Home » Polske prester valfartet på Olavsveien i Norge. «Det er vanskelig å møte folk der»

Polske prester valfartet på Olavsveien i Norge. «Det er vanskelig å møte folk der»

by Connie Nielsen

– Da vi nådde Trondheim, røpet vår venn for oss at vi var prester. Fruen ble svært overrasket over at tre unge prester kom hit til fots fra Stiklestad. Det var et virkelig stort sjokk for henne, sier far. Paweł Kłys, sammen med to kolleger – far Tomasz Liszewski og p. Przemysław Kansy, foretok en pilegrimsreise på helgenens vei. Olaf i Norge.

Piotr Kosiarski: Om Camino de Santiago, den berømte Jakub-veien til St. James, har sikkert alle hørt den. De færreste vet imidlertid at det i Norge – midt i skandinaviske landskap – finnes en lite kjent, men like interessant St. Olaf.

Paweł Kłys: Om de helliges vei Jeg lærte om Olaf fra to kilder. Jeg hørte først om det fra søsteren min, som hadde foretatt flere pilegrimsreiser til Santiago de Compostela og Assisi tidligere. Hun fortalte meg at det er en veldig interessant pilegrimsvei i Norge. Hun på sin side lærte om det fra Lucyna Szomburgs bok «Which Way to You, Olaf», den eneste publikasjonen om denne stien, som også er en pilegrimsdagbok.

Hvis du vil se blogger fra pilegrimsreisen langs veien til St. Olaf i Norge, klikk snarvei!

Den andre kilden til kunnskap om de helliges vei. Olaf var kurskollegaen min – Tomasz Liszewski, som slo ham i fjor og ønsket å oppleve det igjen. Han fortalte meg om ideen sin og sammen med sin tredje venn, Fr. Przemysław Kansy, vi er på vei.

Foto. Arkivene til p. Paweł Kłys

Helliges vei Olaf – i likhet med Jakobsveien – har mange grener som til slutt knytter seg til Trondheim, helgenens gravsted. Olaf. Noen ruter går til og med fra Danmark og Sverige.

– Pilegrimsreise til helgenens grav. Olaf begynte veldig tidlig, kort tid etter sin død i 1030, og varte til reformasjonen. Den katolske katedralen gikk deretter i hendene på protestantene og kulten til St. Olav ble utslettet, det samme var pilegrimsreisen til graven hans. Det var først i 1993 at norske myndigheter kom til at denne ruten kunne fornyes. Den gang var veiene som utgjør dagens Helgensti merket ut. Olaf.

Vi valfartet fra Stiklestad, hvor helgenen døde. Olaf.

Under pilegrimsreisen ble du inspirert av helgenskikkelsen. Olaf?

– Hver dag feiret vi eukaristien og påkalte hans forbønn.

Olaf II Haraldsson er ikke bare en helgen for den katolske kirke, men også skytshelgen for Norge. Han var deres konge i tider da det fortsatt var delvis hedensk. Den hellige Olav ga sitt liv fordi hans store ønske var kristningen av Norge og dets forening. Så vi kan si at St. Olaf er for nordmenn det Mieszko er for oss. Selv om Olaf II Haraldsson er en helgen i den katolske kirke, har protestantiske brødre som ikke anerkjenner helgener stor respekt og takknemlighet for ham.

Foto. Arkivene til p. Paweł Kłys

Pilegrimsreise på Olavsveien, man møter ikke mange mennesker.

– Riktig. Dette er en veldig sjelden sti og det er vanskelig å møte folk der. Selv om noen valfarter dit, er de så langt unna oss at vi neppe møter dem.

Vi rakk bare å møte to kvinner som skulle i motsatt retning – de startet i Trondheim og dro nordover. Under en kort samtale spurte jeg om de var katolske. Siden de nektet for det, spurte jeg dem hvorfor de dro på pilegrimsreiser. Da svarte en av dem at turen deres var rent turistmessig. Hun foretok tidligere en lignende «pilegrimsreise» til Santiago de Compostela. Det var overraskende for meg.

Man må imidlertid innrømme at protestanter er fordomsfrie. Dette ga pilegrimsvandringen vår en økumenisk dimensjon – vi tilbrakte en av overnattingene i Markabygda i samfunnshuset, som lå like ved kirken på motsatt side av gaten.

Har du innrømmet overfor noen at du er en polsk prest?

– I fotsporene til St. Olav, som i tilfellet med Jakobsveien. James, pilegrimer har pass som de stempler underveis. Da vi kom til Trondheim og fremviste passene for verifisering, avslørte vennen vår at vi var prester. Fruen ble svært overrasket over at tre unge prester kom hit til fots fra Stiklestad. Det var et virkelig stort sjokk for henne.

Hvordan ser infrastrukturen til St. Trail ut? Olaf?

– Infrastruktur av St. Trail Olafs hus er hovedsakelig hytter eller rom som ligger på vertskapets gårder eller hus. Pilegrimer er vanligvis utstyrt med et bad, en liten kjøkkenkrok og senger, som kan brukes etter avtale. Overnatting på et slikt sted har alltid en viss pris, hvor mye avhenger for eksempel av om frokost, sengetøy, seng eller bare gulvet er inkludert.

Kan du reise på pilegrimsreise i Norge på budsjett?

– På veien møtte vi en pilegrim, trolig fra Tyskland, som reiste en mye lengre rute enn oss og som sov i telt. Forfatteren av den ovennevnte boken «Hvilken vei til deg, Olaf» dro også på pilegrimsreise med telt i rundt 30 dager. Dette gjør en pilegrimsreise med lavt budsjett mulig. Imidlertid er det kjent at når en person er sliten etter en dag med fotturer, drømmer han om å vaske og sove.

Norge er dessverre et dyrt land. Selvfølgelig kan du ta med deg matvarer som ikke er lett bedervelige fra Polen, men husk at de vil være en ekstra belastning og ta opp plass i bagasjen.

Foto. Arkivene til p. Paweł Kłys

Og for en pilegrimsreise er det bedre å pakke minimalistisk.

– Definitivt ja. Etter å ha lagt oss til for natten begynte vi å vaske så klærne kunne tørke dagen etter. Norge er et ganske kaldt land. Selvfølgelig var det dager da jeg brukte korte ermer og shorts, men temperaturene var generelt ikke høye. Det er derfor verdt å ta med seg skifte av undertøy, en hurtigtørkende T-skjorte og bukse samt softshell.

Pilgrimsferd på St. Olavs vei krysser du fjell og sumper, ofte over bratt terreng. Derfor trenger du gode trekkingsko – høye eller lave, men definitivt med en spesiell såle. Du må være forberedt på vanskelig terreng.

Hvor lenge varte pilegrimsreisen din?

– Nøyaktig en uke. Det er nøyaktig 140 kilometer mellom Stiklestad og Trondheim. Dette er imidlertid et estimat, for når man kommer til merkingen og det teoretisk sett ville vært planlagt en overnatting, viser det seg plutselig at det fortsatt er noen kilometer igjen. Så når jeg sier at vi løp over 100 miles, skal jeg ikke lyve.

Vi gikk løypa i slutten av juni/juli. I Skandinavia er det «hvite netter» og det blir ikke mørkt. Så hvis vi legger av gårde i løpet av dagen, kommer vi garantert til overnattingsstedet i løpet av dagen (latter).

På veien passerer du et fantastisk landskap.

– Ja, men det er helt annerledes enn det vi kjenner fra Polen. På strekningen fra Stiklestad til Trondheim kom vi ikke over noen helligdommer i veikanten. Hvis det var en kirke, var den vanligvis protestantisk og hadde ikke et kors i tårnet. Det var en stige, det var et hjul… men ikke noe kors. Jeg savnet det polske hellige rommet – gatekors, klokkeringing.

Skandinavisk natur er imidlertid virkelig fantastisk. På veien passerer du fantastiske landskap. Mesteparten av tiden går du i midten av ingensteds. Det er ikke mange butikker og hus. Og de vi så var pene og velstelte, plenene var trimmet. Hvert trinn var rent og sterilt.

Foto. Arkivene til p. Paweł Kłys

Etter å ha kommet til Trondheim opplevde du skuffelse etterfulgt av en positiv overraskelse.

Da vi besøkte St. Olafs katedral – en vakker steinbygning – viste det seg at bak alteret er det kun en symbolsk grav for Norges skytshelgen og det er ikke kjent nøyaktig hvor han ble gravlagt. Opprinnelig lå kroppen hans i en sølvkiste i katedralen. Men under krigen ble den flyttet andre steder. Heldigvis viste det seg at rett over gaten, i den katolske katedralen, ligger relikviene etter Norges skytshelgen. Faktisk valfarter man til St. Olaf, som er fysisk til stede i sidealteret til det katolske tempelet. Jeg tror dette er viktig for katolikker. For meg var det en stor glede etter en stor skuffelse. Selvfølgelig vet vi at vi ofrer vår pilegrimsreise til Herren Jesus, mens den hellige Olaf følger oss, går vi til ham for å tilbe hans relikvier, og dermed til Gud.

Fru Paweł Kłys – Prest for erkebispedømmet i Łódź.

You may also like

Leave a Comment