90 prosent av oljen som skal strømme inn i Orlens raffineri vil komme fra en annen retning enn Russland, meldte Daniel Obajtek, administrerende direktør i PKN Orlen, onsdag. Han varslet også etableringen av et gruveselskap i Polen og ett i Norge fra datterselskapene så snart som mulig.
Daniel Obajtek understreket på TVP Info onsdag kveld at «det er ingen statssikkerhet uten gass, ingen statssikkerhet uten olje og olje fra en annen retning (enn fra Russland – PAP)».
«Vi har allerede oppnådd 70 % diversifisering av oljeforsyningen til Polen. Nå går neste kontrakt med russerne ut i januar, så 90 % av oljen som vi skal bruke i våre raffinerier kommer fra en annen retning Russland, men forberedelsene tok 5-6 år», sa sjefen for Orlen.
Obajtek la til at selskapet nå må oppnå interne synergier.
«Vi har fått mange synergier gjennom oppkjøpet av Energa Group. I Lotos tilfelle fikk vi mange synergier, for eksempel med sentralisering av innkjøp av råolje. Nå er spørsmålet om datterselskapene. I Polen må vi starte et gruveselskap. Det kan ikke passe at vi i dag har tre gruveselskaper – Lotos, Orlen og PGNiG. Et gruveselskap vil bli etablert så snart som mulig i Polen og et selskap i Norge, som garantert vil garantere oss større økonomiske utgifter til gruvedrift i Polen, også til bygging av logistikk og lager, men også mer gruvedrift i utlandet, som vil sikre våre sikkerhet vil sikre,» sa presidenten i Orlen.
I begynnelsen av november rapporterte Obajtek at representanter for Orlen Group og Saudi Aramco (PAP – en arabisk oljemagnat som forsyner over 10 prosent av verdens oljebehov) diskuterer oljeforsyninger til regionen vår og utsiktene for petrokjemisk utvikling.
30. november kunngjorde Orlen at de beholdt 70 prosent i transaksjonen som ble fullført med Saudi Aramco. Andel i raffineriet i Gdańsk med en total behandlingskapasitet på 210.000. Fat per dag kjøper Aramco 30 prosent. Interesse for raffineriet, 100 prosent. Engros og 50 prosent. Deltakelser innen jetdrivstoff i BP Europa SE, som opererer på 7 flyplasser i Polen.
Det ble også kunngjort at PKN Orlen og Aramco implementerer en avtale der Aramco skal levere råvaren som dekker ca. 45 prosent. etterspørselen etter råolje til Orlen Group.
I juni forbød EU import av raffinerte petroleumsprodukter fra Russland sjøveien fra februar 2023 og råolje fra 5. desember i år. Sanksjoner gjelder for nesten 90 prosent. Oljeimport fra Russland til Europa. I begynnelsen av desember trådte pristaket for russisk olje til sjøs på 60 amerikanske dollar i kraft som EU, G7 og Australia ble enige om. per fat. Restriksjonene skal gjøre det vanskeligere for Russland å finansiere krigen i Ukraina og samtidig holde den globale tilførselen av dette råstoffet stabilt.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»