Flere spenningsscener ble dokumentert – med alle konsekvensene som oppsto av det
Forutsetningen til Ābelļi-brødrene da de lagde spillefilmen var å skape ekte, scenetilpassede og dokumenterbare forhold slik at skuespillerne i bildet føler så mye at de glemmer spenningen på opptaksstedet.
Noen ganger fungerte det bedre enn forventet. I filmens nattelivsscener ble for eksempel skuespillernes oppførsel til tider ukontrollerbar: I dansens hete var den filmatiske teknikken solid eller skuespillerne tillot seg å elske åpenlyst. I en annen episode ble de iscenesatte kampene holdt ekte og skuespillerne ble involvert i kampen.
Denne dokumentaren iscenesatte kunstneriske tilnærmingen til filming forente teamet fordi jeg følte at resultatet fanget på kamera var sant og derfor kraftig.
Vennskap med sjaman er født i Norge, men en sjåfør fisker til middag
En del av filmens historie utspiller seg i Norge, utenfor polarsirkelen, hvor filmens hovedperson, Roberts, går på jakt etter sin savnede bror Mārtiņš. Etter å ha utforsket mulige innspillingssteder, møtte filmskaperne lokale samiske sjamaner og overtalte dem til å ta del i filmen.
For å passe til filmens budsjett mens de fortsatt ble filmet i dyre Norge, kom teamet med smarte triks: de reiste med en bilhenger og tok med seg en kokk fra Latvia. Fra tid til annen fanget sjåføren Normunds fisk i fjordene, som fungerte som rekvisitter i filmscener på dagtid og på bordet om kvelden.
Regissøren avstår fra de mest elegante scenene i filmen
Til den store finalen av filmen* ble et helikopter hyret inn for å elegant transportere filmens karakterer – kunstbeskyttere og forretningsfolk. Opptaket gikk som planlagt, men redaktør Armands Začs overbeviste Ābele-brødrene mens de jobbet om at dette bildet ikke var viktig og falt utenfor det overordnede konseptet. Det var en vanskelig avgjørelse å klippe en kostbar ramme fra en film, men det beviste den gamle sannheten at en film er laget i ett manus, en annen under utvikling og en tredje i redigeringsprosessen.
For å få en følelse av bildet tilbringer skuespilleren dagen i en svart kubeboks på et forlatt skipsverksted
Filmens sentrale symbol er en svart kube, som mange forbinder med okkulte tradisjoner. I historien om filmen tilbringer en av hovedpersonene – Mārtiņš (skuespilleren Mārcis Lācis) – 7 dager i en svart kube, i mørke og isolasjon. For å komme inn i rollen bestemte skuespilleren seg for å tilbringe 24 timer alene i kuben.
Marcis Lācis følte oppgaven med å gå inn i Black Cube alene med en viss begeistring som en stor begivenhet. Kuben var plassert i et gammelt og forlatt tsarskipsverksted i Liepaja. En storm brøt ut i løpet av natten: biter av murstein og glass falt ned fra taket på den gamle fabrikken. De gjorde opplevelsen av ensomhet ganske dramatisk: totalt mørke, hylende vind og lyden av smeltende glass rundt omkring. På spørsmål om skuespilleren ville være villig til å gjenta den opplevelsen, svarer han overbevisende: «Ja, når som helst!»
Foto: Brødrene Ābļi spiller inn en spillefilm i full lengde «Restless Minds».
Brødrene spilles av skuespillerne Toms Auniņš og Mārcis Lācis og kunstpatronen Juris Žagars. De viktigste kvinnelige rollene er skuespillerinnene Darta Danevich, performancekunstneren Daniela Vētra, Marija Skangale og andre. Regissørene og manusforfatterne til filmen er Raitis og Raitis Ābele, kinematograf Mārcis Ābele, redaktør Armands Začs, produsenter Raitis Ābele, Krisle Pudane, Roberts Vinovskis, sjefkunstner Zanda Zeidaka. Filmen ble produsert av Tritone Studio og distribuert av Spektrs. Filmen, skutt av Tritone Studio, er finansiert av National Cinema Center og Jurmala City Council, støttet av Liepaja City Council.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»