ORP Sęp og ORP Bielik – de to siste ubåtene av Kobben-klassen – ble tatt ut; Den 3. flotiljen i Gdynia, som enhetene tilhørte, informerte om flaggets siste avgang.
«På mindre enn to tiår har tjenesten under hvitt og rødt flagg dekket til sammen nesten 87 000 nautiske mil og deltatt i dusinvis av øvelser og marineoperasjoner. Ubåtene ORP Sęp og ORP Bielik, og med det Kobben-prosjektet i det polske. Navy» – skrev 3FO. Ifølge seremonien skal flaggene og bannerne som skipets sjefer har etterlatt seg, tas med til Sjøforsvarsmuseet. De tilbaketrukne enhetene overleveres til Militært eiendom.
Seremonien ble deltatt av inspektøren for marinen i generalkommandoen til Wehrmacht, viseadmiral Jarosław Ziemiański, sjef for det tredje skipets mannskap.
De dieselelektriske skipene av typen 207 ble bygget i Tyskland for Norge og fikk navnet Kobben der. Skipet, som ble kalt ORP Sęp i Polen, ble bygget ved verftet Nordseewerke i Emden for den kongelige norske marine. I 1966 gikk den i tjeneste som HNoMS Skolpen i Sjøforsvaret. Etter å ha forlatt de norske marinestyrkene ble han overlevert til Polen. Det hvite og røde flagget ble heist for første gang på ubåten med sidenummer 295 16. august 2002. Navneseremonien og dåpen av skipet fant sted i marinehavnen i Gdynia, gudmoren til skipet var Małgorzata Szmajdzińska, kone til daværende sjef for det nasjonale forsvarsdepartementet, Jerzy Szmajdziński.
I over 19 års tjeneste har Sęp reist over 30 000. Nautiske mil, 296 dykk og 320 dager til sjøs (inkludert 149 under vann). ORP Sęp deltok i nasjonale og internasjonale øvelser, inkludert Anaconda, Baltops, Crown Eagle, Smer / Medex, Bold Monarch, Dynamic Monarch, Danex, Passex, Dragon og Ostrobok.
ORP Bielik ble lansert 27. januar 1967. Enheten ble tatt i bruk i 1967 som HNoMS Svenner i Sjøforsvaret og etter å ha blitt tatt ut av drift i 2001, overlevert til den polske marinen. Det hvite og røde flagget ble heist 8. september 2003 ved den norske marinebasen i Bergen og tatt i bruk i marinehavnen i Gdynia og oppkalt etter 24. oktober 2003. Skipets gudmor var Jolanta Banach, daværende statssekretær i departementet for økonomi, arbeids- og sosialpolitikk.
I løpet av sine 18 år i den polske marinen deltok Bielik tre ganger (2004-2011) i NATOs antiterroroperasjon Active Endeavour i Middelhavet. I den polske marinen reiste han nesten 57 000. Nautiske mil, 186 dykk og 879 dager til sjøs (inkludert 334 under vann). Han deltok i de største internasjonale manøvrene i Østersjøen – den sykliske Baltops-øvelsen, samt i mange nasjonale og internasjonale øvelser, inkludert Joint Maritime Course, Crown Eagle, Anaconda, Smer/Medex, Bold Monarch, Dynamic Monarch, Danex, Passex, Dragon og Ostrobok.
Stordskipet var det første som ble overlevert til Polen i Kobben-klassen. I juni 2002 gikk den inn som ORP Sokół, etterfulgt av Sęp (2002), 2003 ORP Bielik og 2004 ORP Kondor. I desember 2011 ble skipet, som tidligere hadde fungert som reservedelslager, brakt i land ved Sjøkrigsskolen i Gdynia, som var beregnet på laboratorier utstyrt med simulatorer.
Anskaffelse av nye ubåter har vært inkludert i tekniske moderniseringsplaner i årevis. Den nåværende planen er å ta tilbake to enheter innen 2034; For å opprettholde de egenskapene som er karakteristiske for ubåter, har Forsvarsdepartementet startet forhandlinger om å kjøpe to brukte skip fra Sverige som en broløsning som gjør at mannskapene kan opprettholde sine evner. Forhandlingene gjaldt de moderniserte svenske ubåtene A17 Södermanland.
Tidligere i år kunngjorde hæren til det nasjonale forsvarsdepartementet at Miecznik-fregattprogrammet først skulle implementeres. Samtalene med Sverige er langvarige og kjøp av brukte ubåter fra Sverige er underlagt vilkårene i tilbudet, inkludert pris og leveringsdato, sa departementet.
Det er for tiden én ubåt i Polen – ORP Orzeł, designet i USSR og lansert i 1985.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»