Home » Pensjon Norge – Pensjon i Norge

Pensjon Norge – Pensjon i Norge

by Catherine Monroe

Hvem har rett til pensjon i Norge?

Inntil nylig kunne du søke om norsk pensjon etter bare tre års arbeid her i landet. Noen endringer ble innført 1. januar 2021. Fra nå av er det kun far som har rett til norsk pensjonPersoner som har vært en del av trygdesystemet i mer enn 5 år. Alle som har sendt inn søknad om utbetaling av stønad før 1. januar 2021 vil imidlertid få pensjon etter de gamle reglene.

Det viktige er: jo flere år med arbeid, jo høyere inntekt og jo flere innskudd spart, jo høyere blir pensjonen i fremtiden. Du bør imidlertid vite at du i Norge må ha betalt inn bidrag i inntil 40 år for å få full pensjon. Blir det færre, er innsamlet kapital tilsvarende lavere og derfor blir også ytelsen lavere.

Les mer: Får du norsk pensjon eller uførepensjon i Polen? NAV sjekker om… du er i live.

Kan du få pensjon mens du bor i Polen?

Har du jobbet i Skandinavia og ønsker å reise tilbake til hjemlandet ditt for å pensjonere deg? Flytter du til et EØS-land, det vil si fra EØS eller et annet land Norge har trygdeavtale med, kan du ta med deg pensjonen.

Polske og norske pensjoner vil bli overført til kontoen din hver måned, noe som helt sikkert vil hjelpe deg med å bruke pensjonisttilværelsen i verdighet og økonomisk trygghet.

For noen grupper er det begrensninger i retten til pensjon i utlandet. Dette gjelder personer med flyktningstatus og personer hvis pensjon beregnes på grunnlag av uførepensjon for ungdom.

Hvordan ser pensjonssystemet i Norge ut – tre pilarer

Før du bestemmer deg for å bli og jobbe i Norge, er det verdt å finne ut hvordan det norske pensjonssystemet fungerer. Dette vil hjelpe deg å vite hvilke bidrag som er verdt å spare og hvordan du kan øke dine fremtidige fordeler. Systemet består av tre pilarer.

  • Den første eller grunnpensjonen utbetales av Folketrygden, det norske motsvaret til Trygdeverket. Den utbetales i sin helhet fra NAV når du når pensjonsalder.
  • Den andre er pensjon fra arbeidsgiver, det vil si fra OTP-fondet. Denne søylen heter Obligatorisk Tjenestepensjon. Det skilles fra inntekten tildelt et bestemt fond. Minimumsbeløpet som kan kreves inn er 2 % av bruttolønnen. Arbeidsgiver er forpliktet til å opprette et slikt fond for alle arbeidstakere som har inntekt over den såkalte G-tariffen, det vil si dersom deres kontrakt varer lenger enn seks måneder.
  • Tredje pensjonspilar er PSA pensjonssparing, det vil si helt frivillige innskudd. Dette er privat forsikring som en del av en pensjonskasse. For å motta fordeler fra denne kilden, må du først signere en passende avtale med et spesifikt fond. Da bør du sette inn en liten del av arbeidsinntekten din der. Du kan sette inn et hvilket som helst beløp der – valget er ditt. De utsatte bidragene kan utbetales i sin helhet eller i rater etter fylte 62 år.

Vil du sjekke om arbeidsgiveren din sparer pensjonsinnskudd? Alt du trenger å gjøre er å hente lønnsslippene dine og deretter sjekke dem i din årsmelding sendt av Skattekontoret. Du får også tilgang til denne informasjonen etter å ha logget inn på din NAV-profil.

Kan jeg få tilbake bidragene mine etter at jeg forlater Norge?

Har du jobbet kort tid i Norge og ønsker å ta ut bidragene dine i ett engangsbeløp? Dessverre finnes det ingen slik løsning.

Innskudd opptjent i Norge kan utbetales i form av pensjon ved pensjonsalder etter innlevering av søknad.

Alt avhenger av antall opptjente pensjonspoeng og årene arbeidet i Norge. Det skal huskes at det faktum at bidrag overføres eller trekkes til Polen ikke betyr at bidragene betales til skattyter, men at begge land foretar en slik overføring seg imellom.

De eneste bidragene som kan kreves tilbake er de fra tredje pilar – Innskudspensjon. Dersom verdien av de innsamlede midlene ikke er mer enn 1/2 G, kan innskuddene betales i sin helhet eller i flere rater etter oppnådd pensjonsalder, avhengig av forsikringsselskap. Imidlertid betales beløp over 1/2 G månedlig, vanligvis i 10 år.

Til tross for klare regler sirkulerer det en myte i det polske miljøet om muligheten for å betale bidrag fra Norge etter retur til Polen. Det er imidlertid ikke verdt å vurdere dem.

Les mer: Norske pensjoner steg raskere enn inflasjonen

Hvor mye er pensjonen i Norge?

Å beregne lovfestet pensjonssats i Norge er like komplisert som i Polen. Også der avhenger størrelsen på pensjonen av mange faktorer. Det beregnes basert på variabler som:

  • Antall år med medlemskap i Folketrygden i Norge,
  • Innskuddstid – det vil si hvor mange år du har betalt forsikringspremier,
  • Innbetalingstid i andre land enn Norge,
  • pensjonsgivende inntekt, dvs. den inntekten som danner pensjonsgrunnlaget,
  • familiesituasjon,
  • Sivilstatus,
  • annen pensjonssikkerhet – for eksempel besittelse av 2. og 3. pensjonssøyle,
  • Fødselsår – for norsk pensjon er beregningsreglene basert på mottakers fødselsår.

Uten konkrete data er det derfor ikke mulig å fastsette størrelsen på den norske pensjonen etter fem år.

Hvilke krav må oppfylles for å få pensjon i Norge?

Pensjonssystemet i Norge kan være komplisert. Ikke alle takler dette lett, derfor kommer vi med støtte. 2011-reformen innførte et skille mellom ulike grupper avhengig av fødselsår. Som hovedregel, hvis vi har jobbet i mer enn ett EØS-land, for eksempel Polen og Norge, vil vi kreve fordelen hvis:

  • vi har fortsatt flere år med arbeid foran oss;
  • Vi har til hensikt å samle inn fordelen.

Du kan derfor søke om norsk pensjon via NAV eller ZUS. Lurer du på hvor mange år du må jobbe i Norge for å forene pensjonisttilværelsen med Polen? I henhold til forskriften skal bidrag til denne sosiale ytelsen spares i minst 5 år.

Når kan du søke om pensjon i Norge?

Lurer du på når du kan begynne å kreve tilleggsfordeler for å jobbe i Skandinavia? Pensjonsalderen i Norge er 67 år. Teoretisk sett kan du søke om tidlig delpensjon fra fylte 62 år, men NAV gir vanligvis avslagsvedtak under hensyntagen til den forsikredes interesser.

De fleste polakker som jobber i Norge har ikke fullført 40 års innskudd, så de akkumulerte bidragene er ikke nok til å få førtidspensjon. Det betyr at dersom du velger for tidlig, kan alle bidrag være brukt opp før du når pensjonsalder, noe NAV ikke tillater.

Å jobbe i utlandet er en fin måte å forbedre din økonomiske situasjon og sikre en anstendig pensjonisttilværelse. Det er verdt å vurdere dette nøye før du bestemmer deg for å returnere til landet ditt før du har fullført de nødvendige fem årene.

You may also like

Leave a Comment