Home » Polsk ansatt – er han i dårlig mental form?

Polsk ansatt – er han i dårlig mental form?

by Gunnar Garfors

Ifølge en rapport fra Lewiatan Confederation møter polske arbeidere alvorlige psykiske problemer. Problemet er så alvorlig at det ikke kan løses uten systemendringer.

Psykisk helse er grunnlaget for et tilfredsstillende og produktivt liv. I mellomtiden viser forskning fra Institutt for psykiatri og nevrologi at én av fire polakker trenger psykologisk eller psykiatrisk hjelp og mer eller mindre én av to opplever episoder med svekket helse.

Situasjonen er komplisert av det faktum at det i Polen fortsatt er vanskelig å snakke om psykiske helseproblemer og sykdommer som stammer fra psykiske lidelser er fortsatt stigmatisert og er et slags tabu, noe som gjør det til en reell utfordring å håndtere det. Helse psykisk helse i en bredere sosial sammenheng.

Arbeid påvirker sinnstilstanden din

Arbeid fyller en stor del av livene våre, så det er åpenbart at det har stor innvirkning på vår sinnstilstand. Arbeidsforhold og arbeidsglede har en betydelig innvirkning på de ansattes mentale tilstand. Ifølge undersøkelser fra Eurostat Polen rangerer på den europeiske midtbanen for arbeidsglede. Samtidig påpekes det at arbeidstakernes rettigheter jevnlig krenkes i vårt land, noe som sammenlignet med data fra andre land ser ut til å bekrefte viktigheten av å respektere arbeidstakernes rettigheter knyttet til arbeidernes psykiske helse.

Forskning på det europeiske arbeidsmarkedet viser også at det er en sammenheng mellom arbeidstilfredshet og tid brukt på jobb. Lengre jobbe tid, jo større er risikoen for helseproblemer, inkludert psykisk helse. Polakker jobber mye, 30 % av dem bruker mer enn 40 timer i uken på jobb, noe som gir oss det sjette laveste resultatet i Europa. Konsekvensene av å jobbe for lenge er i hvert fall dokumentert av en studie utført på det japanske markedet, som viste at tretthet bidrar like mye til arbeidsulykker som mangel på opplæring eller manglende overholdelse av sikkerhetstiltak.

En følelse av faglig stabilitet er også av stor betydning. Polen er på toppen av landene hvor ansatt de er redde for å miste jobben i løpet av de neste seks månedene. Frykt for å miste jobben blokkerer ens generelle følelse av trygghet og lykke, forstyrrer forholdet til sine kjære, og til og med ens tilbøyelighet til å investere. Det refererer ikke bare til kontraktens type og varighet, men også til den generelle situasjonen på arbeidsmarkedet og helseaspekter. Samtidig er den lave bevisstheten blant ansatte om virkningen av arbeid på helsen bekymringsfull, noe som fører til at mange av dem ser sammenhengen mellom helsen deres og det som er «immateriell» på jobben, for eksempel en følelse av trygghet eller faglig stabilitet .

Psykiske helseproblemer påvirker tilstedeværelse og produktivitet på arbeidsplassen

Året 2020 brakte en eskalering av problemet, men bidro samtidig til å bryte stillheten om polakkenes mentale helse. Det viste seg at en betydelig del av samfunnet levde livet i konstant frykt, følelsen av frykt for å miste jobben økte og som et resultat ble den psykiske helsen til mange mennesker dårligere. Hva verre er, forskning viser at situasjonen ikke har stabilisert seg over tid og fremveksten av påfølgende bølger av pandemien, har tilvenningseffekten ikke fungert. Polakkene vurderte deres velvære dårligere og dårligere, og rangerte nest sist i Europa.

Den forverrede mentale helsen til polakkene er en sosial og økonomisk utfordring. Både fraværet av en arbeidstaker på grunn av sykdom og hans ineffektive tilstedeværelse kan være problematisk for arbeidsgivere. Mens det første av disse fenomenene, kalt fravær, ser ut til å være godt kjent, er det andre, presenteeisme, et ganske nytt konsept og krever en grundig analyse. Men det er allerede kjent at folk som jobber mens de er syke er mindre produktive, produktiviteten reduseres, de utfører oppgavene mindre nøyaktig, de gjør feil oftere og de kan også sette andre i fare. Det er vanskelig å vurdere omfanget av dette fenomenet, men forskning viser at tapt produktivitet rammer flertallet av arbeidstakere med psykiske lidelser.

Man bør også tenke på gråsonen som ikke er synlig i statistikk og forskning. Noen pasienter velger ikke å sykemeldes og bruker det til dette formålet ferie, og dermed frata deg ikke-arbeidsdager beregnet på klassisk fritid. Dette senker igjen motivasjonen deres og påvirker deres mentale tilstand. Og slik slutter en spiral med sviktende mental helse.

Nødvendige systemendringer og felles ansvar for politikere og arbeidsgivere

Forverringen av den mentale tilstanden til polakkene er nesten udiskutabel. Dette bekreftes av både internasjonale data og vår innenlandske statistikk, for eksempel fra Trygdeetaten. Den resulterende manglende evnen til å arbeide og nærvær med redusert produktivitet er ikke bare en sosial belastning, men også en reell kostnad som arbeidsgivere må bære. Å omdefinere systemet er en økonomisk og politisk utfordring, et felles ansvar for arbeidsgivere og politikere.

Politikere er ansvarlige for tilgang til helsetjenester, og det er virkelig dårlig for oss. Ifølge OECD kommer Polen sist når det gjelder antall leger per 1000 innbyggere. Det er nok å si at i 2017 i Østerrike, toppen av rangeringen, var det én lege for hver 185 pasient, mens det i Polen var én lege for hver 416 personer.

Kvinner har høyere risiko for psykiske lidelser

Kvinner har mer enn dobbelt så stor risiko for å få psykiske lidelser. Dette gjelder særlig kvinner som ikke er yrkesaktive og som under påvirkning av byrdene ved husholdning og omsorg for pårørende trekker seg sosialt tilbake og bestemmer seg for ikke å gå tilbake i arbeid. En omfattende intervensjon rettet mot å nå ut til inaktive kvinner er nødvendig. Fylkesarbeidskontorene kan gi bred tilgang til støtte, men dette krever systemendring da disse kontorene i dag hovedsakelig henvender seg til de som ikke ønsker å finne arbeid og registrering Du må skaffe deg en tittel forsikring.

Arbeidsplassen, som en av hovedårsakene til psykiske problemer, utgjør en alvorlig utfordring for arbeidsgivere. Det er åpenbart at arbeidsgiver ikke vil erstatte helsesystemet, men han kan aktivt delta i den bredt forstått forebygging. Forebyggende tiltak bør ta hensyn til polakkenes lave bevissthet om trusler mot psykisk helse, stigma og undervurdering av betydningen av psykiske helseproblemer.

Psykisk helse ved kontroller eller ledelseskontroll

En løsning i denne situasjonen vil være bedriftshelsesjekker. Dette ville tvinge å overvinne følelsen av sosial skam forbundet med å oppsøke en psykolog eller psykiater og ville være et element i å forebygge mer alvorlige psykiske lidelser. En annen løsning kan være å legge til spørsmål om trivsel eller psykisk helse i spørreskjemaet for ledelseskontroll eller selvevaluering. Dette vil tillate oss å vurdere situasjonen ordentlig og iverksette passende forebyggende tiltak.

Rapporten er utarbeidet som en del av prosjektet «Strengthening Social Dialogue in Poland – A Model for Initiating Social Dialogue by Employers», finansiert av Norge gjennom Norske fond 2014-2021 under Social Dialogue – Decent Work-programmet.

I prosjektet gjennomfører vi aktiviteter som styrker sosial dialog på nasjonalt og regionalt nivå. Et av fokuspunktene for vår aktivitet er legalisering av opphold og ansettelse av utlendinger. Prosjektet gjennomfører også aktiviteter for å sette i gang sosial dialog på europeisk og regionalt nivå om viktige spørsmål innen anstendig arbeid, balanse mellom arbeid og privatliv og forbedring av kvinners situasjon på arbeidsplassen.

You may also like

Leave a Comment