- Polakker i Norge er delt inn i økonomiske migranter som har familie i Polen og de som har bestemt seg for å bo der permanent
- Mange av de førstnevnte velger å reise hjem på grunn av økningen i levekostnadene i Norge i forhold til lønn og pandemien. Det er også de som rett og slett savner hjemlandet
- Fordi våre landsmenn er bedre utdannet og definitivt har flere muligheter til å lære norsk enn de var for noen år siden, er de interessert i andre bransjer enn bygg, for eksempel
- Du kan finne flere slike temaer på hovedsiden til Onet.pl
Kommer polakkene tilbake? Meningene er delte
– Jeg tror hovedgrunnen var Lengter etter familie og land. Når det gjelder økonomi, tror jeg at man i Polen også kan tjene nok til å leve et verdig og bekymringsløst liv – forteller herr Damian, som bodde og jobbet som snekker ved fjordene i ni år. I midten av desember kom han tilbake til Polen.
Som han legger til, likte han dette landet veldig godt, men han fant en interessant jobb i Polen og planlegger å åpne sin egen virksomhet snart.
Paulina tok også en lignende avgjørelse. – Vi kommer tilbake fordi vi vil prøve å bo i Polen. Blant slektninger, familie, venner siden barndommen. Vi savner det mye, og disse familiebåndene er veldig viktige for oss, spesielt når vi oppdrar barn. Ingenting kan erstatte et forhold til en bestemor eller en elsket tante, og vi ønsker å gi jentene våre muligheten til å bygge de relasjonene – forklarer den polske kvinnen, som daglig deler livet sitt i Norge på Instagram.
– Bortsett fra dette vi savner å være polsk veldig, Polsk kultur, som vi liker best av alt vi har møtt. At du går inn i bokhandelen og kjøper en bok uten å tenke på om vi kan håndtere det språklig. Å gå på en konsert med favorittmusikeren din – og for det meste polsk musikk stjeler hjertene våre. Går på teater for et skuespill innebygd i polske kulturelle koder – legger han til.
Ikke alle gjør denne antagelsen. Mange polakker roser fortsatt livet i Norge og kan ikke tenke seg å reise.
– sa Paulina Wierzgac i et intervju med Onet Podróże i februar 2020.
For bare et år siden beskrev vi hvordan polakker, som det offisielt var 110 000 av her i landet i 2021. 301 (Statistikk sentralbyrå), interessert i muligheten for å få norsk pass, som gir fulle statsborgerrettigheter.
– Først og fremst et stressfritt liv. At folk teller her, at deres rettigheter er viktige og at de blir respektert. Norge regnes for å være et av landene der folk lever best. Først trodde jeg at den høye levestandarden og at Norge er et rikt land bidro til dette. Jeg forsto raskt at selv om det var en innvirkning på livskvaliteten, var det norsk De bryr seg mye om velvære, komfort og den såkalte hyggen – nevner fordelene ved å bo i Nord-Europa, Patrycja Matusiak, som har fått norsk statsborgerskap.
Hvordan er situasjonen i dag?
Norsk TV NRK Den siste tiden får flere og flere polakker informasjon trekker seg fra arbeid i bygge- og verftsindustrien, og bestemmer seg for å returnere til hjemlandet.
Dette minnes Paulina Wodzikowska, forfatteren av bloggen Polka w Norway og korrespondent for polske medier. Det er mange økonomiske migranter blant våre landsmenn som fra starten antok at de ikke ville bli permanent i Norge. – De ønsker å tjene et visst beløp som gjør at de kan gjennomføre planene sine på polsk side, og så vil de komme tilbake. Det er ikke helt som om de beslutningene om avkastning ble tatt over natten, måned etter måned – forklarer han.
Men uten tvil koronaviruspandemien og reiserestriksjoner bidro til beslutningen om å gi opp «å bo i to land».. – Som bemerket av Jakob Grudzień, for tiden prosjektleder i et av de største renovasjonsselskapene i Norge, som sysselsetter mange polske spesialister fra byggebransjen, var det tilfeller da en vikar Han ble signert for to måneder, «fast i Norge i seks måneder». Dette skyldes selvfølgelig restriksjoner, obligatorisk karantene og andre pandemikrav. Så en mann som vanligvis kom til Norge under prosjektets varighet og deretter reiste hjem og familien til Polen, for så å dukke opp igjen i Skandinavia etter en tid, gikk plutselig glipp av denne muligheten – siterer Wodzikowska.
Merker at Disse ansatte blir oftest nevnt som de som bestemte seg for å bli i Polen. Jakob Grudzień legger til at han personlig kjenner flere som ennå ikke har bestemt seg for å reise tilbake til Norge og jobbe der. Bedriften han jobber for lider under mangel på fagarbeidere.
Magdalena Szczepańska, polsk, grunnlegger av den norske språkskolen Trolltunga, som bodde i Norge i flere år og fortsatt har nær kontakt med landet, innrømmer at vår Landsmenn er bedre utdannet og har definitivt flere muligheter til å lære norsk enn for noen år siden. – Det fører til Byggebransjen oppleves ikke lenger av våre landsmenn som den mest attraktive.
Boprisene øker ikke bare i Norge
I tillegg til koronaviruspandemien, som gjorde det vanskelig å reise mellom Polen og Norge, rettes det også oppmerksomhet mot dette lønn og levekostnader.
Wodzikowska innrømmer at han hører og leser på polske fora at Norge ikke har vært lønnsomt siden hun kom til dette landet, altså siden 2015 De har bodd her i flere dusin år og husker ofte «de gode tidene» da kronekursen tillot mye mer enn i dag. – Faktum er at valutakursen «ikke er slik lenger» og livet i Norge har blitt dyrere. Men mange stresser og gjør det vanligvis til de som blir igjen, at Norge er et rikt land og stadig står øverst på listen for et godt liv. Slike mennesker blir ikke motet av prisøkninger. De verdsetter Norge for helhetlig ytelse, påpeker han.
«Profilen til en pol er i endring»
Polakken innser at fagarbeidere fra Polen er verdsatt og ettertraktet i Norge, men På grunn av mangel på personale jobber norske arbeidsgivere og myndigheter allerede med en strategi for de kommende årene.
Paulinas tilleggsaktivitet er å støtte foreldre som flytter til Norge med barna sine. Han driver en gruppe på Instagram med en venn Skandinaviske barn. – Vi har mange henvendelser. Kontoen vokser i en overraskende hastighet. Profilen til en polak som er interessert i Norge endres. Nå kommer de som er satt ut av politikken i Polen, som ikke er enige i den og med det som skjer i hjemlandet. For dem er kronekursen sekundær, avslutter han.
Hvis ikke Norge, så … norsk
spurte o Nedsatt interesse for å lære norsk ved Gdańsk-skolen i Szczepańska forklarer at det er omvendt. – Interessen er økende og det skyldes at det å kunne dette språket øker sjansene for å få bedre inntjening i Polen. Norske bedrifter investerer i økende grad i landet vårt, setter sitt hovedkontor her og det er ikke nødvendig å flytte nordover for å jobbe i en norsk bedrift. Kort sagt, du kan bli i Polen og tjene mye mer takket være kunnskapen om språket – innrømmer han.
Etter hennes mening, hvis noen bestemmer seg for å jobbe i Norge, åpner landet opp for folk som jobber i medisinsk sektor – Leger, sykepleiere, farmasøyter, fysioterapeuter og lignende.
***
Vil du snakke med forfatteren? Skrive: karolina.walczowska@redakcjaonet.pl
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»