Home » Rita Hospice Nurse om sin unike arbeidserfaring

Rita Hospice Nurse om sin unike arbeidserfaring

by Catherine Monroe

Kvinnen husker en sak da hun snakket med sønnen til en døende mann til fem om morgenen. Mannen var overveldet over hele situasjonen, han kunne ikke finne et sted for seg selv. Den forestående døden til hans elskede mor skremte ham veldig.

– Vær så snill å snakk med meg, for jeg holder på å bli gal – spurte han.
Rita snakket med ham hele natten, fra elleve om natten til fem om morgenen. Hun trøstet og beroliget ham så godt hun kunne.

Kvinnen skjønte godt hva mannen følte og hva han gikk igjennom, etter å ha opplevd det mange ganger på jobb.
«I et øyeblikk som det kommer ordene av seg selv», sier kvinnen. – Hovedsaken er ærlighet og genuin hjelpsomhet. Folk føler det veldig mye og setter pris på det.

Hjelp andre

Rita ble født i Wilkomierz. Foreldrene hennes jobbet for jernbanen, så familien måtte ofte bytte bosted.

– Jeg bodde i Latvia, Hviterussland andre steder – husker Rita. – Men de beste barndomsminnene er knyttet til farmors gård, der jeg tilbrakte sommeren.

Å ta vare på barnebarnet mitt var ikke det letteste.

«Jeg ville bli lege fra jeg var liten,» husker Rita med et smil. – Derfor «behandlet» jeg kattunger, valper, fugler og alt jeg kunne. Jeg klippet opp mange av håndklærne til bestemor, laget bandasjer og viklet dem rundt potene til «pasientene mine». Noen ville kattunger hadde lopper, så bestemor måtte ikke bare avverge dem, men avverge dem
Barnebarn.

Etter eksamen fra videregående prøvde Rita å komme inn på Kaunas Medical Institute, men mislyktes dessverre. Til tross for alt ga ikke jenta opp drømmen og gikk på skolen
medisinsk. Å studere der var interessant og gikk greit.

Fra første året fikk Rita også jobb som sykepleier på et barnesykehus, senere ble hun sykepleier.

– Allerede før jeg gikk ut av skolen fikk jeg jobb som sykepleier på et barnesykehus – minnes kvinnen. – På den tiden var det stor mangel på medisinsk personell på sykehusene. Etter endt skolegang jobbet Rita på nyfødtavdelingen, men over tid bestemte hun seg for å gjøre en endring
Arbeid.

– Jeg var for følsom, jeg klarte ikke å bearbeide barnas død – minnes kvinnen. – Øynene mine gråt alltid. Det var for vanskelig for meg mentalt.

Ritas venn tilbød henne jobb på den nyåpnede toksikologiske avdelingen ved Antakalnis sykehus. Rita var enig, og det vil si at hun jobbet her mesteparten av livet
nesten 30 år.

«Etter å ha jobbet på toksikologisk avdeling i 30 år, tenkte jeg at det var på tide å gjøre en endring her i livet», minnes Rita. – Jeg jobbet i Norge en stund, men jeg likte ikke dette landet, så jeg reiste tilbake til Vilnius.

Møter en venninne som har mistet synet

Vendepunktet i Ritas liv kom da hun møtte sin gamle venn som led av kreft.

«Jeg ble veldig sjokkert over å høre om kjæresten min sykdom,» minnes Rita. – Jeg pleide å hjelpe moren hennes, som også hadde kreft.

Ritas venn led også av diabetes og mistet til og med synet.

«Hun var i en forferdelig situasjon på den tiden – blind og ensom,» husker Rita. – Jeg begynte å besøke dem jevnlig, jeg hjalp til så mye jeg kunne. Rita fortalte også venninnen at hun fikk besøk av hjemmehospiceteamet fra Hospice Bl. Br. Michal Sopocko.

– Venninnen min spurte fru Anna Kowalewska, en hospicesykepleier, om hospitset trengte en kvalifisert lege – minnes Rita. – Og hospitset trengte personale på den tiden, så de tok gjerne imot meg.

jobbe på et hjemmehospits

«Å jobbe på et hjemmehospits var veldig forskjellig fra å jobbe på toksikologisk avdeling,» husker Rita. – Jeg hadde imidlertid all nødvendig kompetanse og kunnskap, etter å ha jobbet i underenheten gjenoppliving i nesten 15 år. Ifølge kvinnen utvidet hun imidlertid kunnskapen sin om onkologiske sykdommer, medisiner som ble brukt og deres virkning på hospitset.

– Jeg sugde til meg kunnskap som en svamp, jeg skammet meg ikke over å spørre kollegene mine – minnes Rita. – Etter en måned kunne jeg jobbe selvstendig.

Ifølge Rita jobber hjemmehospitset etter en allerede etablert og utprøvd prosess: Når pasienten er hjemme for første gang, besøker hele teamet, det vil si lege, vernepleier og sykepleier, hjemmesykehuset.

Teamet intervjuer pasienten, undersøker ham, vurderer tilstanden hans, justerer behandling, smertestillende og gir ytterligere hjelp om nødvendig.

– Alle våre pasienter er alvorlig syke, deres situasjon blir vanligvis verre for hver dag – sier Rita. – I et slikt tilfelle kan ikke avgjørelser utsettes og må tas av deg selv.

To team jobber for tiden på hjemmesykehuset. Sykepleiere fra begge team ringer hverandre, gir hverandre råd og haster om nødvendig over byen for å hjelpe. Rita mener det ikke er mangel på bilturer siden hospicepasienter har tilstedeværelse ikke bare i Vilnius, men i hele Vilnius-regionen.

Kvinnen er svært takknemlig overfor sjåførene på hospice, som ikke bare transporterer henne eller bærer tunge medisinske poser, men også gir all annen hjelp.

– Vi besøker pasienter innenfor en radius på rundt 80 kilometer fra Vilnius – sier kvinnen. – Pasientene våre er i Grzegorzew, Bujwidz, Rudomin, Wojdaty, Wysokie Dwór. Det kom meg lengst
Besøk pasienter i Podbrodzie.

Pasientene blir yngre

Kvinnen innrømmer at det alltid er yngre pasienter på hjemmesykehuset.
– Vi har for tiden pasienter i alle aldre, unge og gamle, sier kvinnen. – Mens det tidligere hovedsakelig var eldre mennesker, er det i dag ikke noe slikt forhold og vi har 40-åringer, 45-åringer og til og med 18-åringer blant pasientene våre.

De synes alle like synd på en kvinne, så hun prøver å finne et godt ord for alle å trøste dem. Pasientene venter også spent på hjemmehospiceteamets besøk for oppmerksomhet
og hjelp.

«Hver pasient er forskjellig, men alle ønsker å leve», sier Rita. – Så vi prøver å støtte dem så mye som mulig.

Ifølge kvinnen trenger ikke bare pasienten støtte, men også familien hans.

– Den alvorlige sykdommen til en kjær er et tungt slag for hele familien deres, sier kvinnen. – I en slik situasjon er alle husstandsmedlemmer og pårørende til pasienten forvirret, redde og forvirret. Det er ikke lett å trøste en familie som snart kan miste en sønn, datter, ektemann eller far til en forferdelig sykdom.

Kvinnen innrømmer at hun mottar telefoner fra pasienter og deres pårørende ikke bare under jobb, men også etter jobb, noen ganger til og med sent på kvelden.

«Jeg vet at de ikke ringer unødvendig», fortsetter Rita. – Når de begynner den siste delen av livsreisen i møte med døden, trenger de min støtte og håp.

Hvordan finner Rita de riktige ordene?

– Ærlighet. Du må snakke ærlig med pasientene – kvinnen deler tankene sine. – Da kommer ordene av seg selv, de flyter uten store anstrengelser fra bunnen av hjertet. Hvis du virkelig ønsker å hjelpe noen
eller trøst – du vil alltid finne de riktige ordene.

Støtte til hospitset i livets vanskeligste stunder

En alvorlig onkologisk sykdom kan ramme enhver av oss når som helst, ødelegge resten av livet, ødelegge drømmene våre.

Over 260 fagpersoner og frivillige fra Bl. Fr. Michał Sopoćka Hospice i Vilnius ledsager mennesker som sliter med en uhelbredelig sykdom, opplever store smerter, frykt og det ukjente.

Hospiceomsorg for voksne og barn i hjemmet og på døgnavdelingen er gratis og tilgjengelig 24 timer i døgnet.

Hjelp dødssyke! Doner 1,2 % av skatten til Hospice Bl. P. Michał Sopoćko i Vilnius!

Hvem vet, kanskje du også en dag trenger slik hjelp?
Mer informasjon: https://bit.ly/HospicjumWilno

You may also like

Leave a Comment