Home » Sahel: det nystiftede kaoset

Sahel: det nystiftede kaoset

by Gunnar Garfors

posisjon. Frankrikes engasjement i Sahel blir stadig mer omstridt, både i Mali, som har utvist den franske ambassadøren fra Bamako, og i Frankrike, hvor militæruttakelsen finner bredt gjenklang blant opposisjonen. Analyse og dekoding av Leslie Varenne, direktør for Institutt for overvåking og undersøkelse av internasjonale relasjoner (IVERIS).

av Leslie Varenne*

I Vest-Afrika følger hendelser etter hverandre i superladet modus, hver krise mater hverandre, helt til det dannes en magma som blir til en tsunami. Emmanuel Macron, som gjorde alt for å forhindre at den sensitive Sahel-saken tok opp presidentvalgkampen, er taus. På den annen side kastet Jean-Yves Le Drian og Florence Parly systematisk bensin på bålet med jevne mellomrom. Var det slik de ville slukke flammene? Men hva gjør det, siden brannen tok likevel. Mer enn «historiens vind» er det et vindkast som bærer alt bort og som ingenting ser ut til å kunne stoppe. JegFor bare seks måneder siden hadde general Lecointre, daværende stabssjef, ingen anelse om at Frankrike kunne forlate Sahel og Vest-Afrika tjue år siden. I dag kan overlevelsen av den franske militæroperasjonen i Mali telles i uker, til og med dager. Selv om hastigheten på hendelsene og ustabiliteten i situasjonen er overraskende, er det fremfor alt reaksjonen fra opinionen som overrasket afrikanske og franske ledere.

Diplomatiets fall

Serien av spenninger mellom Paris og Bamako har blitt beriket av flere episoder den siste uken. Senest, mandag 31. januar, ble den franske ambassadøren, Hans eksellens Joël Meyer, utvist av den maliske regjeringen og beordret til å forlate territoriet innen 72 timer. I følge disse myndighetene følger «dette tiltaket fiendtlige og opprørende uttalelser fra den franske europa- og utenriksministeren». Faktisk hadde Jean-Yves Le Drian ved flere anledninger kastet ut en «illegitim» og «uansvarlig» junta. Som svar bestemte Paris seg for å ta et mottiltak, for å si det mildt, ved å tilbakekalle den samme ambassadøren!

Var det fornuftig å gå for de høyere budene på begge sider av sjakkbrettet nårBarkhanes soldater er fortsatt i aksjon og at samarbeidet mellom de to hærene går bra, som understreket Abdoulaye Diop, Malias utenriksminister, i et intervju med nettavisen Brussel 2: «Kvaliteten på det militære samarbeidet skal berømmes. Riktignok jobber de franske soldatene godt sammen med sine maliske kolleger til tross for denne spente konteksten. Det er et problem på politisk nivå. »

Var det nyttig for Quai d’Orsay å praktisere megafondiplomati når avvisningen av fransk politikk og militær tilstedeværelse i Sahel allerede var på et veldig høyt nivå?
Denne fiendtligheten har økt gjennom årene på grunn av sivile og militære tap. De franske lederne fortsatte imidlertid å snakke som om de var spydspissene til en «ekstraordinær» og «essensiell» nasjon, som om de hadde bragt fred mens sikkerhetssituasjonen fortsatte å forverres… I så måte veier «fransk arroganse» vekt. tungt i forverringen av bilaterale relasjoner og i fornektelsen av befolkningen. Mens hvert Sahel-land i sin nyere historie har spesifikke grunner til å avvise Paris-holdningen, husker alle måten Emmanuel Macron inviterte Sahel-ledere til Pau-toppmøtet i januar 2020. Denne hendelsen er systematisk sitert av alle samtalepartnere i historien om gradueringen av fiendtlighet mot fransk politikk.
I denne atmosfæren var det nødvendig for Paris å presentere seg og oppmuntre offentlig støtte sanksjonene mot Mali, 9. januar av ECOWAS? Disse handlingene har brakt denne avvisningen til et punkt uten retur.
Enda bedre, i stedet for å svekke de maliske lederne, har disse sanksjonene styrket dem. De blir hyllet og sett på som helter i kampen mot Frankrike. Slik rullet de vestafrikanske og franske presidentene ut den røde løperen for dem ved å la dem vise kortene: respekt, verdighet, suverenitet. En triptyk som absolutt vinner i øyeblikkets atmosfære som gir dem folkelig legitimitet på plate. Dette lar dem også kvele stemmene til opposisjonen, som forberedte seg på å gå ut i gatene fra 27. februar, datoen da presidentvalget skulle holdes.

Slutten av historien…

Juntaen spiller fløyel, og hedrer hver beslutning som tas i respektens og suverenitetens navn. Enhver opprørt reaksjon fra Paris gir næring til krisen mellom de to landene og styrker den panafrikanske solidariteten. Dermed var «Wagner-affæren» gjenstand for mange erklæringer fra Florence Parly eller Jean-Yves Le Drian, «utålelig», «uakseptabel», de trakk røde linjer, for så å forble uten reaksjon … Men de mest alvorlige konsekvensene for The Elysée er Bamakos beslutning , som ber Danmark om å trekke tilbake sine 90 soldater som nettopp har ankommet som en del av Takuba-oppgavestyrken.
Denne utgangen, etter svenskenes frivillige kunngjøring noen dager tidligere, representerer et jordskjelv for Emmanuel Macron. Korthuset representert av Takuba er i ferd med å smuldres opp, spesielt siden Bamako alltid forbeholder seg retten til å akkreditere nye søkere, Norge, Ungarn, Portugal, Romania. Den franske presidenten hadde gjort denne koalisjonen av europeiske spesialstyrker til hjørnesteinen i Barkhanes omorganisering slik at den tidligere kolonimakten ikke lenger var i frontlinjen i Sahel. Statsoverhodet ser også sitt «European Defence Laboratory», som han har etterlyst siden talen på Sorbonne i 2017, forsvinne foran øynene hans, akkurat som Frankrike står i spissen for Rådet for Den europeiske union; hun mister partnere som lar henne gjenta over eteren at Paris ikke er alene i Sahel; midt i en valgkamp kan han ikke dele utbyttet av nederlaget.
Etter den danske tilbaketrekningen hadde Barkhane og europeerne som var involvert i Sahel 14 dager på seg til å tenke på fremtiden for samarbeidet, og deres beslutning bør tas før Afrika-EU-toppmøtet 17.-18. februar. Men med kunngjøringen om utvisningen av den franske ambassadøren virker Elysée igjen overrasket, Quai d’Orsay er fornøyd med en kortfattet uttalelse der den gjentar « sin forpliktelse til stabilisering og utvikling av Sahel sammen med sine partnere i koalisjonen for Sahel ».
Men Mali har allerede bedt om å gjennomgå forsvarsavtaler med Frankrike og venter på svar, noe som øker presset på Elysée.
Hvem fra Bamako eller Paris redder æren ved først å kunngjøre slutten på historien?
Hvordan organisere Barkhane-nedstigningen rolig? Ifølge militæreksperter tar demontering av en slik enhet minst seks måneder, med mindre du oppfører deg som amerikanerne da de forlot sin største base i Bagram (Afghanistan) i juli i fjor – slår vi av lyset når de drar, hva som måtte skje –

Mot usikker andre steder…

Et blad går i Mali og et annet spørsmål dukker opp: avslutte eller rekonfigurere den militære operasjonen i Sahel ? Utplasseringsmulighetene er ganske begrensede: Tsjad er langt fra bakkekamper og allerede godt knyttet til Frankrike, kanskje mer enn det ønsker gitt myndighetenes overgrep til Tyrkia. Niger lider av de samme sykdommene som sine krise-naboer. President Mohamed Bazoum vil ha en arbeidsgruppe som direkte støtter hans operasjoner og fransk økonomisk støtte i tillegg til USA og andre europeiske stater. Den risikerer imidlertid å bli svekket nasjonalt fordi befolkningen er så fiendtlig mot Frankrike. I Vest-Afrika skjedde et kupp så raskt…
Det er helt nye Burkina Faso, der soldater tok makten helgen 23. januar og styrtet president Kaboré. Selv om de nye myndighetene, ledet av oberstløytnant Paul Henri Damiba, ikke er fiendtlige innstilt til ham, er de ikke tilstrekkelig stabiliserte til å motstå avvisningen av deres offentlige mening og den fra subregionen. Spesielt siden Paris da ville finne seg selv i posisjonen til å støtte en «illegitim junta».
Videre mot kystlandene som allerede sliter med de første terrorangrepene? Elfenbenskysten er allerede vertskap for franske tropper (FFCI). Sjefen for disse styrkene, oberst Arnaud Metray, talte til den ivorianske pressen 28. januar. Han var enig i at den politiske situasjonen i Mali reiste spørsmål om «Barkhanes fremtid» og kunngjorde besøket av forsvarssjef Thierry Burkhard i Abidjan 7.-8. februar. Dette antyder at denne staten ville integrere det nye franske militærsystemet.

Emmanuel Macron, den franske Gorbatsjov

Foreløpig virker muligheten for å dele operasjoner i forskjellige land som å holde tauet som en måte å ha en mer diskret tilstedeværelse. Men gå et annet sted, hvorfor? Litt mer, litt mindre av det samme? Fortsette kampen mot terrorisme, som aldri er mer enn et konsept og som har feilet overalt? Siden krigene i Elfenbenskysten og Libya i 2011, og enda mer i løpet av denne siste femårsperioden, har Frankrike mistet sitt strategiske kompass i Afrika. Vanskelige som de er, vil de nåværende omveltningene resultere i nødvendige rekonfigurasjoner mellom Frankrike og dets nå tidligere innflytelsessone. På verre eller bedre, hvem vet?

Leslie Varenne

Mali: En annen fransk soldat ble drept

You may also like

Leave a Comment