Å se serier og filmer på nett er en del av hverdagen vår – her sendes nyheter fra tv og kino. Men hva med radioprogrammer? Jeg tror at radio i dag ikke kan eksistere uten podcaster.
Jeg hører fortsatt ofte på radio. Jeg henter dem i bilen på klassisk vis, hjemme mest via Internett, også etter en tilsvarende kommando over høyttaleren. En dose ukjent musikk med litt kommentarer, verdensnyheter og trivia om emner jeg sannsynligvis ikke ville utforsket på egenhånd. Det er noe fengslende med dette for det meste ensidige forholdet – mellom moderator og publikum. Bevisstheten om at det er en ekte person på den andre siden og at musikken ikke er arrangert i henhold til algoritmer (selv om det noen ganger sannsynligvis er det).
Podcast-sendinger er et must
Sendinger, reportasjer og intervjuer har alltid vært en merverdi av radio. Det største problemet var imidlertid tilgjengeligheten deres: Ved å sende til bestemte tider på bestemte dager ble de ofte unnvikende, og å dele opp programmet i deler mellom flere sanger forlenger helheten, noe som ikke nødvendigvis gagner planene våre. Det var ofte umulig å finne disse programmene, for selv om de fant veien til kringkasterens nettside, skjedde det sjelden på en ryddig måte, med passende beskrivelse og i passende format/spiller. For mange år siden delte amerikanske radiostasjoner villig sine programmer i form av podcaster (det var da jeg begynte å høre på dem), og en tid senere begynte det å skje i Polen også. Takket være dette har jeg vært i stand til å holde tritt med disse programmene i min favoritt podcasting-applikasjon også. Dessverre er en slik praksis ikke normen, og dessuten har enkelte kanaler sluttet å legge til nye episoder, opplevd lange forsinkelser og/eller har forsvunnet helt fra tilbudet.
Polske kringkastere kan gjøre det
Til tross for dens økende popularitet ignorerer mange radiostasjoner denne metoden for å distribuere eget innhold, men det finnes eksempler på hvordan det skal se ut. Den relativt nylanserte Radio 357 er et eksempel her, og nykommerne og RMF Classic følger i fotsporene (selv om det i sistnevnte tilfelle bare er begynnelsen). Og la oss ikke glemme forgjengeren, det vil si TOK FM, som allerede hadde applikasjons- og abonnementsmodellen. På den ene siden blir antallet abonnementer som må betales hver måned for å se, lytte, spille og lese uutholdelig, men hvis vi faktisk roterer og betaler for det vi faktisk bruker, så … er det bra at vi gjør det så har mange valg.
Radiosendinger eller møter med interessante gjester er ofte en kilde til gode historier, interessante fakta, pålitelige rapporter osv. Slike samtaler, så vel som sendinger, er noe helt annet enn TV-serier eller TV-serier eller dokumenter laget for VOD. Synd mange av dem forsvinner i dypet av arkivene, så podcaster er en fin mulighet for både eldre og aktuelt materiale. Ja, vi er vant til at mye, om ikke nesten alt, er gratis, men jeg vil være villig til å betale for riktig kvalitet. Mengden må selvsagt være tilpasset mengde og volum innhold, men distribusjonsmetoden må også være hensiktsmessig.
Paywall for podcaster fra Apple – en idé for orden og bekvemmelighet?
Apple introduserte muligheten til å legge til betalt innhold i Podcasts-appen for en tid siden, og dette programmet fungerer allerede i USA – vi abonnerer på spesifikke spor i en app, så det er veldig, veldig praktisk. Vi lager dedikerte applikasjoner som dupliserer rollene deres og som også er underutviklet på noen måter. Hvis Apple åpner en plattform med betalte podcaster, vil jeg gjerne se polske programmer bak betalingsmuren i katalogen deres, fordi det bare ville være mye mer praktisk. Det vil også skille podcast-markedet fra VOD-industrien, der hver plattform har sitt eget applikasjonsøkosystem. I de fleste situasjoner resulterer ikke dette i ekstra brukerfordeler (ingen eksklusive funksjoner eller tilleggsinnhold tilbys), så du kan like gjerne bruke én spiller til alt.
Mange TV-kanaler er fortsatt avhengige av tilstedeværelsen av TV-operatører som tilbys, men vi snakker hovedsakelig om programmer der timeplanen er fylt med repetisjoner av kjente titler. Andre merker opererer alene eller sammen med andre på nettet takket være VOD-plattformer, som gjør dem gjenkjennelige og populære. Det er likt med radio, for tilstedeværelsen på nett i form av stream er én ting, muligheten til å dele interessant materiale med en lenke til episoden er noe helt annet. Og må sistnevnte bare være mer.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»