Home » PiS har nettopp gitt den polske økonomien et slag. «Veldig dårlige nyheter»

PiS har nettopp gitt den polske økonomien et slag. «Veldig dårlige nyheter»

by Gunnar Garfors

Mandag bestemte president Andrzej Duda seg for å signere en lov som oppretter en kommisjon for å undersøke russisk innflytelse på Polens sikkerhet, dvs. den såkalte «Lex Tusk».

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Statistica.Konkurranse: Balanse. Årets kvinnevennlige bedrift.

Lex Tusk. PiS har gitt den polske økonomien et slag

Politisk uro er imidlertid bare ett aspekt ved myndighetenes lovvedtak. Det mener Paweł Wojciechowski, tidligere finansminister for PiS-regjeringen og nåværende leder av programrådet til Public Finance Institute. Ikrafttredelsen av loven kalt «Lex Tusk» betyr svært dårlige nyheter, ikke bare for det polske demokratiet.

Ifølge ham går en slik handling unna «En ripe i det polske demokratiet som raskt vil ha en negativ innvirkning på økonomien.»

President Andrzej Dudas signatur alene har alvorlig skadet Polens troverdighet som økonomisk partner – han overbeviser i et intervju med money.pl.

Han forklarer at et lands suksess i åpne økonomier i stor grad avhenger av utviklingen av institusjoner basert på de demokratiske rettsstatsprinsippene. Etter hans mening sikrer brudd på disse reglene «en stabil maktutøvelse for diktatorer, men alltid på bekostning av velstand».

– Det er en enkel sammenheng mellom graden av autoritarisme og stabiliteten i diktatorers maktbehold. Økonomen understreker at det ikke er tilfeldig at autokrater fra Hviterussland, Russland, Tyrkia og Ungarn har sittet lengst ved makten i Europa.

Wojciechowski: Myndighetene er forberedt på å stoppe for ingenting

Wojciechowski understreker at vedtakelsen av Lex Tusk-loven øker politisk ustabilitet fordi den sender et klart signal om at «det nåværende regimet er klart til å stoppe for ingenting – verken mot grunnloven, eller mot eiendomsretten til opprørske utenlandske investorer, eller mot Polexit – bare for å beholde makten.

Hva er effektene? Ifølge en ekspert fra Folkefinansinstituttet er det slik regjeringen undergraver økonomisk troverdighet.

Det er selvsagt vanskelig å forutse hvordan finansmarkedene vil reagere over natten. For det første fordi det fortsatt er risikovilje i fremvoksende markeder med gode makroøkonomiske utsikter, og Polen er en av dem. For det andre fordi noe av den politiske risikoen allerede er priset inn, forklarer han.

En av måtene investorer ser på vårt lands dårligere oppfatning, påpeker han, er at høye obligasjonsrenter. – I dag betaler vi nesten like mye som Hellas for kostnadene ved å betjene statsgjelden, hvis gjeld i forhold til BNP er flere ganger høyere – legger han til.

– Dette gjenspeiles også i den lave verdsettelsen av aksjer på børsen – i dag er kurs-inntjeningsforholdet ikke høyere enn 9, mens forholdet i fremvoksende markeder er rundt 13. Så siden vi har skrubbet gulvet lenge, kan du neppe forvente en kraftig nedtur sier Wojciechowski.

Konflikten med EU gjorde oss fattigere med rundt PLN 3200

Ifølge den tidligere ministeren er den målbare effekten av vedtakelsen av «Lex Tusk» mer en ytterligere opptrapping enn en nedtrapping av rettsstatskonflikten med Brussel. – Disse kostnadene er allerede enorme – observert. Hvorfor sier han det?

I følge en fersk studie fra Oxford Economics Institute forventes den totale kumulative målbare kostnaden ved manglende utbetaling av KPO og strukturfond å være omtrent 1,4 prosent innen utgangen av 2023. BNP. Basert på denne analysen viser det seg at vi har blitt fattigere med ca PLN 3200 i snitt (i faste priser for perioden 2022-2023).

– Bare 2 prosent. EU-domstolens bøter for brudd på rettsstaten utgjør de resterende 98 prosentene. De kumulativ effekt av tapt fortjeneste på grunn av manglende investeringer – viser Paweł Wojciechowski. Og vi trenger dem for å vokse. Dessverre falt investeringsraten under Det forente høyres styre til det laveste nivået siden 1990-tallet.

Steg for steg tar vi oss til Ungarn

Ignacy Morawski, sjeføkonom i Puls Biznesu, derimot, mener at man steg for steg må «lage salami skive for skive, for ikke å forstyrre den generelle trivselen til økende inntekt, for ikke å forstyrre dem. .» Jeg tror det bare er en «skrape» eller en «gelékamp», Vi drar dit Ungarn er og deretter til der Tyrkia er.

For noen år siden møtte jeg en forvalter av et stort amerikansk fond. Vi satt på en kafé og folk samlet seg i nærheten for å protestere til forsvar for frie domstoler. Jeg spurte ham om han mente at endringer i rettsvesenet og i sosiale konflikter var en viktig faktor for å dømme Polen. Han svarte: Nei, egentlig ikke. Typisk fremvoksende marked – rapporterer Morawski.

«Nøyaktig. Et typisk fremvoksende land. Vi er et slikt land. Men jeg antar at vi hadde andre ambisjoner?» spør økonomen retorisk til slutt.

Damian Szymański, journalist og nestleder i money.pl

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment