Under møtet som oppsummerte gjennomføringen av prosjektet i Stany Książęce i Pszczyna, presenterte studentene presentasjoner og filmer og fortalte hvor aktivt de brukte tiden under mobiliteten. De mottok også sertifikater overrakt av visestjerne Damian Cieszewski sammen med skolerektor Mirosława Bienioszek.
Tolv elever og lærere fra både polsk og norsk side deltok i prosjektet. Hvem som drar til Norge og deltar i prosjektet i Polen ble bestemt på grunnlag av studentens samlede karakter, f.eks. veldedighetsarbeid, oppmøte, veileders mening og intervju.
Det internasjonale utdanningsprosjektet «Ansvar og sensitivitet som nøkkelen til en bedre verden» fokuserte på flere temaer – empati, toleranse, menneske- og barns rettigheter, veldedighet og økologi. Målet med utdanningsprosjektet var blant annet å fremme frivillighet, veldedighet og miljøaktiviteter, samtidig som sosiale og språklige ferdigheter ble bedre.
Høsten 2022 reiste ungdom til Norge med lærere, og i mars i år besøkte en gruppe norske skoleelever med sine foresatte Polen. Som en del av prosjektet gjennomførte studentene aktiviteter i ulike sentre og institusjoner – skoler, barnehager, sykehjem og steder knyttet til økologi.
I Norge besøkte de for eksempel et omsorgssenter for eldre og barn fra en barnehage i nærheten, hvor de satte opp en forestilling om barns rettigheter. – Disse to stagene var et speilbilde. Aktivitetene var veldig like – sier Anna SwitlikKoordinator for det polsk-norske prosjektet som tok på seg aktiviteter basert på workshops og aktiviteter for å utvikle sosiale ferdigheter hos ungdom.
I Polen laget elever ved PZS nr. 2 i Pszczyna og den norske skolen i skole- og barnehagekomplekset i Pszczyna sansestier for førskolebarn, organiserte animasjoner og presenterte forestillinger. På sykehjemmet i Pszczyna bygde de en mur av gode tanker med anklagene. Unge mennesker besøkte Pszczyna, Cieszyn, Wieliczka og Kraków.
Høydepunktet i prosjektet er publikasjonen «Ansvar og sensitivitet som nøkkel til en bedre verden» av Natalia Ruman – prosjektkoordinator for PZS nr. 2 i Pszczyna og Anne Grete Brevik, som også ble mottatt av prosjektdeltakere fra Polen og Norge som mennesker og institusjoner, som jobber med skoler. – Jeg forsto at som mennesker har vi en innvirkning på miljøet vårt, og at vi ved å jobbe sammen kan skape en bedre og snillere verden – skriver han i publikasjonen Emiliaen elev av PZS nr. 2 i Pszczyna.
Ungdomsskolen i Pless-distriktet har vellykket gjennomført mange internasjonale utdanningsprosjekter i årevis. – Du så de kulturelle, utdanningsmessige og sosiale forskjellene mellom Polen og Norge. Det vil alltid være forskjeller fordi vi bor forskjellige steder, men de får oss til å like hverandre. Gjennomføring av internasjonale prosjekter er et hyggelig tillegg til undervisningshverdagen. Ideelt sett ville det vært mulig å lære på denne måten han sa Damian CieszewskiVaraordfører i Pless.
«Internettjunkie. Sertifisert problemløser. Uunnskyldende nettnerd. Total kaffespesialist. Faller mye ned. Lidenskapelig twitterekspert. Generell baconelsker.»