I Litauen mer enn 1,5 tusen. nye tilfeller av Parkinsons.
Totalt har rundt 11 til 12 000 mennesker Parkinsons sykdom i Litauen. Personer. Sykdommen rammer vanligvis personer over 50 år. Imidlertid er det tilfeller når sykdommen også rammer yngre mennesker. Global statistikk viser at én av ti pasienter utvikler sykdommen før fylte 50 år.
Hovedbehandlingen for Parkinsons sykdom er medisiner. På sikt avtar imidlertid effekten av medikamenter og nevrologer må se seg om etter andre løsninger. Moderne terapier som radiofrekvent kjernefysisk ødeleggelse, radiokirurgi med gammakniv eller dyp hjernestimulering (GSS) kan brukes hos pasienter med alvorlige sykdommer.
«Selv om medisinsk vitenskap ennå ikke har funnet måter og midler for å forhindre Parkinsons sykdom fullstendig, har det blitt gjort fremskritt i behandlingen av denne sykdommen,» siterte rapporten Dr. Andrius Radžiūnas. Legen anbefaler at jo tidligere sykdommen oppdages, jo flere muligheter er det til å kontrollere forløpet.
GSS-terapi Dr. A. Radžiūnas nevner det som et eksempel som viser at nevromodulering er en av de mest avanserte behandlingene for Parkinsons sykdom. Teamet av spesialister ved Klinikk for nevrokirurgi ved Kaunas-klinikken har vellykket utført GSS-prosedyrer i elleve år. Til dags dato har rundt 180 pasienter gjennomgått GSS-prosedyrer i Litauen.
Vanligvis, under en GSS-kirurgisk prosedyre, implanteres en pasient med en elektrode på hver side av hjernen og en nevrostimulator i brystområdet. Enheten sender elektriske impulser til et område av hjernen som kontrollerer bevegelsen døgnet rundt. Disse stimuli er effektive for å undertrykke symptomene på Parkinsons sykdom. Den elektriske stimuleringen kan tilpasses tilstanden til den enkelte pasient. I tillegg kan terapi bidra til å redusere mengden medisiner som brukes. Ifølge nevrologer endrer denne metoden kvalitativt behandlingsstrategien til pasienter med Parkinsons sykdom.
Pasienter føler seg bedre noen uker etter inngrepet og gjør livet lettere for seg selv og sine nærmeste. Med minimal omsorg fungerer GSS-terapi slik at kritisk syke pasienter kan komme seg ut av sengen, kle på seg, spise og delta i andre daglige aktiviteter. Fremskritt i motorisk funksjon forblir synlig 10 år etter implantasjon.
GSS er hovedterapien for bevegelsesforstyrrelser og er inkludert i retningslinjene til European Federation of Neurological Societies (EFNS). Prosedyren gjøres vanligvis hos pasienter som har blitt diagnostisert med sykdommen i mer enn 5 år og som ikke lenger gir samme resultat som før. GSS prosedyrer er finansiert av staten helseforsikring kasse.
Nevrologer påpeker at Parkinsons sykdom er den nest vanligste kroniske nevrodegenerative sykdommen i verden etter Alzheimers sykdom. Den eksakte årsaken til Parkinsons sykdom er fortsatt ukjent.
Ingen del av denne publikasjonen kan reproduseres uten skriftlig tillatelse fra ELTA.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»