BAMAKO/PARIS (Reuters) – Mali advarte torsdag Frankrike mot «koloniale reflekser», rettet mot forsvarsminister Florence Parly, som fordømte juntaens «provokasjoner» midt i en ny spenning med Bamako-myndighetene.
Denne fornyede fiendtligheten kommer midt i debatten om Takuba-styrken, den fransk-ledede europeiske spesialstyrkegruppen som kjemper mot væpnede jihadistgrupper i Sahel. Danmark sendte 105 menn for å styrke rekkene denne måneden.
Et initiativ bestridt av den maliske juntaen, som mandag beordret den danske kontingenten, som den sier ble utplassert uten deres samtykke, om å forlate landet umiddelbart. København kunngjorde torsdag at de var klare til å trekke tilbake tropper i møte med utålelige uttalelser.
En uakseptabel situasjon for Paris.
Florence Parly kunngjorde dette tirsdag før nasjonalforsamlingen, og uttrykte Frankrikes solidaritet med Danmark, «hvis handling er basert på et juridisk grunnlag».
«Den maliske juntaen har brutt sine forpliktelser og trapper opp sine provokasjoner,» la hun til, og bemerket spesielt rekrutteringen av leiesoldater til det russiske private sikkerhetsselskapet Wagner, hvis økende innflytelse undergraver den franske styrken Barkhane.
Den franske presidenten Emmanuel Macron kunngjorde 10. juni 2021 en «dypende transformasjon» av den franske militære tilstedeværelsen i Mali, med mål om å opprettholde mellom 2500 og 3000 soldater i Sahel, fra de 5100 som ble mobilisert i dag under Barkhane.
Forholdet mellom Frankrike og Mali, en tidligere koloni, har siden forverret seg ytterligere ettersom juntaen ved makten siden august 2020 ga avkall på løftet om å gi tilbake makten til sivile med organiseringen av parlaments- og presidentvalg i februar 2022.
IRRITASJON I DANMARK
Oberst Abdoulaye Maïga, minister og talsmann for den midlertidige regjeringen, slo ut på den første nasjonale kanalen ORTM1 i Florence Parly onsdag kveld, og oppfordret ham til å «vise mer tilbakeholdenhet og også respektere prinsippet om ikke-innblanding i interne anliggender til en stat».
Samtidig henvendte han seg til danske myndigheter og la til, implisitt med henvisning til Paris: «Vi oppfordrer dem til å være forsiktige med visse partnere som dessverre synes det er vanskelig å kaste koloniale reflekser».
Frankrikes væpnede styrker og utenriksdepartementer nektet å kommentere.
Oberst Maïga oppfordret også «på det sterkeste» København til å trekke spesialstyrkene sine.
Danmark tok disse nye uttalelsene til etterretning og kunngjorde torsdag at de forbereder sin militære tilbaketrekning.
– Vi kan ikke tolerere det, så vi har bestemt oss for å sende våre soldater hjem, sa Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod på en pressekonferanse i København.
De internasjonale partnerne involvert i Mali «beklaget dypt» initiativet til de maliske overgangsmyndighetene mot Danmark onsdag.
Takuba-styrken, som spenner over 14 land, teller mellom 600 og 900 mennesker, inkludert medisinske og logistiske team.
Frankrike frykter at den danske episoden vil sette spørsmålstegn ved fremtidige utplasseringer av Norge, Ungarn, Portugal, Romania og Litauen som er planlagt i år.
Norge, Portugal og Ungarn ville vente på grønt lys fra Bamako.
(Rapport av John Irish i Paris og Tiemoko Diallo i Bamako, Nikolaj Skydsgaard, Stine Jacobsen og Jacob Gronholt-Pedersen i København, fransk versjon av Sophie Louet, redigert av Jean-Stéphane Brosse)
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»