Home » «Raketten» til 15-20 milliarder euro er i anmarsj

«Raketten» til 15-20 milliarder euro er i anmarsj

by Peter Østbye

Bør vi investere mer i verdensrommet gjennom European Space Agency (ESA) eller vil det tvert imot bli vanskelig gitt energikrisen, inflasjonen og hvordan man skal håndtere ukrainske flyktninger? «Jeg må bevege meg mellom disse to fremtidsvisjonene til European Space Agency, som medlemmene våre motsetter meg,» forklarer ESA-direktør Josef Aschbacher, i det lille rommet som er satt opp for sitt besøk på toppen av Luxexpo The Kasten.

Etter en rekord på nesten 15 milliarder euro i 2019, vil forhandlingene gradvis gå den tunge veien frem til ESAs ministermøte 22.–23. november i Paris med et beløp som trolig vil være relativt likt. Hvis Europa skal fortsette å håpe på å konkurrere med det amerikanske trollet og dets 43 milliarder dollar, trenger det ressurser som settes direkte i drift … «og betales tilbake på neste euro» til medlemslandene, gjentar han, og det samme gjør økonomiminister Franz Fayot (LSAP), hadde gjort det før ham under pressekonferansen.

Etter en pressekonferanse for å markere lanseringen av den fjerde utgaven av Space Resources Week og hans tale, understreket østerrikeren at prosjektene han vil «selge» til de 22 medlemslandene i byrået er i ferd med å bli ferdigstilt. Han minner om at «den franske presidenten Emmanuel Macron brakte mye til diskusjonene, særlig gjennom sin 45-minutters tale i februar», sier han, uten å ville kommentere sin fremtidige statsministers alternativer.

Finansiering a la carte

I november vil det være nødvendig å helliggjøre samtalene som holdes lenge i forveien. Generaldirektøren og hans team identifiserer prioriteringer og prosjekter og finansieringsbehovene til disse prosjektene. Hvis omtrent 20 % av midlene brukes til å drive ESA, er de andre 80 % à la carte. Det er opp til hvert enkelt medlemsland hvor mye de er villige til å bruke på hvilket prosjekt, inkludert Storbritannia, Sveits og Norge.

Tusen av disse prosjektene anses som prioriterte og essensielle, ytterligere tusen som sekundære, men mange henger sammen. Litt som å kjøpe en bil og reklamebrosjyren berømmer «appell» av visse alternativer.

Iført en blå dress på en hvit skjorte med ermer brodert med initialene, sokker i ESA-farger, har Mr. Aschbacher satt seg i oppgave å forbedre markedsføringen av europeiske produkter og tjenester. «NASA har brukt milliarder av dollar siden 2003 på å drive suksessen til Space X. ESA har også forpliktet milliarder til ArianeSpace. Men det amerikanske byrået sendte også sine eksperter til Elon Musks selskap… I dag har vi tre tyske mikro-launchere, to spanske osv.

Investorer bidrar til å utvikle akseleratorer

Og mens 12 milliarder dollar ble investert av VC-er og andre fagfolk, bidro investorer i Europa med bare 600 millioner euro. «Vi jobber også med privat finansiering», forklarer direktøren for ESA. «Inntil nå har VCs spurt oss hva vi skal se på, og vi har signert med noen få avtaler for å finansiere økosystemet vårt. Ytterligere avtaler er under diskusjon, for eksempel med Den europeiske investeringsbanken.

Møtet i Toulouse var også en mulighet til å formalisere fødselen til tre akseleratorer:

– «Space for a green future» ønsker å bruke data fra jordobservasjonssatellitter for å støtte Europa i klimabeskyttelse og for å støtte utviklingen av en bærekraftig økonomi – CO2-nøytral innen 2050. Jordobservasjon og dens mange muligheter er favorittemnet i President sa mandag i Luxembourg;

– «Rask og motstandsdyktig kriserespons» har som mål å forbedre bruken av romdata, kognitiv cloud computing og intelligent romsammenkobling for å støtte kriseledere på jorden;

– «Space Asset Protection» vil bidra til å forhindre skade på Europas rominfrastruktur og unngå forstyrrelser av infrastruktur som er avgjørende for økonomien, som strømforsyninger og kommunikasjonsforbindelser, på grunn av værforhold i rommet.

«I Europa har vi alltid vært oppdagelsesreisende, blant de gamle grekerne, blant romerne, under renessansen. Det gjorde oss rike. Ikke bare økonomisk, men også kulturelt, intellektuelt, med tanke på vår sinnstilstand. Den neste grensen er verdensrommet,» sa han, før han ønsket velkommen til Luxembourg, som bruker mest per innbygger (€118), men som investerer i den uunngåelige kraftbyggingen av romutforskning, sier han.

«Romressurser kan være et redskap for å stimulere innovasjon på jorden og finne nye måter å takle globale utfordringer på,» erklærte ministeren på scenen da han åpnet denne fjerde utgaven av en konferanse som samler mer enn 1000 mennesker på tre viljedager, for det meste langveisfra. .

En kunnskapsplattform fra Escric

Pressekonferansen var også muligheten for den nye direktøren for European Space Resources Innovation Center (Esric), Kathryn Hadler, til å kunngjøre lanseringen av
en kunnskapsdelingsplattform for dette fellesskapet som inkluderer nesten 1000 vitenskapelige publikasjoner
. Plattformen ble utviklet av List og kan dupliseres i andre forskningsområder.

Hadler nevnte også de første fem oppstartsselskapene som er valgt ut til Esric Start-Up Support Program, som vil ta scenen onsdag 4. mai:
Astroport romteknologi
– som signerte sin
første kontrakt med NASA
for nesten et år siden –
anisoprint
,
Advent Interstellar
,
fire poeng
og
Orbit resirkulering
.

Nok til å gi substans til Étienne Schneiders løfte – overtatt av Franz Fayot – om å fortsette å bringe virksomheten til Luxembourg. Fra 30 bedrifter og 800 ansatte (hovedsakelig ved SES) i 2018, har denne divisjonen vokst til 70 bedrifter og 1300 ansatte i dag, ifølge departementet.

Space Resources Week fortsetter onsdag og torsdag.
Programmet for konferansene og rundebordene finner du på denne adressen
.

You may also like

Leave a Comment