Home » Nye forhold til EU? PiS strammer inn kursen, Kaczyński skarp om «innrømmelser»

Nye forhold til EU? PiS strammer inn kursen, Kaczyński skarp om «innrømmelser»

by Gabriel Scott

I begynnelsen av juni godkjente EU-kommisjonen Polens nasjonale gjenoppbyggingsplan. Det er 23,9 milliarder euro i tilskudd og 11,5 milliarder euro i lån fra gjenoppbyggingsfondet.

De såkalte milepælene inkluderer uavhengighet av rettsvesenet som Polen må oppnå før EU-betalinger igangsettes. Brussel hadde de største forbeholdene på temaet, selv om den formelle vurderingen av gjennomføringen av milepælene først vil finne sted etter at betalingsanmodningen er sendt inn.

trekke våpen

Nylige uttalelser fra Jarosław Kaczyński og politikere i hans parti viser en klar innstramming av kursen mot EU.

– Vi viste den høyeste velviljen, vi inngikk kompromisser, men du ser at det ikke er poenget. Hvis vi vinner, må vi redesigne forholdet til EU – kunngjorde PiS-sjefen nylig i et intervju for ukebladet «Sieci».

Andre nøkkelpersoner i den regjerende leiren har uttrykt lignende følelser de siste dagene.

– Hvis det ble gjort et forsøk på å blokkere mesteparten av Polens betalinger fra europeiske midler, og EU-kommisjonen prøvde å feste oss til veggen, så har vi ikke annet å gjøre enn å trekke ut alle kanonene fra arsenalet vårt og svare med bomskudd – sa han i et intervju med radio «Jedynka» PiS generalsekretær Krzysztof Sobolewski.

Hvilke «våpen» mente Sobolewski?

Det er blant annet snakk om å ta EU-kommisjonen for EU-domstolen. Hos PiS håper de at EF-domstolen i en slik situasjon vil avsi en dom som sier at EU-kommisjonen handler utenfor normene den har satt seg selv. Som en person nær statsministeren fortalte Dziennik Gazeta Prawna, vil hovedargumentet være det faktum at tyske eller franske selskaper allerede bruker midler fra innenlandske KPOer. Og dette forstyrrer konkurranseevnen på det europeiske markedet, fordi polske gründere fortsatt ikke kan stole på slik støtte. Samtalepartneren til «DGP» understreket imidlertid at regjeringen heller vil unngå en ny tvist for EF-domstolen og sette seg ned for samtaler med EF.

Videre vil selve prosessen sannsynligvis trekke ut i flere måneder, og resultatene kunne ikke forventes før etter neste års valg.

Andre scenarier gjelder suspensjon eller reduksjon av den polske medlemskontingenten. Men Jarosław Kaczyński utelukket klart den første av disse mulighetene i intervjuet nevnt ovenfor. Han nevnte imidlertid ingen konkrete tiltak.

You may also like

Leave a Comment