Home » President Duda på en konferanse i München. Viktige møter!

President Duda på en konferanse i München. Viktige møter!

by Gunnar Garfors

President Andrzej Duda vil møte Norges statsminister og den valgte presidenten i Tsjekkia under sitt besøk i München lørdag. Konteksten for samtalene er klar – dette er sikkerhetsspørsmål, samarbeid med Norge og Tsjekkia er viktig på dette området – sa lederen av presidentkontoret BPM Marcin Przydacz.

På en pressekonferanse i München påpekte lederen av presidentkontoret for internasjonale anliggender at president Andrzej Duda under sitt besøk på den 59. sikkerhetskonferansen i München vil møte blant andre den valgte presidenten i Tsjekkia Peter Pavel og statsministeren. Norges minister Jonas Gahr-butikk.

nøkkelsaker

Konteksten for disse samtalene er åpenbart klar – det handler om sikkerhetsspørsmål, inkludert energisikkerhet – både Tsjekkia og Norge er svært viktige partnere for oss i denne sammenhengen. Tsjekkerne er også svært involvert i Russlands avskrekkingspolitikk, blant annet gjennom støtte til Ukraina. Norge er på sin side en viktig partner i energisektoren

Przydacz stresset.

Han la til: «Takket være gode beslutninger tatt de siste årene har vi klart å diversifisere gassforsyningen til Polen fullt ut, som samarbeidet med Norge er det beste eksemplet på.»

Vi vil snakke om hvordan vi kan utdype denne diversifiseringen ytterligere på de europeiske markedene, slik at det er så lite russisk gass og olje på de europeiske markedene som mulig. Alt dette er selvsagt knyttet til et forsøk på å bli uavhengig av Moskvas politiske aktiviteter. Det siste året har vært et stort skritt når det gjelder Europas energisikkerhet

kunngjorde statsministeren.

President Duda har deltatt på den 59. sikkerhetskonferansen i München siden fredag. Ved ankomst møtte han kansler Olaf Scholz og Frankrikes president Emmanuel Macron som en del av Weimar-triangelet.

Betydningen av Ukrainas kamp

Ukraina må vinne denne krigen for at europeiske verdier og internasjonal lov skal bli respektert igjen, sa lederen av presidentens internasjonale politikkkontor, Marcin Przydacz, og refererte til fredagens Weimar Triangle-møte i München med deltakelse av president Andrzej You der.

Fredag ​​kveld møtte president Andrzej Duda kansler Olaf Scholz og Frankrikes president Emmanuel Macron som en del av Weimar-triangelet.

Som Przydacz sa under lørdagens konferanse, var fredagens møte rettet mot å «arbeide ut felles posisjoner – der vi er forent i mange utenrikspolitiske spørsmål».

Przydacz påpekte at siden det siste lignende møtet i Berlin i februar i fjor, har den internasjonale situasjonen endret seg totalt.

President Duda sa: «Det er ingen vei tilbake til denne verden. Det kan ikke være noen tilbakevending til å gjøre forretninger med Russland, det kan ikke være noen tilbakevending til å anerkjenne dagens nykeiserlige, nykoloniale Russland som en samtalepartner.

bemerket Przydacz.

Som han påpekte, tok fredagens diskusjon i Weimar-triangelet mellom partnere og allierte sikkerhetsutfordringer – «hvordan oppnå fred og stabilitet i fremtiden». Som Przydacz rapporterte, er alle partnere enige om at «Ukraina må vinne denne krigen slik at europeiske verdier og internasjonal lov blir respektert igjen.»

Som han la til, tok fredagens samtaler også for seg årsakene eller mulige feil som oppsto fra spesifikke beslutninger tatt i tidligere år som har ført til ustabilitet øst for våre grenser.

Som polsk side håper vi at mange av våre vesteuropeiske partnere også vil trekke sine egne konklusjoner fra historien de siste årene

sa Przydacz.

Vestlig støtte til Ukraina som sliter er svært viktig i dag

han la merke til. Han understreket at det å opprettholde euro-atlantisk enhet var en like viktig sak.

Przydacz la til at lederne også diskuterte samarbeid innen EU – «samarbeidsområder og mulige handlinger til fordel for andre land».

Som han rapporterte, varte den «lange, produktive samtalen» mer enn 2,5 timer.

LES OGSÅ:

— Duda-Macron-Scholz-møte: «Drømmer har blitt knust om at forholdet til Russland kan løses»; «Vi må hjelpe Ukraina.» VIDEO

— Statsminister Morawiecki: I dag snakker den frie verden med én stemme «fritt Ukraina». Vesten og NATO må gjøre alt som trengs for å vinne

gah/PAP

You may also like

Leave a Comment