheten du vil lese denne uken, men den har enorme biologiske implikasjoner. Vi kjenner for tiden til over 3900 myggarter, så det er en stor prestasjon å oppdage 58 nye arter på en gang. De nye artene har en mangfoldig livsstil og spiller en viktig rolle i naturen.

Nye arter av mygg oppdaget i Norge – larver her /foto. NTNU

Mygg absorberer det meste av maten som larver og lever av alger, sopp, planterester eller andre dyr. Som voksne kan de livnære seg av nektar, pollen eller andre insekter. Noen lever av menneskers blod, mens andre drikker villig blodet til andre dyr.

Les også: Dette var de største pingvinene i planetens historie. To nye arter er oppdaget

Vannmidd er derimot fjerne slektninger av flått og andre midd, men lever ikke av pattedyrblod. De er edderkoppdyr hvis voksne kryper på bunnen av bekker, elver og andre vannmasser der de jakter virvelløse dyr. Larvene er ofte parasitter på vannlevende insekter og kan engasjere voksne flygende insekter i sitt arbeid.

Å oppdage over 100 nye insektarter i Norge er ikke hverdagskost, men det er ikke slutten. Du kan lese mer om den nye arten i tidsskriftet Norsk tidsskrift for entomologi.

You may also like

Leave a Comment