Home » Polens økonomiske bånd med Israel. Milliarder zloty i bakgrunnen

Polens økonomiske bånd med Israel. Milliarder zloty i bakgrunnen

by Gunnar Garfors

Selv om de fleste forbinder Israel med Jerusalem og Vestmuren, er det også en ganske dynamisk utviklingsøkonomi. Teknologi er en av pilarene i den lokale økonomien, og mange internasjonale selskaper har filialer og fabrikker der.

Israel er en «teknologisk avansert fri markedsøkonomi.» Markedstjenester står for rundt en tredjedel av merverdien, og industri for over en femtedel. En stor andel av sysselsettingen innen foredling kommer fra høyteknologiske industrier.Stener spiller en viktig rolle i utenrikshandelen. Det er også viktig i forsvars- og farmasøytisk industri, oppsummerer Eksportkredittforsikringsinstituttet.

Krigen endrer imidlertid mye – blant annet er det planlagt et teknologitoppmøte i Tel Aviv neste uke, hvor Nvidia-sjef Jensen Huang skulle holde en tale. Budtjenesten FedEx har også stanset driften. Men hvilke forbindelser har den polske økonomien til Israel?

Eksporten øker, men importen er ubetydelig

I fjor Produkter fra Polen til en verdi av nesten 4 milliarder PLN ankom Israel – ifølge de siste dataene fra Statistisk sentralbyrå. To kategorier dominerer her: mat og maskiner – de står for over halvparten av all vårt lands eksport til Israel.

Det er ingen mangel på folk som er villige til å gjøre dette i Israel Polsk biff, rørsukker, mineralvann og kullsyreholdig vann. Produkter fra den elektriske maskinindustrien, som: Busser, minibusser og… vaskemaskiner Hjemme og profesjonelt.

Samtidig har handel i den andre retningen mindre verdi. I 2021 Varer verdt 1,6 milliarder PLN ble importert til Polen fra Israel. Det er bare 0,4 prosent. All polsk import. Vi handler hovedsakelig der Deler av gassturbiner, turbojet- og turbopropmotorer. De bidrar også Medisiner og ugressmidler. Spise tok kun 3. plass, det var hovedsakelig avokado, nøtter og plantebaserte produkter.

Israelsk virksomhet i Polen går bra

De siste dataene fra Polens nasjonalbank viser at investorer fra Israel har investert totalt 1 milliard PLN i eiendeler i Polen. Imidlertid er dette beløpet faktisk høyere og anslås å være opptil 5 milliarder dollar. Hvorfor slike forskjeller i estimater?

«Ulike kilder anslår deltakelsen til israelske investorer til mellom 3 og 5 milliarder amerikanske dollar. (Det store flertallet av israelske investorer investerer kapital i Polen gjennom selskaper basert i et tredjeland – hovedsakelig Kypros, Nederland eller USA),» heter det i utviklingsdepartementets rapport.

Hver av oss kjenner israelske selskaper, men ikke alle er klar over dem. En enkel tur til et kjøpesenter er nok – apotek- og apotekkjeden Super-Pharm eller kinokjeden Cinema City er Israels hovedstad.

Apoteker, kinoer og mer…

Super-Pharm-selskapet ble grunnlagt på slutten av 1970-tallet og har hovedkontor i Herzliya, nær Tel Aviv. Polen er det nest største utenlandske markedet for Super-Pharm. Det er for tiden 75 filialer som opererer på Vistula, hovedsakelig i store byer.

Dette er ikke det eneste «helse»-sporet av Israel i Polen. Populære medikamenter: Aviomarin, Hepatil, Flegamina og Vibovit selges av Teva, som også har hovedstad i Midtøsten.

Cinema City-kjeden kom til Polen i 1999 og åpnet sin første kino i Warszawa et år senere. Det er en av de største aktørene på det polske markedet. I Sentral-Europa opererer Cinema City International sine kinoer under merkevaren Cinema City, i Storbritannia og Irland under Picturehouse og Cineworld, mens kinoene i Israel heter Yes Planet og Rav-Chen.

Israelsk kapital kan også finnes i utviklings- og kontorleieindustrien. Dette er selskaper som Ronson, Asbud Piaseczno, Adgar Poland, Shikun&Binui Group og STR International. Det blir også mer og mer synlig i sektoren for fornybar energi. Distributøren av mineralvannet Eden og Dar Natury, som er spesielt populær på kontorer og offentlige anlegg, kommer også fra Israel.

You may also like

Leave a Comment