Home » Nysa, den polske dronningen av transportører. Den ble ikke bare eksportert til «Demolene», men også til Vest-Tyskland, Norge og til og med Ghana

Nysa, den polske dronningen av transportører. Den ble ikke bare eksportert til «Demolene», men også til Vest-Tyskland, Norge og til og med Ghana

by Gunnar Garfors

I flere tiår ble Nysca-biler produsert på Nysa leveringskjøretøyfabrikk. Men ikke bare henne. Her ble det også bygget Polonaise-lastebiler og Citroen C 15. Tidligere bygging av Lublin og Star lastebiler. Vi har bilder av fabrikken og legendariske varebiler.

Det hele startet i 1952. Det var da karosseriverkstedet ble grunnlagt i Nysa.

Selskapet ble grunnlagt på grunnlag av Fabryka Mebli Stalowych «Zachód», som produserte sykehussenger, stoler, pulter, skap og safer i årene 1947 – 1951.

Etter den nye investeringen begynte anlegget å produsere spesielle karosserier, som ble brukt til å bygge chassiset til FSC Lublin-51 og Star 20 lastebiler.

På 1950-tallet manglet Polen et lett nyttekjøretøy

Arbeidet med et slikt kjøretøy startet blant annet i 1957. på byggekontoret i Nysa.

Det handlet om en bil der det skulle brukes sammenstillinger (inkludert motor, girkasse, bakaksel), produsert i Warszawa av FSO.

Nysa designere har også etablert samarbeid med lastebilfabrikken i Lublin, hvor arbeidet med Beetle allerede har startet.

I desember 1957 ble Nysa N57-prototypen bygget

I 1959 kom en ny modell med symbolet N59 i produksjon. Den inkluderer mange forbedringer som følge av forskning og tilbakemeldinger fra brukere.

I 1960 ble en annen godsvogn (Towos) med N60-T-symbolet satt i produksjon.

Et annet gjennombrudd kom under den 37. Poznań internasjonale messen i 1968, da Nysa ble vist i en ny kropp med symbolet 521 (522-modellen med høyere kropp gikk også i produksjon).

Det var det tiende produksjonsåret for den populære Nysques, og dette jubileet ble også markert ved å gi nytt navn til fabrikken til leveringskjøretøyfabrikken.

Nysa ble produsert i ulike versjoner, som transportør, traktor, minibuss, ambulanse, kinobil, isotermisk eller politibil for sivilmilitsen. Produksjonen av bilen ble avsluttet 3. februar 1994. Totalt ble det produsert 380 575 nye kjøretøy.

I tillegg til Polen var hovedmottakerne sosialistiske land: Ungarn, Romania, Bulgaria, Tsjekkoslovakia, USSR, Cuba, Kambodsja, Nord-Korea, Vietnam, men også Finland, Vest-Tyskland, Tyrkia, Norge og Ghana.

Et interessant faktum er at Nysa ble brukt i 1969 av den første polske etterkrigsekspedisjonen til Himalaya ledet av Ryszard Szafirski til den da ikke klatrede Malubiting-toppen. Distansen som ble tilbakelagt var 18.000 kilometer.

I årene 1992 – 1997 produserte Nysa-fabrikken Polonez-varebilen, mellom 1995 og 2001 ble også Citroën C15-varebilen satt sammen.

You may also like

Leave a Comment