Home » Rettsstaten på retrett. Rettsstaten 2022 | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW-nyheter på polsk | DW

Rettsstaten på retrett. Rettsstaten 2022 | Tyskland – aktuell tysk politikk. DW-nyheter på polsk | DW

by Gabriel Scott

Det er kveld, fjernsynet er på. Plutselig dukker det opp væpnede menn i døren. De bryter seg inn, de gjennomsøker huset. De er politifolk og sivile soldater. De tar med seg familiens sønn og kusinen og kjører av gårde i en minibuss uten bilskilt.

Remmy Bahati

Det er nettopp dette som skjedde med familien hennes i Fort Portal i det vestlige Uganda i begynnelsen av oktober, sier den ugandiske journalisten Remma Bahati. – Vi ventet 48 timer – sier DW Bahati, som bor i USA. – Dersom noen har begått en forbrytelse, skal en tiltale komme retten innen 48 timer i følge loven. Men det skjedde bare ikke.

Bahati mener den ugandiske regjeringen hevner seg på henne ved å kidnappe henne. «Jeg undersøkte noen historier som regjeringen ikke likte», sier han, og refererer for eksempel til det kontroversielle rørledningsprosjektet.

Rettsstatsrangering: Hva forfatterne studerer

Journalistens historie er et eksempel på maktmisbruk, brudd på grunnleggende rettigheter og mangelfull funksjon av strafferettssystemet. Kort sagt: Uganda har ingen rettsstat. 2022 Rule of Law Ranking bekrefter at situasjonen i Uganda er dårlig i denne forbindelse. Uganda er på 128. plass av 140 land som er undersøkt. Særlig mangelen på beskyttelse av grunnleggende rettigheter og utbredt korrupsjon trekker landet ned i rangeringen.

Siden 2009 har World Justice Project målt utviklingen av rettsstaten over hele verden ved hjelp av åtte faktorer. Årets utgave samlet inn data fra over 154 000. husholdninger og 3,6 000 advokater. Eksperter krangler fortsatt om hva rettsstaten faktisk er. Det er imidlertid enighet om at under rettsstaten – i motsetning til hva Bahati-familien har erfart – kan innbyggerne være trygge på at loven blir opprettholdt.

Rettsstatsrangering: Tyskland på 6. plass

Danmark, Norge, Finland, Sverige og Nederland kan sees på som eksempler. De inntar de fem første plassene i rettsstatsrangeringen. Tyskland er på sjetteplass – det fikk ikke de beste karakterene for åpenhet i regjering og forvaltning, for eksempel fordi myndighetene noen ganger avskjærer mediene fra deres virksomhet.

Viktor Orban har presset Ungarn til bunnen av EUs rettsstatsrangering

Viktor Orban har presset Ungarn til bunnen av EUs rettsstatsrangering

Ungarn tar opp baksiden i EU. På bunnen av verdensrangeringen ligger Haiti, Den demokratiske republikken Kongo, Afghanistan, Kambodsja og Venezuela. Der er grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet ikke beskyttet og myndighetenes handlinger er ikke gjenstand for offentlig innsyn.

Eksemplet med Kina viser at rettssikkerheten også er svært dårlig i land under halvparten av rangeringen. Kina gjør det bra med å bekjempe korrupsjon og opprettholde lov og orden og sikkerhet. Men de er sist i å beskytte grunnleggende rettigheter og maktfordeling.

Global trend: rettsstaten svekkes

Ifølge en analyse fra World Justice Project – forfatterne av rangeringen – har rettssikkerheten svekket seg i seks av ti land det siste året. Dette er femte året på rad at rettssikkerheten faller i gjennomsnitt på verdensbasis.

Pre-pandemiske autoritære tendenser fortsetter å ramme rettsstaten. Svak maktkontroll og respekt for menneskerettigheter, sa Elizabeth Andersen, administrerende direktør for World Justice Project.

Fra og med 2020 undergraver tiltak for å bekjempe koronaviruspandemien, for eksempel bevegelsesbegrensninger og nødmyndigheter, rettsstaten i mange land. Mens denne nedgangen i rettssikkerheten har avtatt, fortsetter den.

Elizabeth Andersen |  Regissør World Justice Project

Elizabeth Andersen, direktør for World Justice Project

— Vi skal overkomme helsekrisen, men ikke rettsstatskrisen, sier Andersen. – I dag bor 4,4 milliarder mennesker i land der rettssikkerheten er svakere enn i fjor.

Som han understreker, er essensen av rettsstaten prinsippet om rettferdighet, det vil si like rettigheter og rettferdighet for alle: – En mindre rettferdig verden vil helt sikkert være en mer ustabil verden.

Frykten består

Mangelen på rettssikkerhet i Uganda har personlige implikasjoner for Remma Bahati. Broren og fetteren hennes er fri. Men – som journalisten innrømmer – frykten forble. – Broren min ble løslatt etter ni dager, men han måtte fortelle meg om å slutte å tvitre om menneskerettigheter og den planlagte oljerørledningen i Øst-Afrika, sier han. Hun pleide å være veldig selvsikker. Nå er han redd for å si hva han mener.

Vil du kommentere denne artikkelen? Gjør det på Facebook! >>

You may also like

Leave a Comment