Home » President von Orlen: Etter 1. januar vil drivstoffprisene være på samme nivå som de er nå

President von Orlen: Etter 1. januar vil drivstoffprisene være på samme nivå som de er nå

by Gunnar Garfors

Drivstoffprisene på Orlen bensinstasjoner vil etter 1. januar, det vil si etter momsøkningen, ligge på samme nivå som nå, forsikret Daniel Obajtek, administrerende direktør i PKN Orlen, onsdag. Gruppesjefen ble spurt på TVP Info om utviklingen i drivstoffprisene på konsernets bensinstasjoner etter at momsen på drivstoff øker til 23 % fra 1. januar.

– MVA-refusjonen, i følge avgjørelsen fra EU-kommisjonen, skal ikke ha noen vesentlig innvirkning på drivstoffet ved våre bensinstasjoner. Vi vil gjøre alt vi kan for å holde disse drivstoffprisene på lignende nivåer, og vi vil holde vårt ord, sa Obajtek.

Som han forklarte, bortsett fra det, stabiliserer situasjonen seg, zlotyen styrker seg og oljeprisen svinger mellom 80 og 90 dollar per fat. Lederen for Orlen minnet om at bekymringen fra Płock fusjonerte med Lotos. Andelen av grossistmarkedet ble også økt. – Vi har oppnådd noen synergier. Vi har stabile oljeforsyninger ikke bare til Polen, men til hele regionen. I dag kan vi fortelle polakkene at disse prisene vil være stabile, og vi vil gjøre alt for å sikre at disse prisene forblir på samme nivå, la han til.

Lederen for Orlen understreket også at drivstoffprisene i Polen er blant de laveste i Europa.

Daniel Obajtek advarte mot panikk før slutten av året og oppfordret til å bruke Orlen-stasjonen normalt, det vil si ved behov.

90. PROSENT OLJE UTENFOR RUSSLAND

Daniel Obajtek understreket på TVP Info onsdag kveld at «det er ingen statssikkerhet uten gass, ingen statssikkerhet uten olje og olje fra en annen retning (unntatt fra Russland – PAP)».

– Vi har allerede nådd 70 prosent. Diversifisering av oljeforsyninger til Polen. Nå går neste kontrakt ut i januar med russen, altså 90 prosent. av råoljen som vi skal bruke i våre raffinerier kommer fra en annen retning enn Russland, men dette krevde 5-6 års forberedelse – sa sjefen for Orlen.

Obajtek la til at selskapet nå må oppnå interne synergier.

– Vi har fått mange synergier gjennom oppkjøpet av Energa-konsernet. Vi har oppnådd mange synergier i Lotos, for eksempel med sentralisering av innkjøp av råolje. Nå til datterselskapene. I Polen må vi starte et gruveselskap. Det kan ikke passe at vi i dag har tre gruveselskaper – Lotos, Orlen og PGNiG. Det skal etableres et gruveselskap i Polen og et selskap i Norge så snart som mulig, noe som garantert vil garantere oss større økonomiske utgifter til gruvedrift i Polen, for eksempel til bygging av logistikk og lager, men også større utvinning utenfor landet hva vil sikre vår sikkerhet – sa han president i Orlen.

I begynnelsen av november rapporterte Obajtek at representanter for Orlen Group og Saudi Aramco (PAP – en arabisk oljemagnat som forsyner over 10 prosent av verdens oljebehov) diskuterte råoljeforsyninger til vår region og utsikter for utvikling av råolje petrokjemikalier.

AKSJER I GDAŃSK REFINERI

30. november kunngjorde Orlen at de beholdt 70 prosent i transaksjonen som ble fullført med Saudi Aramco. Andel i raffineriet i Gdańsk med en total behandlingskapasitet på 210.000. Fat per dag kjøper Aramco 30 prosent. Interesse for raffineriet, 100 prosent. Engros og 50 prosent. Deltakelser innen jetdrivstoff i BP Europa SE, som opererer på 7 flyplasser i Polen.

Det ble også kunngjort at PKN Orlen og Aramco implementerer en avtale der Aramco skal levere råvaren som dekker ca. 45 prosent. etterspørselen etter råolje til Orlen-gruppen.

I juni forbød EU import av raffinerte petroleumsprodukter fra Russland sjøveien fra februar 2023 og råolje fra 5. desember i år. Sanksjoner gjelder for nesten 90 prosent. Oljeimport fra Russland til Europa. I begynnelsen av desember trådte pristaket på russisk olje til sjøs på 60 amerikanske dollar som EU, G7 og Australia ble enige om, i kraft. per fat. Restriksjonene skal gjøre det vanskeligere for Russland å finansiere krigen i Ukraina og samtidig holde den globale tilførselen av dette råstoffet stabilt.

PAP/mm

You may also like

Leave a Comment