Home » Sjelen til det norske litauiske samfunnet S. Trepekūnas om Šiauliai: Byen er preget av folket sitt

Sjelen til det norske litauiske samfunnet S. Trepekūnas om Šiauliai: Byen er preget av folket sitt

by Connie Nielsen

Saulius Trepekūnas, den mangeårige Norge-baserte styrelederen for det litauiske miljøet i Rogaland, er ganske unnvikende. Hans musikalske aktiviteter, det litauiske samfunnet og familien hans krever mye tid, så han måtte vente på et intervju med ham. På grunn av pandemien gjorde konsertene som ble avlyst kort før vinterferien oss i stand til å stoppe opp og snakke om viktige ting i livet – Šiauliai, kjærligheten til livet og musikken som vi ble kjent med her.

Selv 10 avlyste konserter burde virkelig påvirke stemningen, men Saulius Trepekūnas smiler – en god jul med familien venter. «Du vil ikke gjøre noe, du må leve,» sier han.

Vi begynner samtalen om begynnelsen i Šiauliai. «Fra Šiauliai – virkelig gode minner fra denne byen. Akkurat når vi så på bildene, var vi på besøk hos barnas tanter i fjor sommer, det er veldig hyggelig å være her igjen. Dette er begynnelsen på alt, her i Šiauliai har jeg møtt kona mi . Det var et band som GinGas, jeg inviterte dem til å spille der. Og vi spiller fortsatt. Uansett, alt går gjennom Šiauliai, «minnes S. Trepekūnas.

I Šiauliai ble Saulius uteksaminert fra Šiauliai Pedagogical Institute (nå iauliai Academy of Vilnius University), grunnskoleutdanning og musikk. «Jeg visste ikke hvor jeg skulle gå, hva jeg skulle gjøre, jeg trodde jeg kunne bli lærer, jeg gjorde noe med musikk, jeg jobbet som musikklærer ved Julius Janonis Gymnasium i seks måneder», sa en bosatt i Norge i Norge. .

På spørsmål om å huske favorittstedene sine i Šiauliai, svarer Saulius selvsikkert – Broadway (boulevard), Skytten (solurtorg og «Skytten»-skulptur): «Når du er i Šiauliai, må du passere boulevarden. Etter det må du gå til Saauliukas (Saulės Laikrodžio-plassen) og ta en spasertur i Salduvė Forest Park.

Når vi snakker om gamle Šiauliai, nevner vi stadig kafeer, restauranter eller bygninger som har blitt så dypt husket at selv tiden ikke haster med å slette dem. Saulius Trepekūnas snakker med stor nostalgi om en slik kafé som var åpen i studietiden: Hva gjør den spesiell? Det var tross alt ingen mobiltelefoner fra før, og du gikk alltid et sted, gikk på «Bare her», tok en kaffe og på 10 minutter kom noen inn: fra venner, bekjente. Så har de kaffe, hvem andre drikker kaffe og så begynner det klokka to, snakker med venner. Vi snakker til og med med min kone Ruth om hvor fint det ville vært å ha et sted som dette her i Norge. I dag representerer litauiske hus dette virkelig nostalgiske stedet. Til og med collegevennene våre ler av at vi kaller det litauiske huset for «orkester». Da vi hadde studio, øvde GinGas der og så spilte Fish der, som orkesteret kalte det. Derfor irriterer venner seg over at Saulius savnet «Orchestral» og kom seg inn i det litauiske huset», sa mannen.

Vi spurte Saulius Trepekūnas hvordan Šiauliai skiller seg ut. «Folk! De er søte, flinke mennesker, det var alltid hovedfokuset. Mange venner, mange aktiviteter her. Selve byen har en sjarm, det er et sted å møtes og et sted å møtes.» «Han sa uten nøling.

Det er godt å vandre i minner, å huske ungdomsdagene, venner, men verden står ikke stille, forandring finner sted. Hvordan vurderer Saulius selv endringene i ungdomsbyen Šiauliai? «Når du har noe bra, trenger du ikke endre det i det hele tatt. Å rydde, holde det ryddig og det er det viktigste. Šiauliai er ryddig nå, parkene er vakre, innsjøen,” sa han lite.

På slutten av samtalen ønsket Saulius Trepekūnas å være vennlig, energisk, full av kreative ideer og tiltrekke seg kreative mennesker.

Blic problemer
Det beste møtepunktet: Schütze (solurplassen).

Det beste stedet å møte solen: Salduvė-bakken.

Stoltheten til Šiauliai: Broadway.

Det smakfulle stedet i byen: Saigon Coffee. Vi oppdaget det og kan virkelig anbefale det.

Det beste stedet å slappe av: med venner i hagen.

Aktive mennesker fra Šiauliai samles: «Bare her» tidligere (ler).

2021 12 29 42

You may also like

Leave a Comment