Home » Samtaler med vestlige i Norge vil «forandre krigsatmosfæren», sier Taliban

Samtaler med vestlige i Norge vil «forandre krigsatmosfæren», sier Taliban

by Gunnar Garfors

De nye herrene i Kabul, ved makten siden august, håper å «styrke sine diplomatiske bånd med alle land, inkludert europeiske land og Vesten generelt».

Samtaler mellom de nye Taliban-myndighetene og vestlige diplomater som er planlagt i Norge neste uke vil hjelpe.Endre atmosfæren til krigerensom har rådet i Afghanistan siden den amerikanske koalisjonen grep inn for 20 år siden, sa talsmannen for den islamistiske regjeringen lørdag. «Det islamske emiratet (navn gitt til regimet deres av Taliban, red.) har tatt grep for å møte kravene fra den vestlige verden og vi håper å styrke våre diplomatiske forbindelser med alle land, inkludert europeiske land og USA vest generelt, å styrke.Sa Zabihullah Mujahid til AFP.

Taliban, som har vært ved makten siden august etter deres lynraske overtakelse av landet, ønsker «forvandle den krigerske atmosfæren (…) til en fredelig situasjonHan la til: Hvis ingen land ennå har anerkjent Taliban-regjeringen, vil samtaler mellom de nye herrene i Afghanistan og vestlige diplomater åpne i Oslo på søndag.

En Taliban-delegasjon skal etter planen møte norske myndigheter og representanter for andre allierte land, inkludert USA, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Italia og EU.

Respekt for menneskerettighetene, spesielt kvinners rettigheter, som har blitt gjort til en betingelse for en mulig tilbakeføring av internasjonal bistand, som finansierte 80 % av Afghanistans budsjett, vil være kjernen i disse samtalene ettersom landet er fast i en dyp humanitær krise .

Diskusjoner «utgjør ikke legitimitet»

Samtalene, som forventes å vare til tirsdag,utgjør ingen legitimitet eller anerkjennelse av Taliban«Antok fredag ​​sjefen for norsk diplomati, Anniken Huitfeldt. «Men vi må snakke med myndighetene som faktisk styrer landet. Vi må ikke la den politiske situasjonen føre til en enda større humanitær katastrofe« understreket hun.

Siden august ble internasjonal bistand som brakte Afghanistan innenfor armlengdes avstand plutselig stanset, og USA frøs også 9,5 milliarder dollar i afghanske sentralbankaktiva. Arbeidsledigheten har skutt i været og tjenestemenns lønn har ikke blitt utbetalt på måneder i landet som allerede er rammet av alvorlig tørke. Ifølge FN er 23 millioner afghanere, eller 55 % av befolkningen, i fare for å sulte.

I Oslo må Taliban også møte medlemmer av det afghanske sivilsamfunnet, inkludert feministiske aktivister og journalister. Siden de kom til makten har kvinner stort sett vært utestengt fra offentlige jobber, og ungdomsskoler for jenter forblir stort sett stengt.

Disse samtalene ble fordømt av National Resistance Front (FNR), en opposisjonsgruppe som fortsetter å motarbeide islamistiske fundamentalister. du risikerer»Normaliser en terrorgruppe og gjør dem til representanter for Afghanistan« anslått fredag ​​på Twitter Ali Maisam Nazary, FNRs utenriksdelegat.

SE OGSÅ – «Vi må kutte hodet av dem»: I Afghanistan beordrer Taliban forhandlere til å halshugge mannekenger

You may also like

Leave a Comment