Home » Russland har utvist fire svenske diplomater

Russland har utvist fire svenske diplomater

by Gabriel Scott

Russland har besluttet å utvise fire svenske diplomater som gjengjeldelse for et lignende tiltak fra regjeringen i Stockholm, rapporterte Reuters tirsdag, med henvisning til utenriksdepartementet i Moskva.

Reuters-byrået hadde tidligere annonsert, med henvisning til det russiske utenriksdepartementet, at tre svenske diplomater skulle utvises fra Russland som gjengjeldelse for en lignende avgjørelse fra myndighetene i Stockholm.

«Sverige vil svare passende på utvisningen av svenske diplomater,» sa Linde. – Russlands handlinger er uberettigede og uforholdsmessige. Ved å sparke ut vestlige diplomater opprettholder Russland sin internasjonale isolasjon», skrev Linde på Twitter.

Sjefen for Sveriges utenriksdepartement kunngjorde i begynnelsen av april at tre russiske diplomater som ikke overholder Wien-konvensjonen om diplomatiske forbindelser vil bli utvist fra landet.

Tidligere har svenske etterretningstjenester anslått at en tredjedel av russiske diplomater akkreditert i Sverige var involvert i spionasjevirksomhet.

Linde utelukket ikke at andre russiske diplomater ville bli ansett som personae non gratae i fremtiden. Hun la til at det var åpenbart at Russland begikk krigsforbrytelser i Ukraina.

Som svar på den russiske invasjonen av Ukraina de siste månedene er beslutningen om å utvise russiske diplomater tatt, blant annet av myndighetene i Polen, Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige, Norge, Italia, Spania, Portugal, Bulgaria, Litauen, Latvia , Estland og Japan.

Myndighetene i Moskva varslet blant annet gjengjeldelsestiltak mot enkelte ansatte i EU-delegasjonen, noen polske, nederlandske, belgiske, bulgarske og tyske diplomater, samt stenging av litauiske, latviske og estiske konsulater på Russlands territorium.

Det finske avisen Iltalehti, som siterer regjeringskilder, kunngjorde nylig at svenske og finske myndigheter planlegger å utstede en felles intensjonserklæring om å bli med i NATO i midten av mai.

You may also like

Leave a Comment